Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Λάθη-ελλείψεις-προβλήματα του ΡΑΦ


trellovoskos

Recommended Posts

Συνάδερφε @loser, σχετικά με την ανάλυση χρονοϊστορίας που ανέφερες, θα μου προξενούσε ιδιαίτερα μεγάλη έκπληξη το να δω να υλοποιείται στο ΡΑΦ, δεδομένου ότι σε σχετική προφορική συζήτηση ήταν απόλυτη και κατηγορηματική η άρνηση της εταιρίας μάλιστα με αυστηρή επιχειρηματολογία κατά της αξιοπιστίας της μεθόδου, ειδικά σε ό,τι αφορά στην προέλευση των επιταχυνσιογραφημάτων. Προσωπικά διαφωνώ ως προς το λόγο της άρνησης, αλλά όπως και να έχει, είναι το τελευταίο που λείπει από το ΡΑΦ, προηγούνται πολλά άλλα σημαντικότερα και πιο χρηστικά.

Αν ήταν οπωσδήποτε να προστεθεί κάποια μέθοδος, θα προτιμούσα την παραλλαγή της ισοδύναμης στατικής μεθόδου όπως αυτή προτείνεται στον ΚΑΝΕΠΕ, όχι για την μεγάλη της αξιοπιστία της ως μεθόδου αποτίμησης, αλλά για άλλους, πολύ συγκεκριμένους λόγους που δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τώρα εδώ.

@trellovoskos, πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου στις πλάκες. Έχω ένα excel για όταν δεν μου βγαίνει ο έλεγχος λυγιρότητας και το βλέπω από εκεί. Το κακό είναι ότι μετά θέλει να επέμβεις στο τεύχος και όσο να πεις, δεν είναι και στο πιο φιλικό format για να κάνεις editing. Επίσης μιας και το ανέφερες, αυτό με τους συνδυασμούς είναι μεγάλο πρόβλημα. Πχ σε μη βατά δώματα, δύναται να έχεις g, q(catH)=0.5, s, w, αλλά το ζήτημα είναι ότι 1ον δεν πρέπει συνδυάζονται όλα αυτά μαζί όπως κάνει στον έλεγχο πλακών το ΡΑΦ, πόσο δε μάλλον με τους συντελεστές με τους οποίους το κάνει, και 2ον οι συντελεστές ψ0,ψ1,ψ2 θα έπρεπε να ορίζονται ανά φόρτιση, και όχι ανά όροφο. Στα υφιστάμενα αυτό είναι πρόβλημα με τον δεδομένο τρόπο λειτουργίας του ΡΑΦ. Πχ τμήμα από το q της στέγης, πάει και το αθροίζει στις μάζες, διότι ανάλογα με την προσανατολισμό ενός κεκλιμένου μέλους της στέγης, αυτό μπορεί να ανήκει στον άνω ή στον κάτω όροφο. Και θα πει κανείς, άλλαξέ του προσανατολισμό. Έλα όμως που μετά πρέπει να αλλάζεις και την διάταξη όπλισης....μπερδεύεται η δουλειά... Όταν ένα υφιστάμενο κτήριο είναι στην κόψη του ξυραφιού για επάρκεια, δεν θέλεις πρόσθετες μάζες, ακόμη κι αν είναι μικρή η επιβάρυνση. Κοιτάς απ' όπου μπορείς και επιτρέπεται να "ξυρίζεις" φορτία, όχι πάρε να 'χεις.

Edited by ktomp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@ktomp Το  πρόγραμμα  δεν  κάνει  τον  έλεγχο  για  την  ικανοτική  τέμνουσα  δοκού  που  χωρίζεται  σε  δύο  τμήματα  και  στηρίζει  άλλη  δοκό ( έμμεση  στήριξη ) ,  και  αυτό  είναι  τραγική   και  επικίνδυνη  έλλειψη  ,  κάτι  πρέπει  να  γίνει  !!!  Το  έχεις θίξει  πρώτος  εσύ . 

Για  τις  χρονοιστορίες  έχω  ακούσει  και  από  άλλους  την  θεωρία  αυτή  που  αναφέρεις  η  οποία   είναι  λάθος  και  κρίμα  που  δεν  υιοθετούν  πλουραλιστικές  μεθόδους  ανάλυσης . 

Edited by loser
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνεχίζοντας το θέμα, η απάντηση που έλαβα από την ace hellas όταν τους παρέθεσα λίστα από προβληματισμούς μου και θέματα που το scada είτε ανεπαρκώς είτε καθόλου δεν αντιμετωπίζει, ήταν.....αβαβα. "Έχουμε αποδείξει τον πελατοκεντρικό χαρακτήρα της εταιρείας, εργαζόμαστε σκληρά μπουρου μπουρου, θα συμπεριλάβουμε σε καινούριες εκδόσεις μπουρου μπουρου".

Επανήλθα με δεύτερο μήνυμα όπου τους τόνιζα ότι στην ουσία του μηνύματος (ελλείψεις) δεν απαντούσαν ΤΙΠΟΤΑ, και τους ρώτησα εάν τις "αναβαθμίσεις" που θα διορθώνουν-περιλαμβάνουν πράγματα που υπάρχουν ως κανονιστικό πλαίσιο στον ευρωκώδικα χρόνια τώρα, οι μηχανικοί θα καλούνται να τις πληρώνουν. Εάν έχουν κριθεί (τα όσα δεν υπάρχουν) ως ήσσονος σημασίας και αν αυτό είναι ορθό τεχνικά/επικίνδυνο.

