Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και προοπτικές στην αγορά λογισμικού για επιχειρήσεις


Engineer

Recommended Posts

Οι μεγάλες αυξήσεις εσόδων που ανακοίνωσαν για το εννεάμηνο του 2021 οι εισηγμένες εταιρείες λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σύμφωνα με τους αναλυτές και τα στελέχη του κλάδου.

Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων που φέρνει η πανδημία, η στροφή προς το cloud και τις διαδικτυακές υπηρεσίες, η δεκαετής κρίση που καθυστέρησε πολλές επενδύσεις σε τεχνολογία και τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν μια πρόσθετη αγορά που μπορεί να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Eurobank Equities, για εταιρείες όπως η Entersoft, η Real Consulting, η (μη εισηγμένη) SoftOne, η EpsilonNet, κ.α.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν εντείνει το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο, όπως και την αναζήτηση στελεχών.

Η ελληνική αγορά πληροφορικής κινείται σήμερα στα επίπεδα των 1,8 δισ. ευρώ

Για λόγους σύγκρισης, η ελληνική αγορά πληροφορικής (εξοπλισμός, λογισμικό και υπηρεσίες) κινείται σήμερα στα επίπεδα των 1,8 δισ. ευρώ, με την αγορά λογισμικού να εκτιμάται σε επίπεδα άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρη η αγορά, με τη συνδρομή και των μεγάλων έργων του δημοσίου, ετοιμάζεται για απογείωση, αλλά ειδικά στον κλάδο του λογισμικού και των υπηρεσιών τεχνολογίας προς τις επιχειρήσεις καταγράφονται ήδη υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Ένα τμήμα της αγοράς στηρίζεται και στις νέες απαιτήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ηλεκτρονική διαβίβαση τιμολογίων (MyData), κ.α.

«Μόνο ένα από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά την ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπει επιδότηση 400 εκατ. ευρώ» λένε στελέχη του κλάδου για να αναδείξουν τις ευκαιρίες για τον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού (ERP, CRM, κ.α.). Στο Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να προστεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος που στηρίζει επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν πως είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες που στην αγορά λογισμικού λειτουργούν υγιείς επιχειρήσεις, χωρίς χρέη και άλλα οικονομικά προβλήματα. Σε αυτό συνέβαλλαν κινήσεις όπως η εξαγορά της SingularLogic από το σχήμα EpsilonNet – Space Hellas, η εξαγορά της Unisoft από την SoftOne του ομίλου Olympia.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δεκαετές τεχνολογικό χρέος που πρέπει να κλείσουν»

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δεκαετές τεχνολογικό χρέος που πρέπει να κλείσουν» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης, που θεωρεί πως το 50% των εταιρειών λειτουργεί ακόμα με απαρχαιωμένα συστήματα λογισμικού. Η κρίση στην ουσία πάγωσε τις επενδύσεις σε τεχνολογικά συστήματα για μια δεκαετία εξηγεί.

Ο ίδιος προσθέτει πως η πανδημία έδειξε τις διοικήσεις πως οι καιροί άλλαξαν πως πρέπει να αξιοποιήσουν τεχνολογικές υποδομές για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Ειδικά όταν είδαν ακόμα και μεγάλους ομίλους να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν τους πρώτους μήνες, όπως συνέβη με τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι ίδιες διοικήσεις είδαν το δημόσιο να αυξάνει γεωμετρικά τις ηλεκτρονικές τους υπηρεσίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο διευθύνων σύμβουλος της Real Consulting Διονύσης Αθανασάκος. «Η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων θα γίνει πλέον πολύ γρηγορότερα», όπως λέει. Προσθέτει πως εξαιτίας της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις «έχασαν δέκα χρόνια επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και τώρα αντιλαμβάνονται πως πρέπει να κερδίσουν ταχύτατα το χαμένο έδαφος».

Επιπλέον, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά οδηγεί, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Real Consulting, σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά και σε ενίσχυση της εξωστρέφειας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και οι ανάγκες για σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα.

Τα απαρχαιωμένα ERP

Ειδικά στον τομέα του λογισμικού ενδοεπιχειρησιακής λειτουργίας και οργάνωσης (ERP) μία στις τέσσερις εταιρείες λειτουργεί ακόμα με πανάρχαια συστήματα εταιρειών που πλέον δεν υπάρχουν στην αγορά. Ένα άλλο 25% των επιχειρήσεων έχει παλιές εκδόσεις συστημάτων ERP που πρέπει να αναβαθμιστούν ώστε να καλύπτουν τις σημερινές απαιτήσεις.

Σε αυτό το κενό πρέπει να προστεθούν οι νέες ανάγκες για συστήματα διαχείρισης / εξυπηρέτησης πελατών (CRM), διαχείρισης αποθηκών, τιμολόγησης εν κινήσει και άλλες κάθετες λύσεις που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετές από τις εξαγορές που ανακοίνωσαν εταιρείες όπως η Entersoft τους τελευταίους μήνες αφορούν τέτοιες κάθετες λύσεις ώστε να ενισχυθεί το χαρτοφυλάκιο προϊόντων που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Η πρόκληση της στελέχωσης

«Σήμερα η εταιρεία έχει 230 στελέχη και τον επόμενο χρόνο θα ξεπεράσουμε τα 250» λέει ο κ. Αθανασάκος ο οποίος παραδέχεται πως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη της αγοράς.

Η Real Consulting έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να δημιουργεί τα δικά της στελέχη μέσω συνεργασιών με πανεπιστήμια. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται 10 – 15 νέοι άνθρωποι οι οποίοι και εκπαιδεύονται με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να θεωρεί πως οι μεταγραφές από εταιρεία σε εταιρεία δεν οδηγούν πουθενά.

Για την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος η Entersoft ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ιδρύει Κέντρο Υλοποίησης & Ανάπτυξης Λογισμικού στην Πάτρα σε συνεργασία με το τοπικό Πανεπιστήμιο. Αναμένεται να δημιουργήσει, στην πρώτη φάση, περί τις 60 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή με την επένδυση να φτάνει τα δύο – τρία εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Κοτζαμανίδης υποστήριξε κατά την παρουσίαση της επένδυσης πως η Entersoft το 2016 απασχολούσε 190 άτομα, ενώ στο τέλος του 2021 θα ξεπεράσει τα 370, δηλαδή διπλασίασε το δυναμικό της. Το πλάνο της προβλέπει ότι σε ορίζοντα 5ετίας θα υπερ-διπλασιάσει εκ νέου το προσωπικό της. Όπως είπε «παίρνουμε μέτρα για να μην εμποδίσει την ανάπτυξη μας η έλλειψη προσωπικού».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.