Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πάνω από 1.500 ετοιμόρροπα κτίρια - Ο δομικός μας πολιτισμός υπό κατάρρευση


Engineer

Recommended Posts

Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, φέρνουν για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων και επικίνδυνων κτιρίων που αντιμετωπίζουν πολλές ελληνικές πόλεις.

Ειδικά, περιοχές όπως του Ψυρρή και το Μοναστηράκι, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κάθε άλλο παρά ασφαλής τόπος για τους διερχόμενους πολίτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Και αυτό γιατί εκατοντάδες ερειπωμένα κτίρια, με μισογκρεμισμένους τοίχους, επικίνδυνες ρωγμές, στέγες υπό κατάρρευση και μπαλκόνια που κρέμονται στον αέρα, αποτελούν «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί και να προκαλέσει τραυματισμούς ή ακόμη και ανθρώπινες απώλειες.

«Γόρδιος δεσμός»

Το διαχρονικό αυτό ζήτημα μοίαζει με «γόρδιο δεσμό», καθώς η πολυπλοκότητα με την οποία είναι «δεμένες» οι προοπτικές αυτών των κτιρίων παραμένει ακόμη και σήμερα αναλλοίωτη.

Ο δρ. Αλέξιος-Φώτιος Μεντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας και Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας μίλησε στο kathimerini.gr, με αφορμή μία πρόσφατη μελέτη του (από κοινού με τον καθηγητή I. Στ. Παπαδόπουλο) για τα κτίρια-παγίδες και τα επικίνδυνα πεζοδρόμια στο κέντρο της πρωτεύουσας, τονίζοντας πως το βασικότερο θέμα που πρέπει να γίνει είναι η συλλογική αλλαγή νοοτροπίας.

ktiria-pagides-sto-kentro-tis-athinas-o-domikos-politismos-ypo-katarreysi0
Φωτ. SOOC

Υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής και ανασφάλεια

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα στην επικράτεια. Πόσο ασφαλείς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν περιοχές με παλαιά κτίρια για τους διερχόμενους πολίτες;

«Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι καλύτερο να δίνεται πάντα από τους καθ’ ύλην αρμόδιος πολιτικούς μηχανικούς. Από πλευράς μας στη μελέτη μας προσπαθούμε να αναδείξουμε τη σημασία των ετοιμόρροπων κτιρίων από πλευράς ποιότητας της αποκαλούμενης “υγείας των πόλεων” και του προσφάτως αποκαλούμενου “δομικού πολιτισμού”.

Συχνά-πυκνά, πέρα από τα αντικειμενικά ευρήματα της επιστήμης της πολιτικής μηχανικής, ιδιαίτερα σημαντική είναι η υποκειμενική αίσθηση που αφήνει η παρουσία, θέαση, και διάβαση γύρω από ένα ετοιμόρροπο κτήριο. Αξίζει, π.χ., να αναρωτηθεί κανείς (με βάση τα δεδομένα που δίνει η μελέτη μας) πόσο υποβαθμισμένη μπορεί να είναι η ποιότητα της ζωής ως αποτέλεσμα της γειτνίασης με εγκαταλελειμμένα ή/και ετοιμόρροπα κτήρια. Ενα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται είναι άστεγοι, χρήστες ουσιών και πρόσφυγες να χρησιμοποιούν τα κτήρια αυτά ως “άτυπες κατοικίες” με αποτελέσματα επιβλαβή για την υγείας τους (κίνδυνος κατάρρευσης, έλλειψη συνθηκών υγιεινής, κλπ). Τέλος αλλά εξίσου σημαντικά, το αίσθημα ανασφάλειας στους διερχόμενους πολίτες (οι οποίοι μάλιστα μπορεί να εκτεθούν ως πεζοί στο δρόμο κυκλοφορίας από το φόβο των κτιρίων αυτών και της μερικής ή/και ολικής κατάρρευσής τους) δεν είναι αμελητέο».

ktiria-pagides-sto-kentro-tis-athinas-o-domikos-politismos-ypo-katarreysi2
Παραδείγματα ετοιμόρροπων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. © 2021 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license

Πάνω από 1.500 κτίρια-παγίδες

Πού παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα και για τι αριθμό ετοιμόρροπων κτιρίων μιλάμε;

«Τα περισσότερα προβλήματα τουλάχιστον στην Αττική εντοπίζονται σε περιοχές του ιστορικού και ευρύτερο κέντρου της Αθήνας, όπως Ομόνοια, Εξάρχεια, Ψυρρή, Μοναστηράκι, Πετράλωνα, κ.ο.κ. Τα κτήρια είναι πάνω από 1.000-1.500.
ktiria-pagides-sto-kentro-tis-athinas-o-domikos-politismos-ypo-katarreysi4
Γεωγραφική κατανομή σε περιοχές του ιστορικού και ευρύτερου κέντρου της Αθήνας

Μιλάμε για ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο εσείς καταγράφετε εδώ και πολλά χρόνια. Τι είναι αυτό που καθιστά δύσκολη την παρέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών; Εχετε παρατηρήσει κινήσεις που θα έδιναν κάποια λύση;

«Το φαινόμενο το έχουμε καταγράψει μέσα σε μία διάρκεια περίπου 15 ετών. Καλοί οικογενειακοί φίλοι-έμπειροι καθηγητές του Πολυτεχνείου μού έχουν επισημάνει ότι “όσον αφορά τα παλαιά εγκαταλελειμμένα κτίρια οι αιτίες κυρίως είναι ιδιοκτησιακές (συνήθως πολλοί ιδιοκτήτες σε ένα ακίνητο εκ κληρονομιάς) και φορολογικές (εκτιμώνται άνω της αξίας τους από την πολιτεία τα παλαιά κτίρια και ως εκ τούτου υπερφορολογούνται με όλες τις σχετικές συνέπειες)”».  

