Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φέρουσα τοιχοποιια σύμφωνα με τον τελευταίο ΝΟΚ 2021


Recommended Posts

1 ώρα πριν, savvas31 said:

.....  Μένει η εφαρμογή του ...

Οκ καλή επιτυχία. Όλα με ευθύνη του μηχανικού είναι πια για τις μελέτες στη άδεια.

 

 

 

 

 

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, kan62 said:

Η περίπτωση 6.κβ, σύμφωνα με την αιτιολογική του ΝΟΚ εξαιρέθηκε από τον ΣΔ ως :

- κίνητρο υπέρ της ασφαλούς κατασκευής και αντοχής του κτιρίου.

και η αρχική μορφή του εδαφίου ήταν :

κβ. Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή  υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, κ.λπ.

Οπότε, από το αρχικό εδάφιο, είναι σαφές ότι πάντα νοούνται τα φυσικά + ανακυκλώσιμα + πρωτογενή υλικά. Πριν και μετά το "ή" του εδαφίου. Τα τούβλα, ακόμη και τα συμπαγή, δεν είναι τέτοια υλικά.

Όπως επίσης φαίνεται στην αιτιολογία του νόμου, δεν πριμοδοτείται άμεσα το μικρό ενεργειακό αποτύπωμα παραγωγής του υλικού αλλά το ότι η αφαίρεση της διατομής από τον ΣΔ θα συντελέσει στη χρήση αυτών των υλικών που (ως φέροντα ή πλήρωσης) απαιτούν μεγάλα πάχη για τη στατική επάρκεια της.

Συνάδελφε η περίπτωση κβ. έχει αλλάξει με τις τροποποιήσεις του νόμου. Στην τελευταία τροποποίηση του νόμου (ΝΟΚ) η διατύπωση είναι αυτή που έχω αντιγράψει και επικολλησει εδώ. Στην παλιά εκδοχή του νόμου ήταν όπως τα λέτε ...(με φυσικά κτλ υλικα...)

ΤΩΡΑ αν προσέξετε είναι 3 διαφορετικές υποπεριπτώσεις.... οι οποίες διαχωρίζονται με ή 

i. Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία, ή
ii. ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του, αμφότεροι από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, ή
iii. η επιφάνεια που καταλαμβάνει η μικτή κατασκευή, η οποία αποτελείται από φέροντα οργανισμό, μεταλλικό ή από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά, από τοίχους πλήρωσης από φυσικά, ανακυκλώσιμα και πρωτογενή υλικά, όπωςπέτρα, ξύλο, λάσπη και εξωτερικά περιμετρικά από τοιχοποιία (φέρουσα ή μη) από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, πενήντα (50) τουλάχιστον εκατοστών.
Ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό τμήμα της παραπάνω κατασκευής δύναται να τοποθετηθεί θερμομόνωση, η οποία δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης.
Η διάταξη εφαρμόζεται σε νέες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων και των υπόσκαφων κτιρίων. Σε περίπτωση προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδομή με φέρουσα τοιχοποιία κατά τα ανωτέρω, η φέρουσα τοιχοποιία του υφισταμένου κτιρίου προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.

Edited by savvas31
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, λες επομένως ότι απ'ότι υλικό κι αν είναι η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία δεν μετράει στον συντελεστή δόμησης.

Δηλαδή ότι ο νοκ λέει:

i. δεν μετράει στον σ.δ. η περιμετρική φέρουσα (χωρίς να αναφέρει τίποτα για υλικό)

ii. δεν μετράει στον σ.δ. η περιμετρική φέρουσα και οι τοίχοι πλήρωσης, αν είναι από  πέτρα, ξύλο κλπ.

Ποιο το νόημα τότε να βάλουν το ii, αφού το i καλύπτει όλες τις φέρουσες?

Ενδεχομένως να έχουν κάνει ό,τι να΄ναι διατύπωση. Ενδεχομένως να υπάρχει ένα κρυφό μυστικό στο "και οι τοίχοι πλήρωσης" που έχει το ii. Ενδεχομένως, ενδεχομένως... Το θέμα είναι ότι οι άδειες εκδίδονται με ευθύνη - πλέον αποκλειστική- του μηχανικού και ο κίνδυνος να εκτεθεί κανείς με κάτι τέτοια είναι πολύ μεγάλος. Πρόσφατα στο φόρουμ έγινε κουβέντα για την εξαίρεση από τον σ.δ. των κουφωμάτων κατά κενακ, της θερμομόνωσης κλπ. Έχει ενδιαφέρον εκείνο το νήμα για εγκυκλοπαιδικούς και μόνο λόγους. Σε έναν ηλικιωμένο συνάδελφο που μετέφερα όλα αυτά τα ωραία (με τα κουφώματα ιδίως) , που καλείσαι να κάνεις πυρηνική φυσική για τις εξαιρέσεις του Σ.Δ., και που μπορεί να υπερηφανευτεί - ο συνάδελφος- ότι έχτισε και 200+ σπίτια στην καριέρα του, μου είπε επί λέξει (sic) : ποτέ, ποτέ, ποτέ, μην κάνεις χρήση τέτοιων μαλακισμένων διατάξεων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστα το αιτιολογει ο πυρσογιαννης...

