Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Λάθη-ελλείψεις-προβλήματα του ΡΑΦ


trellovoskos

Recommended Posts

Δεν είπα ποτέ ότι είμαι κάτοχος αδείας του ΡΑΦ. Απλά έχω μήνες τώρα που ασχολούμαι με την δοκιμαστική έκδοση και διαβάζω τα maual προσπαθώντας να αποφασίσω αν θα το πάρω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κι επίσης

Η τιμή δεν (πρέπει να) αποτελεί κριτήριο αγοράς. Ναι μεν ζούμε σε εποχές ισχνών αγελάδων και η απόσβεση της όποιας επένδυσης είναι δύσκολη, αλλά αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της ποιότητας της δουλειάς και της αξιοπιστίας μας.

Και για να μεταφέρω τη δική μου εμπειρία (από λογισμικό δ.ε.). Προτίμησα το ακριβότερο, αφού είχα δει και τα υπόλοιπα. Αυτά που μέτρησαν στην επιλογή μου ήταν η ασφαλής χρήση, η πολύ καλή εξυπηρέτηση-ενημερώσεις, και τα αποτελέσματα. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν, άξιζαν έως και το τελευταίο λεπτό. Ειδικά στην προ-παραθυρική και αρχική παραθυρική περίοδο, όπου η εταιρεία αποτελούνταν από μια παρέα, η επικοινωνία μας ήταν άριστη, και σχεδόν σε προσωπικό επίπεδο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

18 λεπτά πριν, Adamtsi said:

Δεν είπα ποτέ ότι είμαι κάτοχος αδείας του ΡΑΦ. Απλά έχω μήνες τώρα που ασχολούμαι με την δοκιμαστική έκδοση και διαβάζω τα maual προσπαθώντας να αποφασίσω αν θα το πάρω.

Αφού ασχολήσαι μήνες, έχεις εντοπίσει κάποια λάθη/ελλείψεις/προβλήματα που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Γιατί διστάζεις να το αγοράσεις;

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, tetris said:

Αν κάποιος "τρελός" (βοσκός ή όχι) αποφασίσει να το τραβήξει νομικά,

Μη του βάζεις ιδέες... :D

Πάντως με τη διαφάνεια δεν πείστηκα, μπορεί να φταίει που έχω διαβάσει πολλά τεύχη από διάφορα προγράμματα κ έχω αναισθητοποιηθεί στην πολυπλοκότητα τους.

Ωραίο φαίνεται πάντως το τεύχος τους.

 

Edited by zazeng
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχοντας δει τεύχη από ΡΑΦ, FESPA, Scada, Stereostatika, μακράν το καλύτερο από όλες τις απόψεις το έχει το FESPA. Παράγεται αστραπιαία, είναι εποπτικό, επαρκές, ευπαρουσίαστο ως περιεχόμενο, είναι δε ελαφρύ ως αρχείο. Για τα τεύχη των υπολοίπων, δεν θα το έλεγα...

Σχετικά με τη διαφάνεια: Στο ΡΑΦ μπορείς ανά πάσα στιγμή να έχεις ανοικτούς τους πίνακες δεδομένων και αποτελεσμάτων, καθώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων επάρκειας, ενώ υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση των πινάκων αυτών με το γραφικό περιβάλλον του φορέα διότι τα έχεις μαζί ανοικτά.  Υπάρχουν και στο FESPA πίνακες δεδομένων αλλά δεν υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση όπως με το ΡΑΦ, πχ στο δεύτερο επιλέγεις ένα στοιχείο στην οθόνη και εμφανίζεται στον πίνακα. Μικρή λεπτομέρεια, αλλά όταν έχεις πολλά δεδομένα, διευκολύνει. Δεν είναι πάντως κάτι που δεν θα μπορούσε εύκολα να προστεθεί και στο FESPA. Tα αποτελέσματα διαστασιολόγησης στο FESPA τα βλέπεις από το τεύχος (αν κάνω λάθος να με διορθώσει κάποιος, διότι μόνο σε demo το έχω δει). Εδώ κερδίζει το ΡΑΦ. Γενικώς το FESPA πάσχει πολύ από το interface του.

