Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επαναοικιοποιηση - καταληψη κοινόχρηστου χώρου


Idiwtis

Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ήθελα να καταθέσω μια ερώτηση / εμπειρία αναζητώντας μια δεύτερη/τρίτη γνώμη καθώς έχω ήδη επικοινωνήσει με μηχανικΟΥΣ, δικηγόρΟΥΣ και συμβολαιογράφΟΥΣ και φαίνεται πως έχω πέσει σε κάποιο νομικό παράδοξο.

Σε παλιά διπλοκατοικία υπάρχουν δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες. Στο ισόγειο κάποια χρονική στιγμή οι ιδιοκτήτες είναι 2 και αποφασίζουν να χωρίσουν την ιδιοκτησία τους σε δυο αυτόνομες. Για να γίνει αυτό , δημιουργείται ένας κοινόχρηστος διάδρομος (στο κέντρο της κατοικίας, σε εντελώς διαφορετικό σημείο απο εκεί που βρίσκεται το κλιμακοστάσιο για τον πρώτο όροφο) μέσα στα όρια της προϋπάρχουσας ισόγειας ιδιοκτησίας ωστε οι ένοικοι να περνούν αριστερά ή δεξιά ανάλογα σε ποιο διαμερισμα διαμένουν.

Χρόνια μετά οι δυο αυτές αυτόνομες κατοικίες του ισογείου αγοράζονται από τον ίδιο ιδιοκτήτη. Για να συνενωθούν οι κατοικίες και να καταργηθεί ο άχρηστος πλεον διάδρομος, ζητείται η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του 1ου ορόφου (επειδή ο διάδρομος θεωρείται "κοινόχρηστος") . Ο ιδιοκτήτης του 1ου ορόφου αρνείται να συνεργαστεί με διάφορες προφάσεις και η κάτω ιδιοκτησία παραμένει αναγκαστικά χωρισμένη στα δύο.

Να σημειωθεί , αν εχει κάποια αξία οτι σε όλες τις ενδιάμεσες μεταβιβάσεις αλλά και στον διαχωρισμό , ο διάδρομος αναφέρεται ως κοινόχρηστος διάδρομος των δύο διαμερισμάτων του ισογείου.

Σας παραθέτω σχετικό σκαριφημα όπου ο διάδρομος σημειώνεται με "Δ" για να γίνει πιο κατανοητό το αδιέξοδο. Οποιαδήποτε συμβουλή, ευπρόσδεκτη.

Capture.PNG

Edited by Idiwtis
Link to comment
Share on other sites

"{Σε παλιά διπλοκατοικία υπάρχουν δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες. Στο ισόγειο κάποια χρονική στιγμή οι ιδιοκτήτες είναι 2 και αποφασίζουν να χωρίσουν την ιδιοκτησία τους σε δυο αυτόνομες. Για να γίνει αυτό , δημιουργείται ένας κοινόχρηστος διάδρομος (στο κέντρο της κατοικίας, σε εντελώς διαφορετικό σημείο απο εκεί που βρίσκεται το κλιμακοστάσιο για τον πρώτο όροφο) μέσα στα όρια της προϋπάρχουσας ισόγειας ιδιοκτησίας ωστε οι ένοικοι να περνούν αριστερά ή δεξιά ανάλογα σε ποιο διαμερισμα διαμένουν."

Διπλοκατοικια σημαινει οτι εχεις

-μια ΟΙ στο ισογειο με τα αναλογα χιλιοστα

- και μια στον οροφο,  με   εισοδο δεξια οπως βλεπουμε το σχεδιο και με τα δικα της χιλιοστα.

Τα "κοινοχρηστα" μιας οικοδομης, αφενος  εξυπηρετουν ολη την οικοδομη και αφ' ετερου προσδιοριζονται με την συστατικη πραξη ΟΙ, με το 100% των συνιδιοκτητων.

Δεν λες εάν εγινε τροποποιηση της συστασης στο ισογειο ωστε να κοπέι στα  "δυο" η μια ΟΙ ούτε γνωριζουμε το ακριβες περιεχομενο και τους ορους μιας τετοιας πραξης, ουτε τι δηλωναν στα Ε9 και στο ΕΚ

[διαβαστε το συμβολαιο προσεκτικα]

αλλά

Αυτος ο "κοινοχρηστος" διαδρομος που διαχωρισε την ΟΙ του ισογειου δεν ειναι "κοινοχρηστος" ολης της οικοδομης και καμμια "χρηση" δεν κανει σε αυτον η ΟΙ του οροφου.

Αφ' ετερου, αυτος ο "διαδρομος", αφ΄ής δεν δημιουργηθηκε με το 100% των συνιδιοκτητων δεν απεκτησε την ιδιοτητα του κοινοχρηστου ολης της οικοδομης,   δεν δημιουργηθηκε με την συμπραξη-συναινεση του οροφου

και ανηκει στην ΟΙ του ισογειου, αρα δεν πεφτει λογος στον οροφο να αρχισει τις ταρζανιες...

 

Ακομα και εαν αποδεχτουμε, οτι νομιμως, χωρις το 100% ολης της οικοδομης,  εκοψαν αυτον τον διαδρομο,

 η καταργησή του δεν απαιτεί "πλειονα" από οσα χρησιμοποιηθηκαν για την "συστασή" του.

