Μετάβαση στο περιεχόμενο

Kτίρια «μπαταρίες» αλλάζουν την εικόνα του κτιριακού αποθέματος


Engineer

Recommended Posts

Τι συμβαίνει όταν ένα κτίριο παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει; Μπορούν τα κτίρια να λειτουργήσουν ως μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές;

Εν τέλει, πως μπορεί το κτιριακό απόθεμα να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην απεξάρτηση του ενεργειακού τομέα από τα ορυκτά καύσιμα;

Το φετινό Sustainability Summit του EPRA, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 4 Νοεμβρίου 2021, επικεντρώθηκε στα συστήματα τιμολόγησης και φορολόγησης του άνθρακα σε διάφορες χώρες της ΕΕ, εξετάζοντας τις επιπτώσεις στον τομέα των ακινήτων, με δεδομένη την αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, η οποία αναμένεται να αγγίξει το 15% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. 

Την ίδια στιγμή, για να επιτευχθεί ο στόχος για την απεξάρτηση του τομέα από τον άνθρακα, το 70% της παραγόμενης ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με χρονικό ορίζοντα το 2030. Τα δεδομένα ασκούν μεγάλες πιέσεις στα δίκτυα παροχής ενέργειας και στο αυξανόμενο ποσοστό ανανεώσιμων πηγών, το οποίο άγγιξε κατά το 2020 το 39% του συνόλου της παραγωγής. 

Ο ρόλος των κτιρίων στην παραγωγή καθαρής ενέργειας

Παρά την μεγάλη αύξηση της συμμετοχής ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα, για να επιτευχθεί το επιθυμητό 70%, η ενέργεια από ΑΠΕ πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 93%, ένας στόχος που απέχει πολύ από τα σημερινά δεδομένα. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στην ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ των κτιρίων και στην συμμετοχή του κτιριακού αποθέματος στην παραγωγή και αποθήκευση της ενέργειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι οι εταιρείες ακινήτων, καθώς κατασκευάζουν και διαχειρίζονται τα ακίνητα έρχονται σε επαφή με τους χρήστες, οι οποίοι, έχουν συχνά δική τους ατζέντα και στρατηγικές αναφορικά με την ενέργεια. Το γεγονός αυτό τις οδηγεί στην συλλογή δεδομένων, απαραίτητων για τη βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων του χαρτοφυλακίου τους.

Η ενσωμάτωση συστημάτων όπως τα φωτοβολταϊκά, σε σημεία των κτιρίων τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις οροφές, και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας θα απαιτήσει επενδύσεις σε υποδομές σε ένα υπάρχον κτιριακό απόθεμα, το οποίο, ειδικά στην περίπτωση της Ευρώπης, είναι συχνά παλιό. Το κόστος των απαιτούμενων προσαρμογών, αναμένεται να είναι μεγάλο, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους διαχειριστές των δικτύων και όλους τους εμπλεκόμενους στη βιομηχανία της ενέργειας.

Ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των € 37 δισ. έχει ήδη προϋπολογισθεί για επενδύσεις στα ενεργειακά δίκτυα, για την περίοδο 2021-2030, ένα ποσό που αναμένεται να φτάσει τα € 55 δισ. για την περίοδο 2031-2050. 

Παρά τις απαιτήσεις σε κεφάλαιο, τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό, το κτιριακό απόθεμα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα στην εξυγίανση του ενεργειακού τομέα. 

Ωστόσο, κύριο ρόλο διατηρούν οι χρήστες, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες των ενοίκων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από κτίριο σε κτίριο και  η ευθυγράμμιση των ενεργειακών στρατηγικών διαχειριστή και ένοικου, είναι απαραίτητη για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.