Edited by ktomp
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, trellovoskos said:

Αφού ασχολήσαι μήνες, έχεις εντοπίσει κάποια λάθη/ελλείψεις/προβλήματα που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Γιατί διστάζεις να το αγοράσεις;

Κοίτα για μικρές κατασκευές που μπορείς να κάνεις με την δοκιμαστική έκδοση, τα έλυσα όλα με το χέρι μέχρι την δυναμική ανάλυση. Μέχρι εκεί όλα καλά. Σύγκρινα αποτελέσματα και με scada, πανομοιότυπα αποτελέσματα!

Μετά έχω εκτελέσει και τους ελέγχους επάρκειας (αυτούς που κάνει το πρόγραμμα όχι αυτούς που δεν κάνει), δεν βρήκα ούτε ένα ψηφίο λάθος. Και πάλι σύγκριση με SCADA πανομοιότυποι λόγοι εξάντλησης.

Ομολογώ όμως ότι δεν έχω εμπειρία στα στατικά και δεν μπήκα σε τόσο εξεζητημένα θέματα όπως εσύ.

Δεν το έχω αγοράσει ακόμα γιατί περιμένω να δω και προσφορές από άλλα προγράμματα.

Οπότε εάν έχει να προτείνεις κάποιο θα το έψαχνα ευχαρίστως...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, Adamtsi said:

εμπειρία

Κοίτα πρώτα να αποκτήσεις αυτό και μετά βλέπεις για πρόγραμμα.
Είναι η φύση του αντικειμένου τέτοια που χρειάζεται μια αρκετά μεγάλη περίοδο μαθητείας πριν ξεχυθείς στην αρένα με το Φ12 στο χέρι. Υπάρχει τρόπος ακόμα και σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, Adamtsi said:

Κοίτα για μικρές κατασκευές που μπορείς να κάνεις με την δοκιμαστική έκδοση, τα έλυσα όλα με το χέρι μέχρι την δυναμική ανάλυση.

Ομολογώ όμως ότι δεν έχω εμπειρία στα στατικά και δεν μπήκα σε τόσο εξεζητημένα θέματα όπως εσύ.

 

Έκανες  δυναμική  ανάλυση  σε  χωρικό  φορέα -    στο  χέρι . ΟΚ!!!       Αρα  το  ΡΑΦ  είναι  αξιόπιστο  πρόγραμμα   ,  στην  ανάλυση  χωρικού  φορέα  και  πως  να  μην  ήταν  άλλώστε  αφού  ήδη  ο  Αβραμίδης  έχει  ελέγξει  την  αξιοπιστία  του  όχι  με  το  χέρι  αλλά  με  προσομοίωση  στο sap2000 . 

Πάντως  εάν  ο ΤΟΛ  αποφασίσει  να  διορθώσει  τις  παραλείψεις  δεν  είναι  και  τόσο  δύσκολο  να  το  πράξει ,  τόσο  για  τις  παραλείψεις  στις  έμμεσες  στηρίξεις   όσο  και  σε  όλα  τα  υπόλοιπα  ,  που  αναφέρει   ο  βοσκός  .

Το  ερώτημα  είναι  γιατί  εκτίθενται  τόσο  πολύ  για  λίγους  μήνες  δουλεία  στα  μητρώα ;;;;.!!!!!!! Με  εντυπωσιάζει  η  απάθεια !!!!!

