Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περίεργη διαρροή


Recommended Posts

Σε οικία υπάρχει διαρροή σε καλώδιο ομοαξονικό τηλεόρασης με συνέπεια να καπνίζει και στο τσακ να πάρει φωτιά.  στην γραμμή κεραία τηλεόραση δεν μεσολαβεί ενισχυτής και το καλώδιο είναι εμφανή (εξωτερικό) σε όλο το μήκος από κεραία έως και την τηλεόραση.  Από την τηλεόραση δεν είναι γιατί στην πρώτη διαρροή η τηλεόραση κάηκε και πετάχτηκε. Το πρόβλημα συνεχίζει και με την καινούργια τηλεόραση.  Έχει ελεγχθεί η εγκατάσταση από ότι μου είπε ο παθών από συνάδελφο ηλεκτρολόγο ό οποίος άλλαξε και όλα τα υλικά του πίνακα και το ρελέ διαφυγής. Από ότι μου είπε ο παθών ιδιοκτήτης το πρόβλημα το έχει εδώ και δύο μήνες, με αποτέλεσμα ο συνάδελφος αφού δεν έβρισκε κάτι στην εγκατάσταση απευθύνθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα ο ΔΕΔΔΗΕ να αντικαταστήσει την παροχή του μετρητή από την κολώνα. (τριφασική παροχή γιατί απευθύνετε σε έξι μονοφασικούς μετρητές του συγκροτήματος που σημειωτέων κανένα άλλο δεν παρουσιάζει πρόβλημα). Μετά την αντικατάσταση της παροχής του μετρητή από την κολώνα και τον έλεγχο του ΔΕΔΔΗΕ ο ΔΕΔΔΗΕ είπε πως δεν είναι το πρόβλημα από αυτούς.   Έλα όμως που το πρόβλημα συνεχίζετε!!!!!!.    Σήμερα το πιστολάκι των μαλλιών ήταν απλά στην πρίζα χωρίς να δουλεύει και ξαφνικά έλιωσε το εμπρός ρύγχος και το καλώδιο σε κάποιο σημείο φούσκωσε, και συγχρόνως κάηκε ξανά το ομοαξονικό της τηλεόρασης.  Ο ιδιοκτήτης έχει μόνιμα στην πρίζα ένα UPS  που τροφοδοτεί μια άλλη τηλεόραση (που δεν έχει παρουσιάσει ποτέ πρόβλημα και παίρνει σήμα από πιάτο) ο οποίος έχει ένδειξη των Volt .  Έχει παρατηρήσει την ανώτερη τάση για μερικά δεύτερα έως και στα  246 Volt. (ο μετασχηματιστής βρίσκετε περίπου στα 200 μέτρα από την οικία και το σύστημα είναι ΤΝ ) Δεν υπάρχει θερμοσίφωνας στο σπίτι και όταν συμβαίνουν τα προβλήματα είναι απογευματινές ώρες που τότε δεν δουλεύουν συσκευές με μεγάλη κατανάλωση φορτίου πέρα από δύο ψυγεία, φώτα και τηλεοράσεις. Που μπορεί να κρύβετε το πρόβλημα;;;;;

Edited by miltos
Επεξεργασία τίτλου Θέματος
Link to comment
Share on other sites

Θα πω τη γνώμη μου χωρίς να δώσω κάποια οδηγία, αφού ούτε εικόνα της εγκατάστασης έχω, ούτε παρόμοιο φαινόμενο έχω συναντήσει.

Αφού εκτός από το ομοαξονικό καίγονται και άλλα καλώδια στην εγκατάσταση (πρίζα με πιστολάκι), μήπως έρχονται υπερτάσεις από το παροχικό καλώδιο; Αν ναι υπάρχουν απαγωγοί υπερτάσεων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των υπερτάσεων από το παροχικό καλώδιο, αλλά απαιτούν καλή γείωση (Ω γείωσης δε γνωρίζω πόσα πρέπει να είναι για να μπορείς να βάλεις απαγωγό). Επίσης δε μπορώ να φανταστώ - αν το πρόβλημα είναι οι υπερτάσεις - γιατί το ομοαξονικό μπορεί να τις δέχεται, αφού πάει από την κεραία απευθείας στην τηλεόραση. Ίσως να σφάλλω, αλλά δε μπορώ να φανταστώ τίποτε άλλο. Επίσης δε μπορώ να φανταστώ το λόγο για τον οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα μόνο μία εκ των έξι κατοικιών. Μήπως οι υπερτάσεις συμβαίνουν όταν ανοιγοκλείνεις συσκευές (π.χ. πλυντήριο) ή μήπως όταν ξεκινάει να δουλεύει ο κομπρέσορας του ψυγείου; Στην τελευταία περίπτωση δε φταίει η παροχή της οικείας.

