Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διπλάσιες οι τιμές στο φυσικό αέριο θέρμανσης για τους οικιακούς καταναλωτές - Επιδότηση για το 70% των δικαιούχων προωθεί το υπουργείο Ενέργειας


Engineer

Recommended Posts

Σε τιμές διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να “ανοίξει “ η φετινή χειμερινή σαιζόν για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, με τις εταιρίες παροχής να δυσκολεύονται να διαμορφώσουν τιμολόγια ειδικά για να προσελκύσουν νέους πελάτες όσο στις διεθνείς αγορές το αέριο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ταυτόχρονα, οι εταιρίες περιμένουν και τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα λάβει για να μετριάσει τις αυξήσεις, χωρίς ακόμα όμως να τα έχει εξειδικεύσει και οριστικοποιήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρέωση για το φυσικό αέριο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών θα ξεκινήσει φέτος για θέρμανση περίπου από τα 9 λεπτά/θερμική κιλοβατώρα, έναντι 4,5 λεπτών/θερμική κιλοβατώρα πέρυσι. Το πώς η τιμή αυτή θα διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου θέρμανσης παραμένει άγνωστο, καθώς σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς διακυμάνσεις.

Οσον αφορά στη κρατική παρέμβαση για τη μείωση του τελικού κόστους στον καταναλωτή, που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί πώς ακριβώς θα λειτουργήσει. Το επικρατέστερο σενάριο, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι ότι θα διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων ενός επιδόματος θέρμανσης για φυσικό αέριο. Στόχος, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους του υπουργείου είναι το μέτρο να καλύψει περίπου το 70% των οικιακών καταναλωτών αερίου, πράγμα που για να υλοποιηθεί προϋποθέτει τη μεγάλη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων, σε σχέση με τα ισχύοντα για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης πετρελαίου ή αερίου.

Η οριζόντια επιδότηση, όπως συνέβη με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φαίνεται πως στην τρέχουσα φάση δεν είναι η πρώτη λύση που εξετάζουν οι επιτελείς των υπουργείων Περιβάλλοντος- Ενέργειας και Οικονομικών.

Aπό την άλλη πλευρά δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να υπάρχει κυβερνητική παραίνεση προς τις εταιρίες παροχής αερίου, να παρέχουν εκπτώσεις στα τιμολόγιά τους, όπως πχ η έκπτωση που έχει ανακοινώσει  η ΔΕΗ.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και για το  κόστος του μέτρου, το οποίο το πιθανότερο είναι ότι θα κληθεί να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Εν τω μεταξύ η τιμή του φυσικού αερίου αναφοράς στην Ευρώπη, του ΤΤF, εξακολουθεί να φλερτάρει με τα  100 ευρώ/MWh, με την τάση  να παραμένει ανοδική όσο πλησιάζουμε στη χειμερινή περίοδο.

Πέραν της τιμής, που αναμένεται να διατηρηθεί υψηλά τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, ανησυχίες έχουν αρχίσει να διατυπώνονται και για την επάρκεια αερίου, ιδιαίτερα σε περίπτωση πολύ ψυχρών καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη. “ Τότε το πρόβλημα δεν θα είναι η τιμή αλλά οι διακοπές στην τροφοδοσία με αέριο” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αναλυτής. Τα αποθέματα στις αποθήκες της Ευρώπης βρίσκονται στο χαμηλό δεκαετίας, καθώς δεν αναπληρώθηκαν στα βαθμό που θα έπρεπε μετά την περυσινή, ιδιαίτερα ψυχρή χειμερινή περίοδο. Η ζήτηση από την Ευρώπη για την αναπλήρωση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με την ταχεία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και τη ζήτηση αερίου από την Ασία είναι τρεις από τους βασικούς παράγοντες, στους οποίους αποδίδεται η τρέχουσα αύξηση τιμών. Και τούτο επειδή η αυξημένη ζήτηση βρήκε περιορισμένη την προσφορά, μετά τις  διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία στην παραγωγή και τη διακίνηση αλλά και την τακτική της Ρωσίας, που εφοδιάζει τις ευρωπαϊκές χώρες στα κατώτερα όρια των συμβάσεων που έχει, μία κίνηση που ορισμένοι αναλυτές ερμηνεύουν ως πίεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του νέου αγωγού Nord Stream II.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.