Να αλλάξει η νοοτροπία

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι ενδεδειγμένες ενέργειες που θα έπρεπε να ληφθούν;

«Η αλλαγή νοοτροπίας είναι το βασικότερο, συγκεκριμένα να εκφραστεί δυναμικότερα και συλλογικότερα η δυσφορία για την ύπαρξη τέτοιων κτιρίων, και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις. Η αξιοποίηση Ελλήνων ειδικών και από το εξωτερικό (π.χ., στο πανεπιστήμιο UCLA πρωτοπορεί μία Ελληνο-Αμερικανίδα πανεπιστημιακός κορυφαία στον αστικό σχεδιασμό), θα είναι ευχής έργον να συμβεί. Η δημιουργία γραφείο στο Δήμο Αθηναίων ή βάσης δεδομένων ως smart phone application για την καταγραφή στο cloud των κτιρίων αυτών και την έγκαιρη ειδοποίηση των δήμων. Η μείωση της υπερφορολόγησης και του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να δοθούν κίνητρα για την εξεύρεση μίας λύσης. Και διάφορα άλλα μέτρα που ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει στη μελέτη μας με τίτλο: “Near-collapse buildings and unsafe sidewalks as neglected urban & public health issue: a qualitative study“».

ktiria-pagides-sto-kentro-tis-athinas-o-domikos-politismos-ypo-katarreysi6
Φωτ. SOOC

Στην απευκταία περίπτωση τραυματισμού κάποιου διερχόμενου πολίτη, ποιος φέρει την ευθύνη;

«Την ευθυνη την φέρει, κατά μείζον λόγο, ο/οι ιδιοκτήτης/τες. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται και η πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 157/ 2020), σύμφωνα με την οποία:“Ελλείψει πληροφόρησης των αρμοδίων υπηρεσιών περί του ενδεχόμενου κινδύνου λόγω στατικής ή δομικής ανεπάρκειας κτιρίου, δεν ιδρύεται υποχρέωση διενέργειας αυτεπάγγελτου ελέγχου προς διαπίστωση της επικινδυνότητας του κτιρίου, ελλείψει δε διαπίστωσης της επικινδυνότητας δεν ιδρύεται νόμιμη υποχρέωση των ίδιων οργάνων να διατάξουν τα κατάλληλα μέτρα άρσης του κινδύνου”. Επομένως, η παράλειψη άσκησης από τη Διοίκηση των προβλεπόμενων στα άρθρα 424 και 425 του ΚΒΠΝ αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει ευθύνη προς αποζημίωση”. Οπότε, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προβληματιστούν πολύ σοβαρά πλέον για το θέμα αυτό».

Οι νέες πρωτοβουλίες και ο λησμονημένος ιατρικός κίνδυνος

ktiria-pagides-sto-kentro-tis-athinas-o-domikos-politismos-ypo-katarreysi8
Φωτ. SOOC

Πρόσφατα, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θέσπισαν μια νέα ρύθμιση, με την οποία θα εξετάζονται με «fast track» διαδικασία αιτήματα κατεδάφισης ετοιμόρροπων κτιρίων. Αρκεί αυτό για να δοθεί τέλος στο πρόβλημα;

«Πράγματι, τα τελευταία δύο χρόνια είναι εμφανείς αρκετές πρωτοβουλίες από την πολιτεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σε σχέση με την αδράνεια παλαιότερων ετών. Είναι μία πολύ καλή πρώτη αρχή. Σημειώνω ωστόσο ότι ένας λησμονημένος ιατρικός κίνδυνος από την κατεδάφιση είναι η απελευθέρωση στελεχών ασπέργιλλου, ενός μύκητα που διασπείρεται ακόμα και σε ακτίνα χιλιομέτρου. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να δίνεται προσοχή αν υπάρχουν στην περιοχή άνθρωποι (ενήλικες ή παιδιά) με γενετική ανοσοανεπάρκεια ή ανοσοκαταστολή από φάρμακα, διότι μπορεί να κινδυνεύσουν να πάθουν ασπεργίλλωση. Νομίζω ότι αυτό είχε συμβεί παλαιότερα όταν γίνονταν οικοδομικές εργασίες κοντά σε αιματολογική κλινική, και ίσως είχε ως συνέπεια το θάνατο νοσηλευομένων».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τώρα μετά τους σεισμολόγους, θα έχουν και άποψη οι γιατροί για τα κτίρια και τη δόμηση. Εμεις θα κάνουμε κάτι παρανοϊκα εξοικονομώ και ανούσιες ταυτοτητες - διαβατηρια κτιρίων και πολυ μας ειναι.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, neo83_gr said:

οι γιατροί για τα κτίρια και τη δόμηση

Η κάθε μία επιστημονική ειδικότητα έχει τη δικιά της οπτική πάνω σε ένα θέμα. Συνδυάζοντας όλες αυτές τις διαφορετικές οπτικές μπορεί κανείς να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη στο θέμα.