Φυσικά εδώ και 9 μέρες δεν έχει απαντηθεί τίποτα. Βέβαια οι προσφορές μπλακ φραιντει σκάνε 5-5 την μέρα.

Αυτά, τα συμπεράσματα δικά σας.

  • Like 4
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συγχαρτήρια για την πρωτοβουλία σου @pirsogiannis.

Δεν περίμενα κάτι περισσότερο απο την απάντηση που σου έδωσαν. Νομίζω ότι θα σου τηλεφωνήσουν να σου απαντήσουν για αυτά που ρώτησες τη δευτερη φορά (επειδή τα γραπτά μένουν), αφού τελείωσει η φιέστα της Black Friday.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι θα τηλεφωνήσουν. Θεωρώ ότι σε αυτές τις περιπτώσεις κρύβονται-όπως έχω προφητεύσει μουχαχαα- πίσω από τα ενεργά συμβόλαια συντήρησης. Σπανίζουν τα τηλέφωνα προς εμένα γιατί ξέρουν ότι θα μιλάμε κανά μισάωρο και θα τους ρωτάω για τις αγκυρώσεις. Απ'την άλλη στα email προσφορών είναι λαλίστατοι. Το θέμα με τα ενεργά συμβόλαια το βλέπουν ως παιδιά και αποπαίδια ξεκάθαρα. Σημειωτέον κάτοχος του προγράμματος από το 2008 με εακ-εκως (τότε), ευρωκώδικες, πεπερασμένα, μεταλλικά, κανεπε.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, pirsogiannis said:

 θέμα με τα ενεργά συμβόλαια το βλέπουν ως παιδιά και αποπαίδια ξεκάθαρα. Σημειωτέον κάτοχος του προγράμματος από το 2008 με εακ-εκως (τότε), ευρωκώδικες, πεπερασμένα, μεταλλικά, κανεπε.

To  scada  έχει  πιο  υψηλό  συμβόλαιο  συντήρησης  και  υποστήριξης  από  το  ΡΑΦ . Φυσικά  το  πρώτο  εξελίσσεται  εδώ  και  4  δεκαετίες (  νομίζω ;;;)  και  το  δεύτερο   μόνο  μια . Αλλά οι  δυνατότητες  του scada  είναι  μεγαλύτερες . 

Στην  νέα  αναβάθμιση  του ΡΑΦ  2022  V  ,     δεν  αναφέρουν  καθόλου   αλλαγές  στην  ικανοτική  τέμνουσα   στηρίζουσας  δοκού . Μόνο  διορθώσεις  σε  λάθη  του  προγράμματος  και  η  νέα  φέρουσα  με  ΚΑΔΕΤ   EC-3  . Καμία  βελτίωση  σε  όσα  αναφέρθηκαν  στις  παρατηρήσεις  των  συναδέλφων  . 

Δεν  έχω  καταλάβει  ακόμα  !!!!!!  γιατί  δεν  μαζεύουν  τις  παρατηρήσεις  των  χρηστών  για  τις  παρεκκλίσεις   από  το κανονιστικό  πλαίσιο   και να  καθίσουν  μερικούς  μήνες  να    διορθώσουν  τις  παραλήψεις   . Προχθές  είδα  τεύχος  ενός  άλλου  ελληνικού  προγράμματος  το  οποίο  είναι  συνεπέστατο  με  τους  ελέγχους  και  ας  μην  έχει  μοντέρνο  interface . 

Edited by loser
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, loser said:

 Δεν  έχω  καταλάβει  ακόμα  !!!!!!  γιατί  δεν  μαζεύουν  τις  παρατηρήσεις  των  χρηστών  για  τις  παρεκκλίσεις   από  το κανονιστικό  πλαίσιο   και να  καθίσουν  μερικούς  μήνες  να    διορθώσουν  τις  παραλήψεις   . Προχθές  είδα  τεύχος  ενός  άλλου  ελληνικού  προγράμματος  το  οποίο  είναι  συνεπέστατο  με  τους  ελέγχους  και  ας  μην  έχει  μοντέρνο  interface . 

Εντάξει, μην υπερβάλουμε ("συνεπέστατο" το FESPA). Αρκετά πιο συνεπές κανονιστικά συγκριτικά με τα άλλα, ναι, αλλά έως εκεί. Όσο συνεπές και να είναι πάντως, αυτό το απαρχαιωμένο GUI του και η αδυναμία να δουλεύεις με το 3d είναι λόγοι για να μην το επιλέξω. Στα πολύ θεττικά του πάντως είναι ότι σε όποιο σημείο και να είσαι, πατώντας F1 ανοίγει το αντίστοιχο σημείο στο εγχειρίδιο. Εν γένει έχει αρκετά καλογραμμένα εγχειρίδια.

Μπράβο πάντως στον ΤΟΛ για την αναβάθμιση της φέρουσας τοιχοποιίας, επιτέλους. Μακάρι να ενσωματωθούν και οι ενισχύσεις με ΙΑΜ, προηγούνται όμως άλλα σπουδαιότερα. Ελπίζω να πιάσουν επιτέλους το σκυρόδεμα. Τις ελλείψεις τις ξέρουν, την τεχνογνωσία την έχουν, από εκεί και πέρα είναι στα χέρια τους.

Edited by ktomp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.