Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών και προσθήκη απολογιστικών εργασιών


sxe

Recommended Posts

Γεια σας.

Έργο που υλοποιείται με τον 4412/2016.

Αρχική σύμβαση με μηδέν (0) ευρώ σε απολογιστικές εργασίες και 15% στην κατηγορία Απρόβλεπτα. Συνολικός Π/Υ 3Μ€.

  1. Με τον Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών αιτείται προσθήκη απολογιστικών εργασιών ύψους 100k€ (με το ΦΠΑ) με αντίστοιχη αύξηση του Π/Υ. Προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία η προσθήκη απολογιστικών εργασιών; (ανεξάρτητα από το αν αυτό επιφέρει αύξηση Π/Υ)

  2. Επίσης, πραγματοποιεί απομείωση τιμής μονάδας σε ορισμένα άρθρα. Δλδ αν η αρχική τιμή μονάδας του άρθρο ήταν 10€, προσθέτει νέο άρθρο με τη ίδια περιγραφή και τιμή μονάδας -2€. Επιτρέπεται αυτό;

  3. Το σύνολο των εργασιών σε κάποιες κατηγορίες, ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ τον ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένου επί έλασσον, επί πλέων και Απροβλέπτων ξεπερνά το 20%. Επιτρέπεται αυτό;

Edited by sxe
Επικαιροποίηση ερωτημάτων
Link to comment
Share on other sites

1. Αύξηση της συμβατικής δαπάνης απαγορεύεται (εκτός αναθεώρησης και ΦΠΑ). Θα ενσωματώσεις τα απολογιστικά στα απρόβλεπτα

2. Με ποιά δικαιολογία? Πάντως είναι λάθος. Θα πρέπει να γίνει νέα τιμή. Και να δούμε αν θα περάσει από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο...

3. Μήπως τα έχεις μπερδέψει λίγο? Δες τι ακριβώς αναφέρει η νομοθεσία.

Και τέλος, ο ΑΠΕ μπορεί μεν να συντάσσσεται(επίσημα) από την Υπηρεσία, αλλά στην πράξη τον συντάσσει πάντοτε ο ανάδοχος. Στη δική σου περίπτωση τί ισχύει?

Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, tetris said:

1. Αύξηση της συμβατικής δαπάνης απαγορεύεται (εκτός αναθεώρησης και ΦΠΑ). Θα ενσωματώσεις τα απολογιστικά στα απρόβλεπτα (Συμφωνώ, το πρόβλημα είναι ότι δεν του φτάνουν τα απρόβλεπτα για να καλύψει τις απολογιστικές εργασίες. Μήπως πρέπει να πάει σε συμπληρωματική σύμβαση;)

2. Με ποιά δικαιολογία? Πάντως είναι λάθος. Θα πρέπει να γίνει νέα τιμή. Και να δούμε αν θα περάσει από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο...  (Αναφέρει γενικά στην έκθεση ότι έπεσε η τιμή, από έρευνα αγοράς. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνει, γιατί ο πρώτος που θα το δει θα αναρωτηθεί για όλα τα τιμολόγια και άντε βγάλε άκρη).

3. Μήπως τα έχεις μπερδέψει λίγο? Δες τι ακριβώς αναφέρει η νομοθεσία. (Αν έχω καταλάβει καλά την παρ. 3γ, άρθρο 156, ν.4412/16, αναφέρετε μόνο στην επί έλασσον δαπάνη για τον έλεγχο του 20% και 10%. Έλα όμως που το επονομαζόμενο ecxel του Σουσούνη το παρουσιάζει ως θέμα!)

Και τέλος, ο ΑΠΕ μπορεί μεν να συντάσσσεται(επίσημα) από την Υπηρεσία, αλλά στην πράξη τον συντάσσει πάντοτε ο ανάδοχος. Στη δική σου περίπτωση τί ισχύει? (Ο Ανάδοχος τον συνέταξε)

 

Link to comment
Share on other sites

1. Όχι. Σ.Σ. γίνεται για συγκεκριμένους λόγους, και τα απολογιστικά δεν ανήκουν σε αυτούς. Μπορεί όμως, σε συνεννόηση με την υπηρεσία, να συντάξει νέες τιμές

2. Δεν είναι δυνατόν!!! Η (ενδεχόμενη) πτώση τιμών αντιμετωπίζεται με αρνητική αναθεώρηση και όχι με μείωση τιμής. Δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Είναι στα καλά του ο ανάδοχος???

3. Αγνοώ το "επονομαζόμενο excel". Απλή εφαρμογή της νομοθεσίας χρειάζεται. Και σε τέτοιου μεγέθους έργα, είναι απαραίτητο ειδικό λογισμικό. Όποιος δουλεύει με εξελόφυλλα, είναι (επιεικώς) απαράδεκτος

Νόμιζα ότι στην, σχεδόν 40χρονη, πορεία μου στα δ.ε τα είχα δει όλα...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@sxe

1. Μέσα από απρόβλεπτα γίνεται.