Για  την  αύξηση  εντατικών  μεγεθών   στις  πιλοτές-  μαλακό  όροφο   ,    νομίζω   ότι ξεπερνιέται   χειροκίνητα  για  την  κάμψη-αξονικό  από  την  ανάλυση  διατομής  που  έχει   και  είναι  το  μοναδικό  πρόγραμμα  που  το  προσφέρει  στους  πελάτες  του  ,   και  με  excel  για διάτμηση   ,  αν  και  μπορείς  από  τους   λόγους ,   ανεπάρκειας   να  το  δείς .  Τι  λες  βοσκέ  ;;;  @trellovoskos 

Εκείνο  που  έχει  πολύ  δουλεία  είναι  οι  συνδυασμοί  φόρτισης  που  εγώ  θα  ήθελα  να  υπάρχει  και  για  τα  σεισμικά  φορτία  όπως  επίσης  να  υπάρχουν  και  χρονοιστορίες  για  ελαστική  ανάλυση . Εκείνο  που  μου  κάνει  εντύπωση  είναι  ότι  έβγαλαν  πεπερασμένα  μόνο  για  στατικές  φορτίσεις   σε  αλμυρή  τιμή !!!   και  δεν  συμπεριέλαβαν  δυναμικά  πεπερασμένα  στοιχεία  που  θα  χρειαστούν  και  στον  ΚΑΔΕΤ !! 

@tetris Ο  ΤΟΛ  δεν  είναι  και  τόσο  φτηνός  εάν  πάρεις  μια  μια  τις  μονάδες  και  όχι  σε  κάποιο  εκπτωτικό  δεκαήμερο  

Εκείνο  πάντως  που  έχει  πολύ  δουλεία  είναι  η  σχεδίαση  των   οπλισμών  και  απαιτείται  έλεγχος  από  τον  χρήστη  και  αρκετό  σχεδιαστικό  μόχθο !!! . 

Τέλος  έχω  να  πώ  για  τον  ΤΟΛ  ότι  με  την  επιθετική  τιμολογιακή πολιτική  που  ακολούθησε  ωφέλησε  όλους  τους  μηχανικούς  ,  και  ειδικά  αυτούς  που έχουν  συμβόλαια  με  άλλες  εταιρείες  μειώνοντας  τις  τιμές  υποστήριξης  και  αναβάθμισης . Το  πρόγραμμα   του  είναι  καινοτόμο  και  με  αρκετές  βελτιώσεις  θα γίνει  ένα  απο  τα  καλύτερα  ελληνικά  προγράμματα .  Αρκεί  να  ακούσει  τους  μελετητές   και  να  μην  ακολουθήσει   τον  δρόμο  της  απομόνωσης  όπως  κάνει  μέχρι τώρα .

Επίσης 

Παιδία  εκεί  στον  ΤΟΛ  ,  όταν  με  το  καλό   βγούμε  από  την  covid  εποχή  να   σαν  βλέπουμε  στα  ελληνικά  συνέδρια  όπως  βλέπουμε  την 3dr  ace  και  άλλους  κατασκευαστές  προγραμμάτων !!!!. 

 

Edited by loser
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μιας και είναι επίκαιρο, ας το ξαναβάλω:

  

On 6/3/2019 at 1:39 ΠΜ, analysis said:

Έχω χρησιμοποιήσει 2 προγράμματα, το ραφ και το fespa. Συγκρίνοντας τα δύο αυτά προγράμματα, και χωρίς να είμαι εξαιρετικός χρήστης, καταλήγω στα εξής :