[ασε που οταν λες "διπλοκατοικια" μπορει  να εννοεις κτισμα ΟΕΚ ή κατι παρομοιο,  οπου τα χιλιοστα μοιραζονται σε 100-200 ΟΙ , πιθανον έως βεβαιο ειναι,  να υπαρχει ρητρα απαγορευσης διαχωρισμού/κατατμησης καθε ΟΙ.]

 

Αν του περισσευουν, ας παει στα δικαστηρια...

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Όντως οι 2 τότε ιδιοκτήτες του ισογείου προχώρησαν σε τροποποίηση σύστασης χωρίς τον ιδιοκτήτη του πρώτου ορόφου. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν παράτυπο τότε.

Επίσης δεν γίνεται ιδιαιτερη μνεια στον νεοσυσταθεντα διαδρομο, παρά απλά αναφέρεται κατα την περιγραφή των δυο νεων αυτονομων ιδιοκτησιων ως όριο. Και παντα αναφερεται ως κοινοχρηστος διαδρομος των διαμερισματων 1 και 2.

Έκτοτε δηλώνουν στο Ε9 ο καθένας το δικό του διαμέρισμα (χωρίς δηλαδή τον κοινόχρηστο διάδρομο) , εκδίδουν 2 ΤΑΠ και έχουν 2 ξεχωριστά συμβόλαια.

Το θέμα δεν είναι οτι ο απο πάνω θα μας πάει στα δικαστήρια. Το θέμα είναι οτι μέχρις στιγμής οι απαντήσεις που έχω λάβει είναι οτι δεν μπορεί να γίνει η επανένωση χωρίς την συναίνεση του από πάνω.

 

Edited by Idiwtis
Link to comment
Share on other sites

για να ζητειται η δικη του συναινεση, πρεπει να συμμετεχει στα |κοινοχρηστα" της οικοδομης./επισκευής

Αυτος εχει μια ΟΙ, αυτοτελη, απο την εισοδο μεχρι τις δικες του σκαλες προς το δικο του διαμερισμα.

Εσυ δεν μπαινεις στη σκαλα του.

Ουτε σας καλεσε ποτέ να συμμετασχετε στα εξοδα βαφης της σκαλας ή της δικης του εισοδου.

 

Ομοιως και στη δικη σας λωριδα δεν μπαινει αυτος.

Καταργειτε την "κοινοχρηστη" λωριδα  που ανηκει στο αρχικο διαμερισμα.

Αυτη ειναι η γνωμη μου.

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Idiwtis said:

...προχώρησαν σε τροποποίηση σύστασης ...

 

  • Ανέβασε την συνημμένη κάτοψη Ισογείου της τελευταίας εν ισχύ σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.
  • Και δώσε απόσπασμα από το λεκτικό της ίδιας σύστασης που αναφέρει περιγραφή των χώρων του ισογείου (ειδικά αν αναφέρει τον Διάδρομο ως κοινόχρηστο ή όχι)
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω πρόχειρη την κάτοψη. Ανέβασα το σκαρίφημα στην αρχή του ποστ γιατί είναι ακριβές όσον αφορά την είσοδο προς το ισογειο στην μέση και την εισοδο προς τον 1ο όροφο στα δεξιά.

Ο διάδρομος στην σύσταση δεν αναφέρεται ξεχωριστά παρα μόνο ως όριο των διαμερισμάτων αρκετές φορές : "...συνορεύεται βορείως εν μέρει με κοινόχρηστον διάδρομον των διαμερισμάτων 1 και 2 του ισογείου..."

Επίσης αναφέρεται οτι η ΟΙ του ισογείου ειναι αυτοτελής και ανεξάρτητος ιδιοκτησία, πριν τον διαχωρισμό

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Idiwtis said:

Δεν έχω πρόχειρη την κάτοψη. ..

όταν θα την έχεις πρόχειρη την κάτοψη και τον τίτλο τότε θα μπορείς να έχεις κάποια άποψη απο Μηχανικούς ή Δικηγόρους.... 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, θα ήθελα αν μπορείτε και ξέρετε να μου απαντήσετε και σε κάτι τελευταίο.
Αν αφήσω τον "κοινόχρηστο" διάδρομο ως έχει και ενώσω τα διαμερίσματα απο την πίσω πλευρά, χρειάζομαι και πάλι την συναίνεση του ιδιοκτήτη του πρώτου ορόφου για την τροποποίηση της σύστασης;

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Idiwtis said:

...., θα ήθελα αν μπορείτε και ξέρετε ....


.....ενώσω τα διαμερίσματα απο την πίσω πλευρά, χρειάζομαι και πάλι την συναίνεση του ιδιοκτήτη του πρώτου ορόφου ....

Όλα εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες και τις προβλέψεις (αν έχει) της σύστασης...

Είναι σύνηθες (όχι όμως 100% δεδομένο) ότι μπορείς να το κάνεις. Αν όμως υπάρχει ειδική πρόβλεψη ή κάποια επισήμανση στο τίτλο υπερισχύει ότι γράφει.

 

Για αυτό σου λέμε από την αρχή τα χαρτιά αποφασίζουν και οχι ότι εσύ νομίζεις ή κατάλαβες 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.