Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πως θα χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια ο νέος αναπτυξιακός


Engineer

Recommended Posts

Σε νέα βάση τοποθετεί τα κίνητρα για την υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων ο νέος Αναπτυξιακός νόμος που σύντομα θα νομοθετήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο

Η μεγαλύτερη διαφορά στο νομοθέτημα συνίσταται στο ότι πιέζεται το τραπεζικό σύστημα να αποκτήσει έναν πιο ενεργό ρόλο, αυξάνοντας την παρεχόμενη μόχλευση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστη Καβαλάκη έχει προταθεί η αλλαγή της ποσόστωσης συμμετοχής των ιδιωτών στο 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% να καλύπτεται από το τραπεζικό σύστημα και τις κρατικές ενισχύσεις, με κύριο γνώμονα την υλοποίηση περισσότερων έργων και την ταυτόχρονη επιτάχυνση μέσα από την απλούστευση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων που στέκονται εμπόδιο στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. 

Τα καθεστώτα αυτά έχουν για πρώτη φορά θεματική στόχευση, αντί μίας οριζόντιας διάστασης. Επιπλέον κάθε καθεστώς ενίσχυσης είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε ο νέος νόμος είναι το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη), το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), ο Νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027, οι στόχοι του ΕΣΠΑ 2021-2027, η στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0), καθώς και η προσαρμογή στις ανάγκες της σημερινής ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας.

Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη η συζήτηση με την ΕΕ ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων (ΧΠΕ) με τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια.

Ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων μηδενίζει την συμμετοχή του λεκανοπεδίου, και αφήνει μικρότερα ποσοστά περιφερειακά της Αθήνας, δηλαδή εντός της Αττικής αλλά εκτός κέντρου. 

Τα εν λόγω όρια προσαυξάνονται κατά 10% για μεσαίες επιχειρήσεις και κατά 20% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι αναφερόμενες στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αυξημένες εντάσεις ενισχύσεων του ΧΠΕ δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των €50 εκατ. .

Τα επενδυτικά σχέδια > €1.000.000 θα εγκρίνονται από το  Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενώ τα επενδυτικά σχέδια =<€ 1.000.000 από τις Περιφέρειες της χώρας

Να σημειωθεί ότι τα επενδυτικά σχέδια άνω των €700.000,  υποχρεωτικά θα ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές

Για τα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των €50 εκατ.  (μεγάλα επενδυτικά σχέδια) το μέγιστο επιτρεπτό ποσό ενίσχυσης για μεγάλο επενδυτικό έργο υπολογίζεται ως εξής:

  • για το τμήμα της δαπάνης μέχρι 50 εκατ. ευρώ, παρέχεται το 100% της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης περιφερειακής ενίσχυσης στην οικεία περιοχή, εξαιρουμένης της αυξημένης έντασης ενίσχυσης για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ανώτατο περιφερειακό όριο),
  • για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και μέχρι τα 100 εκατ. ευρώ παρέχεται το 50% της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης περιφερειακής ενίσχυσης στην οικεία περιοχή, και
  • για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ δεν παρέχεται κανένα ποσοστό ενίσχυσης.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των €10 εκατ. . Επίσης προβλέπεται πως οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα €20 εκατ.  για μεμονωμένη επιχείρηση και τα €30 εκατ.  για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.