Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φέρουσα τοιχοποιια σύμφωνα με τον τελευταίο ΝΟΚ 2021


Recommended Posts

Καλησπέρα ,

Το φόρουμ έχει ασχοληθεί ξανά με τον αν μέτρα ή όχι στον συντελεστή δόμησης και κάλυψης η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι αν είναι από φυσικά υλικά δεν προσμετράται.

Όμως αν προσέξει κανείς στα αντίστοιχα του ΝΟΚ (άρθρο 11 παρ κβ) η διατύπωση είναι διαφορετική από τις άλλες εκδόσεις του ΝΟΚ.

Αν παρατηρήσει κανείς έχει 3 περιπτώσεις. 

Στη πρώτη μιλά μόνο για φέρουσα τοιχοποιια και καθόλου για φυσικά υλικά στις άλλες δύο αναφέρεται σε φυσικά υλικά. 

Οπότε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι αν κάνει περιμετρικη φέρουσα τοιχοποιια από τούβλα δεν μετράει στον ΣΔ και ΣΚ.

Το ερμηνεύω σωστα;

Παραθέτω το άρθρο 11 παρ κβ

κβ.  i.     Η επιφάνεια  που  καταλαμβάνει η  περιμετρική  φέρουσα  τοιχοποιία, ή  

ii.    ο περιμετρικός  φέρων  οργανισμός  και οι τοίχοι πλήρωσής  του, αμφότεροι από  φυσικά  ανακυκλώσιμα  πρωτογενή υλικά, όπως  πέτρα, ξύλο, λάσπη,  ή  

iii.    η  επιφάνεια  που καταλαμβάνει  η  μικτή  κατασκευή,  η  οποία αποτελείται  από  φέροντα οργανισμό,  μεταλλικό  ή  από οπλισμένο  σκυρόδεμα  εσωτερικά,  από  τοίχους  πλήρωσης  από  φυσικά,  ανακυκλώσιμα  και  πρωτογενή  υλικά,  όπως πέτρα,  ξύλο,  λάσπη  και  εξωτερικά  περιμετρικά  από  τοιχοποιία  (φέρουσα  ή  μη)  από  φυσικά  ανακυκλώσιμα πρωτογενή  υλικά, όπως  πέτρα, ξύλο, λάσπη, πενήντα  (50)  τουλάχιστον  εκατοστών. Ανάμεσα  στο  εσωτερικό  και  το  εξωτερικό  τμήμα  της  παραπάνω  κατασκευής  δύναται  να  τοποθετηθεί θερμομόνωση, η  οποία  δεν  προσμετράται στον  συντελεστή  δόμησης.

Η  διάταξη  εφαρμόζεται  σε  νέες  κατασκευές,  συμπεριλαμβανομένων  και  των  υπόσκαφων  κτιρίων.  Σε  περίπτωση προσθήκης  σε  υφιστάμενη  οικοδομή  με  φέρουσα  τοιχοποιία  κατά  τα  ανωτέρω,  η  φέρουσα  τοιχοποιία  του υφισταμένου  κτιρίου  προσμετράται στο συντελεστή  δόμησης. 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
On 6/10/2021 at 10:59 ΜΜ, savvas31 said:

....

ii.    ...... από  φυσικά  ανακυκλώσιμα  πρωτογενή υλικά, όπως  πέτρα, ξύλο, λάσπη,  ή  

iii.    ..... φυσικά  ανακυκλώσιμα πρωτογενή  υλικά, όπως  πέτρα, ξύλο, λάσπη, ......

και τα περιγράφει 

 

 

Υ.Γ.

Αν και από καθαρά αρχιτεκτονικής προσέγγισης αν θεωρήσουμε ότι δίνει το μπόνους της μη μέτρησης σε συντελεστή δόμησης αυτές οι κατασκευές θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τα συμπαγή τούβλα τα οποία είναι ιδιαίτερα κοντά στον πρωτογενή τους χαρακτήρα ως υλικών και εδώ και πολλά χρόνια και ειδικά σε χώρες με μεγάλη χρήση τους τα ανακυκλώνουν και η τιμή του παλαιού είναι και υψηλότερη από του νέου….

