Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δύο μεγάλες hi-tech επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Ανατολική Θεσσαλονίκη


Engineer

Recommended Posts

Έως πρόσφατα η ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης ήταν κυρίως γνωστή για το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και τη Χαλκιδική, αποτελώντας τη δίοδο προς τις τουριστικές περιοχές της.

Πλέον, η Ανατολική Θεσσαλονίκη σιγά – σιγά μεταμορφώνεται σε κόμβο υψηλής τεχνολογίας, χωρίς να έχει να ζηλέψει τίποτα από την Αττική, όπου και εκεί άλλες δύο μεγάλες επενδύσεις τεχνολογίας μεταμορφώνουν την περιοχή των Μεσογείων, επηρεάζοντας και το τοπικό real estate.

Μόλις χθες μάλιστα εγκαινιάστηκε το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, παρουσία του γνωστού σε όλους πλέον Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer, Δρ Άλμπερτ Μπουλά, και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη. Θεσσαλονίκη, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Το νέο Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer

Την 12η Οκτωβρίου 2021 εγκαινιάστηκαν με λαμπρότητα οι εγκαταστάσεις για το νέο παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκεται για ένα από τα 6 συνολικά κέντρα καινοτομίας της Pfizer σε όλο τον κόσμο.

Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 9.000 τ.μ.

pfizer-thessaloniki-eurokinissi-5.jpg

pfizer-thessaloniki-eurokinissi-2.jpg

pfizer-thessaloniki-eurokinissi-6.jpg

pfizer-thessaloniki-eurokinissi-4.jpg

Το νέο Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στην Ανατολική Θεσσαλονίκη – Πηγή: Βασίλης Βερβερίδης / Motion Team

Η επένδυση πραγματοποιήθηκε πολύ γρήγορα, καθώς ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019.

Μέχρι σήμερα το κέντρο απασχολεί ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου.

Στην πλήρη εξέλιξή της η επένδυση θα απασχολήσει περισσότερους από 700 υπαλλήλους και επιστήμονες. Σημειώνεται ότι 10% των επιστημόνων αφορούν Έλληνες επιστήμονες που επαναπατρίστηκαν από το εξωτερικό.

Η συνεισφορά των νέων κέντρων στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης θα ξεπεράσει τα 650 εκ. ευρώ.

Το υπό ανάπτυξη Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC στην Περαία

Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και θεματικό πάρκο με ενυδρείο προβλέπονται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το μεγάλο έργο του τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας ThessINTEC έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι η έκταση βρίσκεται στην περιοχή της Περαίας, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, και ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ορίζονται 3 ζώνες στις οποίες καθορίζονται οι επιτρεπόμενες Γενικές Κατηγορίες Χρήσεων Γης:

– Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.

– Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχείο και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).

– Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη - Φωτό: ThessINTEC

Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη – Φωτό: ThessINTEC

Πιό συγκεκριμένα, τα κτίρια των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων προτείνεται να δομηθούν στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της έκτασης.

Στο νότιο και δυτικό τμήμα του ακινήτου προβλέπεται να δημιουργηθεί ο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας εντός των ορίων του Δήμου Θερμαϊκού έκτασης περί τα 90 στρεμμάτων.

Ξενοδοχειακή εγκατάσταση και εγκατάσταση ειδικής τουριστικής υποδομής (ενυδρείο) προτείνεται να χωροθετηθούν στη βόρεια και ανατολική πλευρά του ακινήτου ενώ στο νότιο κεντρικό και ανατολικό τμήμα αυτού προτείνεται να χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις υποστηρικτικών υποδομών όπως αποθήκες, χώροι μηχανολογικού εξοπλισμού και χώροι ενεργειακής και τεχνικής υποδομής.

Στην κεντρική περιοχή του ακινήτου, στην προέκταση του σημείου εισόδου στο νότιο τμήμα του, προτείνεται η δημιουργία πλατείας καθώς και εγκαταστάσεις αναψυκτηρίου και εστίασης για εξυπηρέτηση τόσο των εργαζομένων στο Τεχνολογικό Πάρκο όσο και των χρηστών του Κοινόχρηστου Χώρου Υπερτοπικής Κλίμακας.

Σημειώνεται ότι σε όλο το μήκος στο βόρειο τμήμα του ακινήτου και σε απόσταση 30 μ. από την γραμμή αιγιαλού προτείνεται ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος για τη δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών καθώς και χώρων πρασίνου.

To Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για την επένδυση θα πρέπει να εγκριθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, για το οποίο γίνεται πρώτα πρόταση από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οκονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στη συνέχεια μπορεί να ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία για τα συγκεκριμένα έργα.

Εντός του 2022 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές μελέτες και να έχει προχωρήσει η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής που απαιτεί ο ν. 3982/2011 περί Επιχειρηματικών Πάρκων.

Το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις:

  • στην Α’ φάση θα γίνει το σύνολο των έργων υποδομών στην έκταση και το 10% των κτιρίων. Η φάση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 με την εγκατάσταση των πρώτων startups. Για τα έργα της φάσης αυτής έχει ήδη βρεθεί χρηματοδότηση κατά 60% (50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και 10% από ιδιώτες).
  • στη Β’ φάση θα ολοκληρωθεί το έργο με το σύνολο των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 70 εκ. ευρώ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.