Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απελευθερώνονται δασικές εκτάσεις 7 εκ. στρέμματα για αξιοποίηση


Engineer

Recommended Posts

Δασικές εκτάσεις (κυρίως πρώην αγροί) που εγκαταλείφθηκαν και... «δασώθηκαν» απελευθερώνονται για την αξιοποίησή τους μέσω γεωργικής χρήσης ή «έξυπνων» καλλιεργειών, ή και για δόμηση (υπό αυστηρές προϋποθέσεις).

Έτσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά σε αποχαρακτηρισμό 6,9 εκ. στρεμμάτων, τα οποία ήταν κάποτε αγροτικά.

Πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξει χωριστή μεταχείριση για τις εκτάσεις, ανάλογα με τη βλάστηση που έχουν σήμερα, εξαρτώντας από αυτή τη δυνατότητα του ιδιοκτήτη να τις χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

«Πίσω» από αυτή την κίνηση, είναι οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες, που «ξεκλειδώνουν» τον αποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εκτάσεων.

Οι εκτάσεις αυτές καταλαμβάνουν το 5,5% των αναρτημένων δασικών χαρτών. Αυτές οι εκτάσεις αντιμετωπίζονται ως δασικές, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αγροτική καλλιέργεια.

Προβλήματα από τα μεγάλα ποσοστά δασωμένων αγρών δημιουργήθηκαν σε πολλές περιοχές (πχ Λευκάδα, Κυκλάδες, Πελοπόννησο), και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφάσισε την κατάργηση της κατηγορίας.

Παράλληλα, υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από τοπικούς παράγοντες για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων, με το Υπουργείο να θεωρεί ότι θα πετύχει «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια», καθλως θα μειωθούν κατά χιλιάδες οι «αντιρρήσεις» κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί πριν το τέλος του έτους.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.