  • Από άποψη εποπτικότητας και διαφάνειας των αποτελεσμάτων, το ραφ είναι έτη φωτός μπροστά! Σε πραγματικό χρόνο και εντός της εφαρμογής μπορείς να έχεις εποπτεία κάθε ελέγχου και κάθε δομικου στοιχείου (με πίνακες, με διαγράμματα, με χρωματική διαβάθμιση, με ανάλυση υπολογισμών). Το fespa είναι παρωχημένο σε αυτό το κομμάτι, στάσιμο, ξεπερασμένο και δεν ξέρω, κατά πόσο αφήνει η ίδια η πλατφόρμα προγραμματισμού, περιθώρια βελτίωσης (δηλαδή κατά πόσο είναι εξελίξιμο σε αυτόν τον τομέα).
  • Από άποψη μοντελοποίησης/προσομοίωσης, το ραφ έχει πιο εύχρηστες και πιο φιλικές προς τον χρήστη πολλές ενέργειες, όπως αλλαγή/αντικατάσταση δομικών στοιχείων, εισαγωγή πλακών, εισαγωγή μεσοδοκών/ανισοσταθμιών (συν κάποιες ακόμη). Επίσης διαθέτει κάποιες σημαντικές δυνατότητες προσομοίωσης που απουσιάζουν στο fespa, όπως στροφικά ελατήρια σε πεδιλοδοκούς (έκκεντρες), αυτόματη τοποθέτηση κατακόρυφων στερεών βραχιόνων ανά άξονα. Τέλος, διαθέτει την δυνατότητα επιλογής/επέμβασης στο τρισδιάστατο μοντέλο και όχι απλώς στην κάτοψή του. Το fespa διαθέτει επιφανειακά πεπερασμένα στοιχεία, κάνοντας το πιο πλήρες κυρίως σε περιπτώσεις πλάκας κοιτόστρωσης (τα fem δεν είναι ενσωματωμένα με το τρισδιάστατο μοντέλο, οπότε επιρροή διαφράγματος κλπ είναι εκτός 'κάδρου') και χρονοϊστορία στην γραμμική δυναμική ελαστική ανάλυση (αποτίμηση).
  • Από άποψη παραμετροποιησιμότητας, θα έλεγα οτι είναι εφάμιλλα, κανένα δεν είναι μαύρο κουτί, μιας και έχεις έλεγχο πολλών παραμέτρων-ίσως το fespa να έχει πιο πολλές ρυθμίσιμες παραμέτρους, ειδικά στην ανελαστική στατική ανάλυση.
  • Από άποψη ανάλυσης, έχουν άλλη φιλοσοφία, το fespa διαστασιολογεί/οπλίζει, το ραφ κάνει έλεγχο επάρκειας της οπλισμένης από τον χρήστη διατομής. Και οι 2 μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (δεν θα επεκταθώ περαιτέρω)
  • Από άποψη σχεδίων, τα σχέδια του fespa τα βρίσκω πιο έτοιμα προς την τελική τους εκτυπώσιμη μορφή, το ραφ υστερεί εδώ.
  • Από άποψη εξέλιξης, το ραφ κάνει γοργά άλματα, ενσωματώνει πολλές και διάφορες δυνατότητες, το fespa ας πούμε οτι ενσωματώνει μόνο τις πιο απαραίτητες. (το ραφ ανέπτυξε αρκετά πλήρες πακέτο για σύμμικτες, για ξύλινες, και λεπτομερές πακέτο για τρόπους/μεθόδους ενίσχυσης κατασκευών ω/σ)
  • Ειδικά για τις μεταλλικές κατασκευές, θεωρώ οτι το ραφ έχει την δυναμική να γίνει δυνατό εργαλείο, αλλά του λείπουν ακόμη κάποιες συνδέσεις (βλέπε  DTSV) και κάποια εργαλεία. Κατά τα άλλα, τα παραπάνω γραφόμενα ισχύουν και εδώ, αλλά και μόνο το γεγονός ότι στο fespa δουλεύεις/επεμβαίνεις στην κάτοψη της στάθμης και όχι στο τρισδιαστάτο μοντέλο, το καθιστά αρκετά δύσχρηστο για μεταλλικές κατασκευές (συν κάποιες ελλείψεις όπως για παράδειγμα διακριτές δεσμεύσεις σε ΚΛ και ΣΚΛ-άνω/κάτω πέλμα)
  • Από άποψη παρουσίας στην αγορά, το fespa είναι πιο παλιό και εκτιμώ με πιο μεγάλη παρουσία σε πανεπιστημιακές εργασίες/διατριβές. Αυτό το ερμηνεύει ο καθείς κατά το δοκούν.
  • Από άποψη τιμής και υποστήριξης, δεν θα αναφερθώ.