Για αυτό άσε να έχει ο καθένας την άποψή του και άκουσε τι έχει να σου πει. Ίσως βγεις κερδισμένος από αυτή την αλλαγή νοοτροπίας.

Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, Τρελός Επιστήμων said:

Η κάθε μία επιστημονική ειδικότητα έχει τη δικιά της οπτική πάνω σε ένα θέμα. Συνδυάζοντας όλες αυτές τις διαφορετικές οπτικές μπορεί κανείς να αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη στο θέμα.

Για αυτό άσε να έχει ο καθένας την άποψή του και άκουσε τι έχει να σου πει. Ίσως βγεις κερδισμένος από αυτή την αλλαγή νοοτροπίας.

Αυτό θα πω την άλλη φορά που θα πάω στο γιατρό μου. Κοιτάξτε εγώ είμαι μηχανικός και εχω κάνει και μηχανική ρευστών. Βάλτε μου μια υπογραφή να τελειωνουμε. ΟΧΙ λοιπον οι γιατροι δεν εχουν αποψη στο θεμα,τουλάχιστον μια που να εχει αξία. Αυτες ειναι ήττες του κλάδου μας. Για αυτό άσε να έχω εγω την άποψη που εχω ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Άλλο το να έχεις άποψη για ένα θέμα και άλλο να υπογράφεις για μια δουλειά. Αυτά τα δύο βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση αλλά απέχουν κάτι έτη φωτός. Πώς σου ήρθε αυτό το παράδειγμα; Τέλοσπάντων, καλησπέρα από μένα και καλή ξεκούραση για αύριο.

Link to comment
Share on other sites

https://www.mdpi.com/2413-8851/5/2/47/htm

Near-Collapse Buildings and Unsafe Sidewalks as Neglected Urban & Public Health Issue: A Qualitative Study
by Alexios-Fotios A. Mentis  and Jannis S. Papadopulos
University Research Institute of Maternal and Child Health and Precision Medicine, Goudi, 115 27 Athens, Greece
Medical School, University of Athens, Mikras Asias 75, Goudi, 115 27 Athens, Greece

Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη δημοσίευση δεν έχει να προσφέρει τίποτα, είναι πράγματα που γνωρίζουμε απλώς μπήκε μια γαρνιτούρα με στατιστική. Θεωρώ ότι είναι απο τις δημοσιεύσεις εκείνες που γίνονται απλά για το CV.

Παρόλαυτά σέβομαι την άποψη των συγγραφέων και το δικαίωμα τους να την εκφράζουν, έστω και αν αυτή δεν βοηθάει καθόλου στο θέμα. Είναι απλά μια διπίστωση.

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, neo83_gr said:

Αυτό που μου έστειλες λέγεται άποψη. Δεν έχει να κάνει με την υπογραφή ή την ανάθεση μιας δουλειάς.

Και ναι, χωρίς να έχω γνώσεις επί του θέματος, θα συμφωνήσω πως είναι μια δημοσίευση που μάλλον έγινε για το CV όπως ανέφερε το παιδί από πάνω. Η οποία μου φαίνεται και αστεία να σας πω την αλήθεια εκεί που μιλάει για τραυματισμούς από τα πεζοδρόμια. Αλλά ντάξει, η επιστήμη οφείλει να εξετάζει όλα τα σενάρια ενδελεχώς.

Edited by Τρελός Επιστήμων
Link to comment
Share on other sites

Τα λέμε σε κάθε σχετικό thread, ας το πούμε άλλη μια. Αν δεν δοθούν επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες αυτών των κτιρίων για ριζική ανακαίνιση, επανάχρηση, επιδοτήσεις για άμεσες εργασίες συντήρησης, τα κτίρια αυτά είναι θέμα χρόνου να σβήσουν αυτόν τον αιώνα που διανύουμε. Οι φόροι κατοχής και τα δημοτικά τέλη ακόμα και να καταργηθούν δεν θα προσφέρουν κάτι. Αν από την άλλη δεν παρθεί κανένα μέτρο και ούτε προχωρήσει το κράτος στην κατεδάφισή τους, θα πέφτουν το ένα μετά το άλλο με την κάθε βροχή και σεισμό, σε κεφάλια περαστικών ή μη.

Για τον γιατρό που μίλησε. Η μόνη άποψη που μπορεί να έχει επί του θέματος είναι σε ότι αφορά την υγιεινή των χώρων και των κτιρίων και η σχέση αυτής με την υγεία των ανθρώπων. Αυτό με τον μύκητα είναι πολύ ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.