8370731_g_z.jpg.f7016fe1337f6453ef7e1e8ca08e020d.jpg

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Μα όταν γράφει:

 i.     Η επιφάνεια  που  καταλαμβάνει η  περιμετρική  φέρουσα  τοιχοποιία, ή  

δεν εννοεί οποιαδήποτε φέρουσα τοιχοποία και όχι μόνο φυσικές; το ή είναι διαζευκτικό.

Επίσης όταν παρακάτω αναφέρει τα υπόσκαφα, θα μπορούσε να κατασκευαστεί η περιμετρική τους τοιχοποιία από φυσικά υλικά κάτω από το έδαφος; κατά κανόνα με οπλισμένο σκυρόδεμα δε κατασκευάζονται οι αναλλειματικοί τοίχοι υπογείως;

 

Edited by Eleni St
Link to comment
Share on other sites

Η περίπτωση 6.κβ, σύμφωνα με την αιτιολογική του ΝΟΚ εξαιρέθηκε από τον ΣΔ ως :

- κίνητρο υπέρ της ασφαλούς κατασκευής και αντοχής του κτιρίου.

και η αρχική μορφή του εδαφίου ήταν :

κβ. Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή  υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, κ.λπ.

Οπότε, από το αρχικό εδάφιο, είναι σαφές ότι πάντα νοούνται τα φυσικά + ανακυκλώσιμα + πρωτογενή υλικά. Πριν και μετά το "ή" του εδαφίου. Τα τούβλα, ακόμη και τα συμπαγή, δεν είναι τέτοια υλικά.

Όπως επίσης φαίνεται στην αιτιολογία του νόμου, δεν πριμοδοτείται άμεσα το μικρό ενεργειακό αποτύπωμα παραγωγής του υλικού αλλά το ότι η αφαίρεση της διατομής από τον ΣΔ θα συντελέσει στη χρήση αυτών των υλικών που (ως φέροντα ή πλήρωσης) απαιτούν μεγάλα πάχη για τη στατική επάρκεια της.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ο νόμος είναι σαφής στην τελευταία έκδοση του. ΔΕΝ μετράει η φερουσα τοιχοποιία.. . υπάρχουν ( ή)και υποπεριπτωσεις που χωρίζονται με κόμμα και ε αρίθμηση. Άρα ξεχωριστές .Και άρα η μία δεν επηρεάζει την άλλη.

Άρα ξεκάθαρα ΔΕΝ μετράει. Ο νομός δεν διαβάζεται όπως νομίζουμε αλλά αυστηρά όπως είναι  γραμμένος.

Διαβαστε:

 

κβ. i.   Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία,

ή  ii.  ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του, αμφότεροι από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη,

ή  iii.  η επιφάνεια που καταλαμβάνει η μικτή κατασκευή, η οποία αποτελείται από φέροντα οργανισμό, μεταλλικό ή από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά, από τοίχους πλήρωσης από φυσικά, ανακυκλώσιμα και πρωτογενή υλικά, όπωςπέτρα, ξύλο, λάσπη και εξωτερικά περιμετρικά από τοιχοποιία (φέρουσα ή μη) από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, πενήντα (50) τουλάχιστον εκατοστών. Ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό τμήμα της παραπάνω κατασκευής δύναται να τοποθετηθεί θερμομόνωση, η οποία δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης. Η διάταξη εφαρμόζεται σε νέες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων και των υπόσκαφων κτιρίων. Σε περίπτωση προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδομή με φέρουσα τοιχοποιία κατά τα ανωτέρω, η φέρουσα τοιχοποιία του υφισταμένου κτιρίου προσμετράται στο συντελεστή δόμησης. 

Link to comment
Share on other sites

On 6/10/2021 at 10:59 ΜΜ, savvas31 said:

....

Το ερμηνεύω σωστα;

...

26 λεπτά πριν, savvas31 said:

...

Άρα ξεκάθαρα ΔΕΝ μετράει. Ο νομός δεν διαβάζεται όπως νομίζουμε αλλά αυστηρά όπως είναι  γραμμένος.

....

Άρα αφού εσύ το έχεις δεδομένο προς τι το ερώτημα σου??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.