 

 

Edited by analysis
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, Adamtsi said:

@zazeng Πχ ορίστε ένας έλεγχος πλάκας με ΡΑΦ. Είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις τι έχει υπολογίσει το πρόγραμμα και να το επαληθεύσεις με το χέρι. 

----------------------------------------------------------------------------------------
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΛΑΚΑΣ [Π10-Σ1]  Τύπος: Τετραέρειστη/4         (C20/25 - B500C)
----------------------------------------------------------------------------------------
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: hs=15.00 cm   c=1.00 cm   d=13.00 cm
            L1=5.01 m  L2=5.24 m  l_min=5.01 m  l_max=5.24 m  l=5.01 m
ΦΟΡΤΙΑ    :  α/α        Δράση                     Π.Φ.                 Φορτίο
               1        Ίδιο Βάρος
gs=            Μόνιμα Φορτία        3.75 kN/m²
               2       
gc                        Μόνιμα Φορτία        1.00 kN/m²
               3       
gd                        Μόνιμα Φορτία        0.35 kN/m²
               4       
q                         Κινητά Φορτία        2.00 kN/m²
  Συνολικά:  Μόνιμο
g=5.10 kN/m²  Κινητό q=2.00 kN/m²  1.35·g+1.50·q=9.88 kN/m²

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΥ
l/dC2 §7.4.2(2):  Κ=1.30 ρ=0.98 o/oo  ==>  l/d max = 179.83
ΛΥΓΗΡΟΤΗΤΑ:
l/d  =  38.54 <  179.83    ==>    CR = 0.21  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
PIEPER-MARTENS:   fmin=30.49   fmax=33.61   smin=13.57   smax=13.98
ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΚΑΜΨΗ:
Θέση           
d     MEd   απ.As   υπ.As                         Φ/c     MRd      CR
Άνοιγμα 1   13.00    8.14    1.27    3.92                      Φ10/20   24.31    0.33 
Άνοιγμα 2   13.00    7.38    1.15    3.92                      Φ10/20   24.31    0.30 
Στήριξη 2-  13.00       -       -    1.96                      Φ10/40   12.46       - 
Στήριξη 1+  13.00   18.29    2.92    3.92               Φ10/40+Φ10/40   24.31    0.75 
Στήριξη 2+  13.00   17.75    2.83    3.92               Φ10/40+Φ10/40   24.31    0.73 
Στήριξη 1-  13.00       -       -    1.96                      Φ10/40   12.46       - 


----------------------------------------------------------------------------------------

Για τον αγαπητό συνάδελφο @Adamtsi:

image.png.36a0c8ebdf3e48d517e2a677da938114.png

Επίσης ένα όμορφο προίμιο απο το εγχειρίδιο της υπομονάδας Ο/Σ για αυτούς που έχουν διαβάζουν τα εγχειρίδια:

image.png.9f24a40cf91d23735855bb3979a02222.png

+ bonus αυτό https://tol.com.gr/Company/work_with_us.php  

 

Αγαπητέ @loser η υλοποίηση του STRAD για την περίπτωση μαλακού ορόφου μου αρέσει (ίσως να την έχει και το FESPA), γιατί να μην ενσωματωθεί και στο ΡΑΦ; Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τη ζωή μας δυσκολότερη. Απο το πολύ χειροκίνητο, θα πάθουμε τενοντίτιδα.

Οσο για την χρονοιστορία (μυρίζομαι νέα υπομονάδα), εγώ επιμένω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διορθώσεις των υφιστάμενων υπομονάδων και όχι για νέα μαρκετίστικα τεχνάσματα προς άγρα πελατών. Στο τέλος θα μείνουμε με 10 ημιτελείς υπομονάδες και μια τρύπα στο νερό.

 

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.