2. Έκανε ΠΚΤΝΜΕ με αυτά; Γιατί από ότι μυρίζομαι θέλει να το αποφύγει.

3. Όταν χρησιμοποιείς απρόβλεπτα λογικό είναι να ξεπεράσεις το 20%.

Link to comment
Share on other sites

23 ώρες πριν, tetris said:

1. Όχι. Σ.Σ. γίνεται για συγκεκριμένους λόγους, και τα απολογιστικά δεν ανήκουν σε αυτούς. Μπορεί όμως, σε συνεννόηση με την υπηρεσία, να συντάξει νέες τιμές (Άρα πάλι απρόβλεπτα... αχ αυτά τα έρμα δε φτάνουν ούτε για ζήτω)

2. Δεν είναι δυνατόν!!! Η (ενδεχόμενη) πτώση τιμών αντιμετωπίζεται με αρνητική αναθεώρηση και όχι με μείωση τιμής. Δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Είναι στα καλά του ο ανάδοχος??? (Αρνητική αναθεώρηση εννοείς ότι το όφελος από τη μείωση τιμής, αυξάνει τον Π/Υ της αναθεώρησης)

3. Αγνοώ το "επονομαζόμενο excel". Απλή εφαρμογή της νομοθεσίας χρειάζεται. Και σε τέτοιου μεγέθους έργα, είναι απαραίτητο ειδικό λογισμικό. Όποιος δουλεύει με εξελόφυλλα, είναι (επιεικώς) απαράδεκτος. (Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ που κάναμε ελέγχους σε εργολαβίες αυτό το excel χρησιμοποιούσαμε. Μαθαίνω ότι ακόμα και τώρα αυτό χρησιμοποιούν. Κυκλοφόρησε μέσα από το Υπουργείο!!!!)

Νόμιζα ότι στην, σχεδόν 40χρονη, πορεία μου στα δ.ε τα είχα δει όλα... (Τελικά το "Γηράσκω αεί διδασκόμενος" παίζει ακόμα!)

 

Link to comment
Share on other sites

23 ώρες πριν, stayros said:

@sxe

1. Μέσα από απρόβλεπτα γίνεται. (Δεν φτάνουν όμως)

2. Έκανε ΠΚΤΝΜΕ με αυτά; Γιατί από ότι μυρίζομαι θέλει να το αποφύγει. (Ούτε για τις νέες εργασίες δεν έχει κάνει...)

3. Όταν χρησιμοποιείς απρόβλεπτα λογικό είναι να ξεπεράσεις το 20%. (Άρα το 20% είναι μόνο για τις επί έλασσον, ούτε καν για τις επί πλέων)

 

Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, sxe said:

Αρνητική αναθεώρηση εννοείς ότι το όφελος από τη μείωση τιμής, αυξάνει τον Π/Υ της αναθεώρησης)

Όχι. Αρνητική αναθεώρηση, σημαίνει συντελεστές <1 (αν και όταν εκδοθούν). Όπερ σημαίνει μείωση της συμβατικής δαπάνης.

Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι είτε ανήκεις στο δημόσιο τομέα, είτε σε φορέα ελέγχου των ΕΣΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, αν ο ανάδοος εκτελέσει εργασίες που δεν καλύπτονται από τη συμβατική δαπάνη, υπάρχουν δύο λύσεις

- Είτε κάνει Σ.Σ. (αν έχει το νόμιμο δικαίωμα)

- Είτε προσφεύγει δικαστικά κατά του κυρίου του έργου 

Κατά τα λοιπά, από πρόχειρο έλεγχο του εξελόφυλλου, δεν μπόρεσα να καταλάβω τη λογική του. Το πιο σωστό, είναι να ελέγχουμε αναλυτικά με βάση τη νομοθεσία. Άλλωστε, τα σχετικα λογισμικά που (θα πρέπει να) χρησιμοποιεί ο εργολάβος, περιλαμβάνουν τον έλεγχο "πλέον-έλαττον"

Link to comment
Share on other sites

είναι τελείως λάθος ο ΑΠΕ που έχεις κάνει 

καταρχήν έχεις υπέρβαση της σύμβασης ενώ δεν κάνεις ανάλωση όλων των απροβλέπτων κοτσάρεις 100000 απολογιστικά ( δεν νομίζω σε σύμβαση χωρίς απολογιστικά να μπορείς να βάλεις ) αυτά τα δυο λάθη βρίσκω 

όσο αφορά την υπέρβαση του 20% έτσι όπως είναι ο ΑΠΕ αν διορθώσεις αυτά που σου είπα περνάει δεν έχει θέμα 

Έτσι από περιέργεια μήπως είσαι επιβλέπων του έργου γιατί κάτι τέτοιο υποψιάζομαι ;;;

Edited by varxo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.