Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα κριτήρια για όσους θα λαμβάνουν επιδότηση ρεύματος το 2022


Engineer

Recommended Posts

Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες 22/12 - Ειδική μέριμνα για την επιδότηση θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία ενώ περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για τις επανασυνδέσεις παροχών σε ευάλωτους καταναλωτές

Σε ενίσχυση των διατάξεων για την επιδότηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσαν χθες σε νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προστίθεται δυνατότητα επιδότησης από τον περασμένο Αύγουστο έως και το τέλος του 2022 των αγροτικών καταναλώσεων μέσης τάσης, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ξήρανσης αγροτικών προϊόντων.
Παράλληλα, εισάγεται η δυνατότητα επιδότησης από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» της τηλεθέρμανσης για τους οικιακούς καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και της επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος για να επιδοτηθούν καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων.

Ειδικότερα, βάσει των ρυθμίσεων της τροπολογίας, προβλέπεται η χορήγηση επιδότησης από την 1η Αυγούστου 2021 έως και τις 31.12.2022 για τους καταναλωτές αγροτικής χρήσης μέσης τάσης, καθώς και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα, όπως αναφέρει στέλεχος του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τον μήνα Αύγουστο έχει προβλεφθεί επιδότηση 40 ευρώ και για τους υπόλοιπους μήνες ίδια με εκείνη των οικιακών καταναλωτών, δηλαδή 9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο, 18 ευρώ για τον Οκτώβριο, 39 για τον Νοέμβριο και 49,5 για τον Δεκέμβριο. Συνολικά η επιδότηση για τους αγρότες υπολογίζεται να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια για όσους θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση

Σε κάθε περίπτωση με την τροπολογία επιβεβαιώνεται ότι παρά το ξέφρενο ράλι των τιμών, οι επιδοτήσεις δεν θα συνεχίσουν να δίδονται οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις , με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών θα καθοριστούν οι δικαιούχοι καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη:

Οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τις κατηγορίες πελατών, το είδος των τιμολογίων προμήθειας, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, ανώτατα όρια επιδότησης ανά επιχείρηση, η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναφείς με αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία τυχόν ανάκτησης ενίσχυσης αν αυτό απαιτηθεί, οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω Φορείς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης.

Από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο επιδοτείται με έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΠΕΠ, προβλέπεται και η επιδότηση του επιδόματος θέρμανσης. Ειδικά για την χειμερινή περίοδο που διανύουμε ο διαχειριστής θα μεταφέρει στον λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού το ποσό των 90 εκατ. ευρώ δίχως να απαιτείται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών προς τον ΔΑΠΠΕΠ.

Τηλεθέρμανση και Επανασυνδέσεις

Ακόμη προβλέπεται ότι για την κάλυψη του κόστος λειτουργία της τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας στη Δυτική Μακεδονία , και μέχρι τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης του Δήμου με την υπό κατασκευή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Πτολεμαΐδα 5», θα παρέχεται έκτακτη ενίσχυση στη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το ύψος θα καθοριστεί με ΚΥΑ των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι περί τα 15 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, ενώ θα προβλεφθεί και έξτρα κονδύλι για το 2022.

Επιπλέον, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει και τον ειδικό λογαριασμό που είχε συσταθεί το 2017 για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος για να επιδοτηθούν καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων. Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα το ποσό θα φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ. Τέλος στην τροπολογία καθίσταται για άλλη μια φορά σαφές ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα μπορεί να χρηματοδοτείται και από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως και από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΕΛΑΠΕ).


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.