Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έκδοση εγκρίσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέσω συστήματος «Άδειες»


Elec Sakis

Recommended Posts

@dibΣτην εγκύκλιο που αναφέρεις δεν καταλαβαίνω ότι δεν απαιτείται πιστοποιητικό. Αν δεν κάνω λάθος, δεν απαιτείται αδειοδότηση για την εγκατάσταση και δεν απαιτείται ξεχωριστό τεύχος για το υγραέριο (να ενσωματώνεται στην μελέτη) αν είναι κατηγορία Ο.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο, τι οικ. άδεια απαιτείται για δεξαμενή υγραερίου....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 69
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@Sw0rdf1sh αν θέλεις δώσε δεδομένα που έχεις για τη περίπτωση σου να απαντήσουμε (έτσι όπως τα αναφέρεις χάνεσαι) :

- υφιστάμενο ή νέο ?

- χρήση (εμπορικό, συνάθροιση, κλπ) ?

- επιφάνειες ?

- οτι άλλο στοιχείο που θα βοηθήσει ...

Κάποια απο αυτά παραθέτεις όπως η 12β/2012, έχουν καταργηθεί.

 

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, dib said:

Απο την εγκύκλιο που παραθέτω και που είναι σε ισχύ, συγκεκριμένα στη παργ. 2α) αναφέρει οτι, όσες κατατάσσονται κατηγορία Ο (μέχρι 4 φιάλες των 25Kg) του τεχνικού κανονισμού, δεν απαιτείται έκδοση πιστοποιητικού, ανεξάρτητα αν είναι επιχείρηση ή Συνάθροιση Κοινού.

Συνάδελφε @thanz διάβασε πιο καλά τη παργ. 2α), πιστεύω θα το καταλάβεις.

 

Link to comment
Share on other sites

Tη 12 δεν την ανέφερα. Λες μάλλον ότι αφού η εγκύκλιος αναφέρεται σε οποιαδηποτε καταργημενη διαταξη δεν έχει ισχύ και η ίδια η εγκύκλιος (edit). Δε διαφωνώ.

Σαν παράδειγμα λέω την πιο απλή περίπτωση: αν σε καφετέρια, υφιστάμενη με την 3 πυρ. διάταξη (ΚΥΕ, συνάθροισης κοινού), 40 ατόμων, έχει εγκατασταθεί 1 φιάλη LPG 20lt και είναι συνδεδεμένη σε 1 μάτι απαιτεί αυτή η καφετέρια να βγάλει πιστοποιητικό ή όχι;

Η ΚΥΑ οικ.16228/2017 (άδεια ΚΥΕ) λέει ότι πρέπει να βγάλει και η 13/2021 (πυρασφάλεια) λέει τη διαδικασία για να βγάλει.

Από την άλλη μέχρι σήμερα υπήρξαν διάφορες ευνοϊκές εγκύκλιοι:

  • εγκύκλιοι στο προηγούμενο καθεστώς των ΚΥΕ (ΚΥΑ 31710/29-06-1993, που έχει καταργηθεί και αντικαταστάθηκε από την ΚΥΑ οικ.16228/2017) οι οποίες ανέφεραν ότι πιστοποιητικό θα δίνεται μόνο από 2 φιάλες και πάνω ή σε ύπαρξη μονίμων συστημάτων. Εξαιρούσε την απλή περίπτωση της 1 φιάλης.
  • και εγκύκλιοι που αφορούσαν στον κανονισμό υγραερίου (Υ.Α. 31856/2003) που εξαιρούσαν την επιχείρηση από κατάθεση συμπληρωματικής μελέτης υγραερίου εφόσον αυτή ήταν της κατηγορία Ο.

Μελέτη και πιστοποιητικό με την 4ΙΗΘΙ-8Ν θεωρώ δεν απαιτείται ως γενικός κανόνας για την εγκατάσταση υγραερίου (αρχή του σημείου 2 της ΑΔΑ). Και όποια επιχείρηση έχει τέτοια εγκατάσταση κατηγορίας Ο δεν είναι υποχρεωμένη να καταθέσει τη συμπληρωματική υγραερίου και Φ.Ε.Υ. ενώ τα μέτρα υγραερίου θα ενσωματώνονται στη βασική μελέτη ενεργητικής εάν απαιτείται (2α της ΑΔΑ). Δε μας λέει αν απαλλάσσεται η επιχείρηση από πιστοποιητικό.