Να προσθέσω πως αν πρόκειται για υπερτάσεις, αν υπάρχουν λάμπες πυρακτώσεως στο σπίτι, θα έπρεπε να καίγονται. Αν τώρα είναι LED δε γνωρίζω πως διαχειρίζονται τις υπερτάσεις, αλλά αν τις αλλάζει συχνά ο ιδιοκτήτης είναι σημάδι πως έχεις υπερτάσεις. Μπορείς ίσως να βάλεις μια πυρακτώσεως για να δεις αν θα καεί. Αν καεί, έχεις υπέρταση.

Αν πρόκειται για υπερτάσεις μέσω του παροχικού καλωδίου, το πρόβλημα κρύβεται εκτός της εγκατάστασης της οικείας και δε γνωρίζω τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί. Πάντως μπορείς να προστατευθείς από αυτές μέσω των απαγωγών (τύπου T2-T3 αν δεν έχεις μεγάλες υπερτάσεις), οι οποίοι θα χρειάζονται αντικατάσταση, ανάλογα με τη συχνότητα του φαινομένου και τα αμπέρ που θα τρώει σε κάθε υπέρταση ο απαγωγός.

Ίσως οι πιο έμπειροι συνάδελφοι μας διαφωτίσουν περεταίρω.

Link to comment
Share on other sites

Το coax κατεβαίνει μόνο του και μόνον από το balun του διπόλου? υπάρχει τάση κάπου μεταξύ ψίχας, περιβλήματος ή γης? Μήπως όταν βάζεις το δοκιμαστικό στη γείωση ή στο περιβλημα ανάβει? Το σβηστό (off) πιστολάκι μήπως ακουμπούσε πουθενά, όπως σόμπα, συνήθως αυτά είναι πλαστικά και διπολικά, μπας και υπήρχε κάπου timer switch και το άναψε, εσύ το είδες ή έτσι είπαν?

Link to comment
Share on other sites

όχι ακουμπούσε στο καπάκι του πλυντηρίου που είναι πλαστικό με ξύλο.  Δεν έχει τάση όταν το ελέγχουμε πουθενά.

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω πάει ακόμη να κάνω εγώ έλεγχο.  όσα ανέφερα είναι τα λεγόμενα του ιδιώτη. Θα το ψάξω και θα δώ. απλά το ανέφερα για ιδέες μήπως και έχει τείχη σε συνάδελφο και ταλαιπωρηθώ λιγότερο.  

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, Νίκος Μεσολωράς said:

 όσα ανέφερα είναι τα λεγόμενα του ιδιώτη.

τα οποία μπορούν να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα, και αυτό μου έχει τύχει

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτό με το καλώδιο της τηλεοράσεως το έχω συναντήσει να έχει καπνίσει και να έχει σκάσει από πτώση κεραυνού που μέσω της κεραίας έκαψε το καλώδιο αλλά και την τηλεόραση. Αλλάχτηκαν και δεν υπήρξε πρόβλημα μετά. Τώρα αυτό με το πιστολάκι δεν στέκει και πολύ όπως το ακούω.Όταν πας εσύ ο ίδιος να δείς πες μας τι συνάντησες γιατί οι ιδιοκτήτες τα μπερδεύουν λίγο.

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι σας απαντώ γιατί βρήκα το πρόβλημα. Πήγα στην οικία και ξεκίνησα οπτικό έλεγχο και στην συνέχεια ξεκίνησα της μετρήσεις  με το πολυόργανο. 

αντίσταση μόνωσης όλα τέλεια σε όλη την εγκατάσταση. περίπου έφταναν όλες στο άπειρο.  Το ρελέ διαρροής στα 23 Ma βγάζει την εγκατάσταση εκτός.   Η γείωση της εγκατάστασης μετρημένη με πασαλάκια στα 3,5 Ωμ (είχε βρέξει πριν δυο μέρες).  Φτάνω να μετρήσω βρόγχο.  Και τι να δώ.  Σε περίπου τρεις με τέσσερις πρίζες 280   240    170 Ωμ και πάει λέγοντας.   βγάζω της πρίζες και μετράω βρόχο με κορκοδειλάκια κατευθείαν στα σύρματα .  Και τα Ωμ  γείνονται ως δια μαγείας σε όλες της καλωδιώσεις 0.60      0.48    0.50 και πάει λέγοντας.  Στέλνω το ιδιοκτήτη σε κατάστημα  και φέρνει πρίζες. Της συνδέω και ξαναμετράω.   'ολα όπως και με τα κορκοδυλάκια   0.60      0.48    0.50 και πάει λέγοντας.  Ξανασυνδέω τα πάντα και φεύγω.

Συνάδελφοι το ρεύμα διαρροής ήταν τόσο μικρό που για αυτό δεν έριχνε της ασφάλειες και δεν έπεφτε το ρελέ, αλλά ήταν ικανό να κάψει το σπίτι. 

Χωρίς της μετρήσεις δεν θα το έβρισκα  όπως και δεν το βρήκαν πέντε συνάδελφοι πριν από εμένα από ότι μου είπε ο ιδιοκτήτης.    

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ όσους μπήκαν στην διαδικασία να με βοηθήσουν. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.