Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Mη καταστροφικές μέθοδοι ελέγχου σκυροδέματος


 
Charlie

Recommended Posts

Με βάση την δίκη μου εμπειρία.

 

α) Τα σχέδια σε ένα ΠΜ και αποφασίζει τα στοιχεία λήψης.

β) Προσπαθείς να βρείς χοντρικά την ηλικία του σκυροδέματος (μην ξεχνάτε αυξάνεται σημαντικά για 50 χρόνια), εαν βρείς 37 δεν σημαίνει οτι δεν είναι 25αρι.

γ) Παίρνεις τον μαγνητογράφο και σκανάρεις βρίσκεις συνδετήρες και κύριο. Τα γράφεις με κιμωλία.

δ) Στα κενά της κιμωλίας βάζεις τον υπέρηχο και βλέπεις την ταχύτητα του σήματος. Κοιτάς για τυχον απότομες πτώσεις ειδικότερα στην μέση του σήματος.

ε) Στήνεις την βάση της καροτιέρας και προσπαθείς να την βάλεις στο κενό. Παίρνεις AVA και το βάζεις στο σημείο λήψης. Ξεκινάς με χαμηλές στροφές 500-650 και πρόωση 1 μανιβελία το λεπτό. Μετά τα πρώτα 2-5 χιλιοστά ανοίγεις το νερό της λίπανσης. Συνεχίζεις με 1800-2000 στροφές και με την ίδια πρόωση. Αφου φτάσεις στο επιθυμητό μήκος +3-4 εκ. σταματάς και πάλι με χαμηλές στροφές βγάζεις την καροτιέρα.

ζ) Επισκευάζεις με μη συρρικνούμενο και ταχύπηκτο (πρώιμες 25 σε λιγότερο απο 2 ώρες). Οι καλοί στο είδος τους αντι για μυστρί το περνάνε με ενα σωλήνα με τάπα κτυπώντας με σφυράκι και το πάνε λίγο-λίγο. Αυτό το τελευταίο το έμαθαν the hard way διότι πέρναγα με τον υπέρηχο και του έλεγα βγάλτο και ξαναπέρνατο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 88
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπερα συναδελφοι. Επειδη κανω μια πτυχιακη με θεμα εξολκευση του ηλου και υπερηχους για την εκτιμηση του σκυροδεματος θα ηθελα να ρωτησω αν και οι 2 αυτες μεθοδοι ειναι στους μη-καταστροφικους ελεγχους γιατι ο καθηγητης μου, μου λεει οτι η εξολκευση ειναι ημι-καταστροφικη μεθοδος <semi-destructive> και εχω φαει το google και δεν μπορω να βρω ημι-καταστροφικες μεθοδους. Αν μπορειτε να με βοηθησετε σε αυτο το θεμα γιατι εχω μπερδευτει αρκετα. Ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

Εξολκευση ήλου είναι όντως ημι-καταστροφική (δημιουργία οπών) Βέβαια είναι πολύ μικρές. Στο εξωτερικό δεν επιτρέπονται διότι η έμπηξη με ειδικά πιστόλια ενδέχεται να δημιουργήσει μικρορωγμές στο σκυρόδεμα.

 

Ο υπέρηχος είναι καθαρά μη καταστροφικός αλλα χρειάζεται ειδική προετοιμασία επιφάνειας και καλλιμπραρισμα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση. Θα ηθελα να ρωτησω επισης ποιες μεθοδοι ειναι ημι-καταστροφικες εκτος απο την πυρηνοληψία και που θα μπορεσω να βρω αποτελεσματα εξολκευσης. Εχω ρωτησει σε 2 ιδιωτικα εργαστηρια αλλα δεν εχουν κανει δοκιμες εξολκευσης. Εψαξα και στο google αλλα τα αποτελεσματα ειναι για εμπηξη με ειδικα πιστολια ενω στην πτυχιακη που κανω τους ηλους τους τοποθετησα σε νωπο σκυροδεμα. Επισης ρωτησα και στην ελληνικη εταιρια μη-καταστροφικων ελεγχων αλλα και εκει κανουν εμπηξη με ειδικα πιστολια. Και παλι ευχαριστω για την απαντηση.

Link to comment
Share on other sites

Μιλάμε πάντα για εύρεση μηχανικών ιδιοτήτων σκυροδέματος? ή κάτι άλλο?

 

Τώρα έχω κάνει πάνω απο 2000 εξολκευσης και υπάρχουν αποτελέσματα αλλα κατα βάση τις κάνουμε όχι για να δούμε την αντοχή του σκυροδέματος αλλα για να διαπιστώσουμε η ποιότητα της επιφάνειας για ενδεχόμενη χρήση FRP.

Link to comment
Share on other sites

O σκοπος της πτυχιακης ειναι να συγκρινω την αντοχη της εξολκευσης του δοκιμιου με αυτην του συμβατικου κυβικου δοκιμιου <απλη δοκιμη θλιψης στην συσκευη πρεσας> για να διαπιστωσω κατα ποσο την προσεγγιζει. Τα αποτελεσματα απλα τα θελω για να τα συγκρινω με τα δικα μου γιατι τον ελεγχο τον κανουμε πρωτη φορα.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ

 

συγνώμη αλλα έχεις ξεκινήσει απο λάθος βάση και τελικά αυτό που μπορείς να αποδείξεις είναι να φτιάξεις δυο προσεγγιστικά μοντέλα χωρίς νόημα. Το εξηγώ. Η εξολκευση δημιουργεί σφάλματα pull off value της τάξεως μέχρι και 20% ανάλογα το σκυρόδεμα, την κοκκομετρία του κλπ. Τα παραπάνω δημιουργούν το vicinity/scale scatter. Τo παραπάνω είναι ενσωματωμένο στο process scatter το οποίο είναι επίσης ενσωματωμένο στο general scatter. Αντίθετα η θλίψη του κύβου έχει μόνο general scatter. Τώρα όπως καταλαβαίνεις ενα προσεγγιστικό στο σκυρόδεμα Α δεν θα έχει καμία σχέση με το Β. Είναι αυτό που λέμε independency of sample. Το πρόβλημά σου για μένα λοιπον είναι στατιστικό κατα βάση και όχι προσεγγιστικό. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσεις είναι μπορώ να μελετήσω και να ξεχωρίσω τις αποκλίσεις? Η απάντηση είναι βέβαια μπορείς αλλα θα χρειαστείς ενα αρκετά μεγάλο αριθμο δοκιμίων απο διαφορετικά σκυροδέματα, κλπ, κλπ.

 

Κοίτα το

 

ASTM C900 - 06 Standard Test Method for Pullout Strength of Hardened Concrete

 

http://www.scribd.com/doc/12966826/Pullout-Test

 

http://www.germann.org/TestSystems/LOK-TEST/lok_and_capo_test_correlation.pdf

 

να δεις τον μηχανισμό και απο κει θα καταλάβεις αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Εχω κατασκευασει περιπου 50 δοκιμια με διαφορες κατηγοριες σκυροδεματος. Το καταλαβαινω απολυτα αυτο που μου εξηγειται και σας ευχαριστω πολυ για το ενδιαφερον.

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή εαν κτυπας για την εξολκευση καλύτερα να τα βάλεις κόντρα σε ενα τοίχο απο σκυρόδεμα για να προσομοιώσεις την μεγάλη αδράνεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.