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, GregDel said:

Έχει γράψει 5-10 σειρές και μόνο όταν πάω επάνω το mouse μου τα δείχνει... δεν μπορώ ούτε να τα κατεβάσω ούτε να τα τυπώσω... ούτε καν printscreen μπορώ να κάνω... υπάρχει άλλος τρόπος;

 

Με το ποντίκι πάνω printscreen στη μνήμη. Εγώ χρησιμοποιώ ένα πρόσθετο στο firefox για screenshot και πατάω f5-f6 δε θυμάμαι και τραβάει φωτό ότι βλέπω. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Sw0rdf1sh said:

Tη 12β δεν την ανέφερα. Καταργημένη είναι. Λες μάλλον ότι αφού η εγκύκλιος αναφέρεται σε μόνιμα συστήματα της 12β (πλέον καταργημένη) δεν έχει ισχύ και η ίδια η εγκύκλιος. Δε διαφωνώ. Κάπου την είδα, ίσως την συνέδεσα με κάποια απο τις εγκυκλίους που έβλεπα κατην ανέφερα κατά λάθος.

Σαν παράδειγμα λέω την πιο απλή περίπτωση: αν σε καφετέρια, υφιστάμενη με την 3 πυρ. διάταξη (ΚΥΕ, συνάθροισης κοινού), 40 ατόμων, έχει εγκατασταθεί 1 φιάλη LPG 20lt και είναι συνδεδεμένη σε 1 μάτι απαιτεί αυτή η καφετέρια να βγάλει πιστοποιητικό ή όχι; Οχι, σύμφωνα με την εγκύκλιο που παραθέτω [2α)], αυτή λέει εκτός οτι δεν απαιτείται ΦΕΥ, δεν απαιτείται και έγκριση μελέτης => όχι πιστοποιητικό!

Η ΚΥΑ οικ.16228/2017 (άδεια ΚΥΕ) λέει ότι πρέπει να βγάλει (θεωρώ αν ο βαθμός επικινδυνότητας της επιχείρηση απαιτεί μόνιμα συστήματα απο άλλα κριτήρια) και η 13/2021 (πυρασφάλεια) λέει τη διαδικασία για να βγάλει. (που το λέει, δεν θυμάμαι)

Από την άλλη μέχρι σήμερα υπήρξαν διάφορες ευνοϊκές εγκύκλιοι:

  • εγκύκλιοι στο προηγούμενο καθεστώς των ΚΥΕ (ΚΥΑ 31710/29-06-1993, που έχει καταργηθεί και αντικαταστάθηκε από την ΚΥΑ οικ.16228/2017) οι οποίες ανέφεραν ότι πιστοποιητικό θα δίνεται μόνο από 2 φιάλες και πάνω ή σε ύπαρξη μονίμων συστημάτων. Εξαιρούσε την απλή περίπτωση της 1 φιάλης.
  • και εγκύκλιοι που αφορούσαν στον κανονισμό υγραερίου (Υ.Α. 31856/2003) που εξαιρούσαν την επιχείρηση από κατάθεση συμπληρωματικής μελέτης υγραερίου  εφόσον αυτή ήταν της κατηγορία Ο.

Μελέτη και πιστοποιητικό με την 4ΙΗΘΙ-8Ν θεωρώ δεν απαιτείται ως γενικός κανόνας για την εγκατάσταση υγραερίου (αρχή του σημείου 2 της ΑΔΑ). Και όποια επιχείρηση έχει τέτοια εγκατάσταση κατηγορίας Ο δεν είναι υποχρεωμένη να καταθέσει τη συμπληρωματική υγραερίου και Φ.Ε.Υ. ενώ τα μέτρα υγραερίου θα ενσωματώνονται στη βασική μελέτη ενεργητικής εάν απαιτείται (2α της ΑΔΑ). Δε μας λέει αν απαλλάσσεται η επιχείρηση από πιστοποιητικό. Το αναφέρει η 2α) και το ανέφερα παραπάνω... αφού δεν απαιτείται και έγκριση μελέτης => όχι πιστοποιητικό!

α. Οι επιχειρήσεις/εγκαταστάσεις που διαθέτουν εγκαταστάσεις υγραερίων επαγγελματικής χρήσης Κατηγορίας Ο, δεν υποχρεούνται στην υποβολή προς έγκριση σχετικής μελέτης εγκατάστασης υγραερίου στην Πολεοδομία ούτε στην έγκριση μελέτης πυροπροστασίας της εγκατάστασης υγραερίου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη φορέα αδειοδότησης.