 το μπερδεμα ειναι οτι υπαρχει κακη διατυπωση -  ως συνηθως -....

στο "αμφοτεροι",  που αναφερεται και  στο i  και  ii

και οχι μονον  στο ii.

αμφότεροι από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, ή

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συγγραφή, η δια τροποποιήσεων εργαλειοποίηση και η εκάστοτε υφιστάμενη διατύπωση των διατάξεων του νόμου δεν είναι ότι καλύτερο για εφαρμογή από τον μηχανικό.

Όμως η μάχη για την εξασφάλιση των δώρων ΣΔ δεν πρέπει να τον αποπροσανατολίζει από το κυρίαρχο θέμα στη χρήση τοιχοποιίας. Η αμελέτητη και άστοχη  χρήση της σκοτώνει, είτε είναι φέρουσα είτε όχι. Αυτή είναι η κύρια ευθύνη στην υπογραφή του μηχανικού και αυτή πλέον επιλέγουμε ως μοναδική.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

υπόγειο σε εκτός σχεδίου γήπεδο κάτω από φέρουσα κατασκευή που δεν προσμετράται στον σ.δ.

Σύμφωνα με
- τον Ν. 4067/2012, άρθρου 11, παράγραφος 6, εδάφιο (ιθ)
-μετά από την τροποποίηση του με τον Ν.4759/2000, άρθρο 104 και
-τον Ν.4819/2021 άρθρο 122 ,
ορίζεται ότι:
Στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρόνται…
(ιθ). Η επιφάνεια της θερμομόνωσης ή του θερμομονωτικού στοιχείου πλήρωσης, όπως θερμομονωτικά λιθοσώματα και λοιπά θερμομονωτικά στοιχεία… και
(κβ) (i) Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία,… και
(iii) Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η μικτή φέρουσα κατασκευή, η οποία αποτελείται από φέροντα οργανισμό, μεταλλικό ή από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά, από τοίχους πλήρωσης από φυσικά, ανακυκλώσιμα και πρωτογενή υλικά…
Τα παραπάνω στοιχεία δεν προσμετρούνται στην δόμηση και κάλυψη.
Για τα Εκτός σχεδίου σύμφωνα με
-το Προεδρικο Διαταγμα της 24/5/1985 (ΦΕΚ Δ' 270/30.5.1985) άρθρο 1, παράγραφος 11,
-όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.3212/2003 (ΦΕΚ Δ' 308 Α΄/2003) άρθρο 10, παράγραφος 4
΄το υπόγειο δεν επιτρέπεται να εξέχει από το περίγραµµα του ισογείου, και η στάθµη της οροφής του δεν επιτρέπεται να είναι υψηλότερη των 0,80 µ. από το διαµορφωµένο γύρω έδαφος΄
Σε εκτός σχεδίου κτίριο, λόγω των άνω, το περίγραμμα δομήσης και κάλυψης είναι μέσα από την εξωτερική φέρουσα κατασκευή που δεν προσμετράται (είτε αυτή αποτελείται από θερμομονωτικά λιθοσώματα, είτε από ανακυκλώσιμα υλικά, ή μικτή φέρουσα κατασκευή).
Στο υπόγειο τα κατακόρυφα περιμετρικά στοιχεία του σκελετού του κτιρίου, όπως οι στύλοι της ανωδομής σε μικτή φέρουσα κατασκευή, και τα περιμετρικά τοιχεία, είναι σε κατακόρυφη συνέχεια με τον περιμετρικό φέροντα οργανισμό του κτιρίου και επομένως βρίσκονται εκτός της δόμησης και της κάλυψης.
Με δεδομένο ότι το περίγραμμα του υπογείου δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό του ισογείου, υπάρχει τρόπος τα κατακόρυφα περιμετρικά στοιχεία του υπογείου, να μην προσμετράνε σε δόμηση και κάλυψη; Τί κάνουμε και με περιμετρικά τοιχεία αντιστήριξης του υπογείου? Πως αντιμετωπίζονται οι παραπάνω περιπτώσεις;
Edited by AFRIGA
Link to comment
Share on other sites

5 λεπτά πριν, AFRIGA said:

υπόγειο σε εκτός σχεδίου γήπεδο κάτω από φέρουσα κατασκευή που δεν προσμετράται στον σ.δ.

 Πως αντιμετωπίζονται οι παραπάνω περιπτώσεις;

Αν είναι όντως φέρουσα θα συνεχίζεται και στο υπόγειο, οπότε αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς στο ισόγειο.

Αν είναι "μικτή" καλό είναι να μη χρησιμοποιείται καθόλου η διάταξη αυτή ή έστω να χρησιμοποιείται μέχρι το τοιχίο μόνο και μόνο με κατασκευή διάταξης προβόλου που θα αναλάβει τη λιθοδομή του ισογείου.

Μη σκοτώσουμε και κανένα άνθρωπο για ένα μπόνους ...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα. στην περίπτωση κβ ii μικτής κατασκευής, στον υπολογισμό του όγκου... αφαιρούμε τον φέροντα οργανισμό όλο υποστυλώματα πλάκες δοκάρια (ακόμα και πλάκα σοφίτας) και υπολογίζουμε τον εσωτερικό καθαρό χώρο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.