Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αδειοδοτικό ΑΠΕ: Προς κατάργηση οι προσωρινοί όροι σύνδεσης – Έλεγχος του ιδιοκτησιακού από δικηγόρους


Engineer

Recommended Posts

Η απάλειψη ενός από τα υφιστάμενα βήματα ωρίμανσης των νέων έργων ΑΠΕ, με την κατάργηση της μη δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης, συγκαταλέγεται στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Αυτό σημαίνει πως, μετά τη λήψη της Βεβαίωσης Παραγωγού και την περιβαλλοντική αδειοδότηση (για όσα έργα δεν απαλλάσσονται), ο επενδυτής θα υποβάλει απευθείας αίτηση για οριστική προσφορά σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ (για έργα έως 8 MW) ή στον ΑΔΜΗΕ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται πλέον σε κύκλους, τις 10 πρώτες μέρες κάθε μήνα, με βάση τυποποιημένα έντυπα για να απλοποιηθεί η κατάθεσή τους από τους επενδυτές. Παράλληλα, θα θεσπισθούν ποινές στους Διαχειριστές για μη δικαιολογημένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συνδέσεων των νέων έργων.

Σαφείς προθεσμίες θα προβλέπονται όμως και για τις αδειοδοτούσες αρχές, κατά την εξέταση των αιτήσεων για Άδεια Εγκατάστασης, καθώς θα έχουν διορία 20 ημερών για να ζητήσουν συμπληρωτικά στοιχεία ή διευκρινίσεις. Επίσης, η Άδεια θα εκδίδεται εντός 20 ημερών από την πληρότητα. Διορίες προβλέπονται όμως και για τους επενδυτές ως προς την ωρίμανση των έργων, ώστε να τίθενται εκτός διαδικασίας εκείνα τα πρότζεκτ για τα οποία δεν υπάρχει πραγματικά πρόθεση να υλοποιηθούν. 

Ειδικά για τους εξαιρούμενους σταθμούς και στην περίπτωση ιδιωτικών εκτάσεων, κατά την εξέταση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, ο ΔΕΔΔΗΕ απαλλάσσεται πλέον από τον έλεγχο για τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης, ο οποίος θα γίνεται από εξωτερικό ανεξάρτητο δικηγόρο που θα δίνει σχετική βεβαίωση.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το νέο νομοθετικό πλαίσιο αποσκοπεί στην επιτάχυνση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, με τους βασικούς στόχους να συνοψίζονται ως εξής:

Μείωση της διάρκειας αδειοδότησης νέων έργων σε λιγότερα από δύο έτη. 
Επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ εκτιμώμενου ύψους 10 δισ. ευρώ και συνολικής ισχύος 12 GW.  
Για την επίτευξη των στόχων, το σχέδιο νόμου προβλέπει την αναμόρφωση της διαδικασίας για την αδειοδοδότηση νέων έργων. Ο χρόνος υλοποίησής της μειώνονται δραστικά, από τα περίπου 5 χρόνια που είναι τώρα σε 14 μήνες, δεδομένου ότι τα στάδια περιορίζονται από 7 σε 5. Με την ψήφιση του νόμου, το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για την απόκτηση άδειας θα διενεργείται ψηφιακά, ενώ τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι επενδυτές μειώνονται από 91 σε 54. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το υπουργείο αναζητεί τη βέλτιστη φόρμουλα ώστε στις προωθούμενες παρεμβάσεις να προστεθεί και η αυστηροποίηση του ελέγχου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νέων έργων, με σκοπό να δοθεί τέλος στη δέσμευση περιοχών από σταθμούς που στην πραγματικότητα είναι εντελώς «στον αέρα». Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί σε προγενέστερο αδειοδοτικό στάδιο ο έλεγχος για το κατά πόσο μια υποψήφια μονάδα έχει κατακυρώσει με κάποιον τρόπο την έκταση γης στην οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί. 

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη δεύτερη φάση απλοποίησης, η αγορά θα κληθεί να τοποθετηθεί και για το κατά πόσο χρειάζεται να ενισχυθούν περαιτέρω και τα «φίλτρα» οικονομικής φερεγγυότητας των επενδυτών, επισπεύδοντας την υποβολή της εγγυητικής επιστολής για τη σύνδεση στο δίκτυο.

Η παραπάνω παρέμβαση περιλαμβανόταν στην πρόταση της Επιτροπής Αδειοδότησης ΑΠΕ του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της ωρίμανσης νέων «πράσινων» επενδύσεων, η οποία είχε παρουσιαστεί την περασμένη άνοιξη στους φορείς της αγοράς και αποτελεί τον «πυλώνα» των προωθούμενων αλλαγών.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν στοχευμένα μέτρα σε διάφορες φάσεις της αδειοδοτικής διαδικασίας, από την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης μέχρι την Άδεια Λειτουργίας. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.