 

 

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

ΚΥΑ οικ.16228/2017 - αρ. 9

α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α – ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Στην κατηγορία Α εμπίπτουν:
i) χώροι συνάθροισης κοινού με θεωρητικό πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 150 ατόμων που δεν χρησιμοποιούν για τις λειτουργικές τους ανάγκες υγραέριο (φιάλες ή δεξαμενές),

(αα) Οι φορείς των δραστηριοτήτων που υπάγονται στην κατηγορία Α, απαλλάσσονται από την υποχρέωση:
i) σύνταξης μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας
ii) σύνταξης συνοπτικής μελέτης αποθήκευσης υγραερίου
(για <200kg σε καταστήματα)
ii) εφοδιασμού με πιστοποιητικό

β) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β - ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Στην κατηγορία Β εμπίπτουν:
i) χώροι συνάθροισης κοινού που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες Α και Γ, καθώς και χώροι συνάθροισης κοινού ανεξαρτήτως δυναμικότητας που χρησιμοποιούν για τις λειτουργικές τους ανάγκες υγραέριο (φιάλες ή δεξαμενές)

Στην κατηγορία Β, οι φορείς των δραστηριοτήτων, οφείλουν εντός πενήντα (50) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της γνωστοποίησης, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εφοδιασθούν από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας,

 

Πυροσβεστική διάταξη 13/2021 - αρ. 6

Στις πάσης φύσης επιχειρήσεις - εγκαταστάσεις, το πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας εκδίδεται από τις οικείες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες:

  • 1.1.    Κατόπιν ρητής πρόβλεψής του από τις κείμενες διατάξεις ως απαιτούμενο δικαιολογητικό για την άδεια, έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας επιχείρησης - εγκατάστασης, και τα οριζόμενα στο άρθρο 167 του ν. 4662/2020 (Α’ 27)

Η Α σήμερα πάει για αρχειοθέτηση και η Β για έγκριση - πιστοποιητικό (το αρ. 9 των ΚΥΕ καθορίζει πως θα πάει). Να πω ότι ένας χώρος συνάθροισης είναι κατάστημα άρα είμαι στην κατηγορία Α είναι λάθος θεωρώ.

 

Στην εγκύκλιο (μετά από αυτό που γράφεις):

...Στις περιπτώσεις αυτές τα προβλεπόμενα μέτρα θα ενσωματώνονται στην κυρίως μελέτη πυροπροστασίας της επιχείρησης...

 

Στη 13/2021 :

Το Παράρτημα Α1 έχει τα βασικά δικαιολογητικά μέσα σε αυτά και τη μελέτη ενεργητικής.
Δες το Παράρτημα Α2 (πρόσθετα δικαιολογητικά κατά περίπτωση) σημείο 4 και την υποσημείωση 7:

σημείο 4: Μελέτη πυροπροστασίας βοηθητικών ή/και συμπληρωματικών εγκαταστάσεων, όπως υγραερίου7...

υποσημείωση 7: Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας απαιτείται στις κατηγορίες I, II και III της Κ.Υ.Α. 31856/2003 (Β' 1257). Στην κατηγορία 0 υποβάλλεται περιγραφή εγκατάστασης υγραερίου.

Η υποσημείωση 7 αφορά το σημείο 4 του Α2. Τα δικαιολογητικά του Α1 (η κυρίως μελέτη ενεργητικής) παραμένει. Δεν απαιτείται η συμπληρωματική μελέτη πυροπροστασίας (σημείο 4, Α2) την οποία η νομοθεσία - κακώς - την αναφέρει και αυτή ως μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας.

@dib Το ρωτάω γιατί η πλειονότητα των ΚΥΕ είναι συνάθροισης κοινού και όχι απλά καταστήματα και μπορεί να απαιτούν σήμερα 2 (ή και 3 με την ΕΕΔΜΚ) πράξεις στο e-adeies. Και ενώ πριν τη 13 οι διατάξεις πυρασφαλείας καθόριζαν ποιος και τι βγάζει πιστοποιητικό πλέον μετά τη 13 η διάταξη της αδειοδότησης καθορίζει. Γι΄ αυτό και το 2ο ερώτημα "ισχύουν οι εγκύκλιοι";

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας. Γνωρίζετε αν για τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες (μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα) 16 κλινών απαιτείται έκδοση πιστοποιητικού πυροπροστασίας?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.