Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μελέτη ΕΠΜ: Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες


Engineer

Recommended Posts

To Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων της Σχολής Mηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (www.lsbtp.mech.ntua.gr), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ (www.cperi.certh.gr) δημοσιοποίησε την επικαιροποιημένη έκδοση της μελέτης σύγκρισης κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες που δημοσιεύτηκε αρχικά του Δεκέμβριο του 2017.

Βασικός στόχος της μελέτης είναι η βραχυπρόθεσμη αποτίμηση του κόστους θέρμανσης στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της παρατεταμένης «κούρσας» ανατιμήσεων που παρατηρείται σήμερα πανευρωπαϊκά, στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνουν με δηκτικό τρόπο τη ραγδαία αύξηση του κόστους θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την παρούσα χρονική συγκυρία. Tο παραπάνω συμπέρασμα αφορά όλες τις εξεταζόμενες θερμικές τεχνολογίες και έχει άμεση σχέση με την ενεργειακή κρίση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, έχοντας προκαλέσει, από τις αρχές του έτους (2021), ένα συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτίμηση για το αν και πότε η δυναμική των παρατηρούμενων ανατιμήσεων θα αρχίσει να φθίνει είναι δύσκολο να γίνει. Ωστόσο, το σενάριο της αποκλιμάκωσης στο πολύ άμεσο μέλλον δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. 

Στον ακόλουθο πίνακα, το μοναδιαίο κόστος θερμικής ενέργειας(€/kWhth) που υπολογίστηκε στην παρούσα μελέτη για τα διάφορα συστήματα θέρμανσης συγκρίνεται με τα αντίστοιχα αποτελέσματα που είχαν εξαχθεί το Δεκέμβριο του 2017 για τις ανάγκες της τότε μελέτης. Και στις 2 περιπτώσεις, οι θερμικές ανάγκες τετραμήνου ανέρχονται σε 3.000 kWhth/4μηνο (4.500 kWhth/σεζόν).

kostos thermansis sigrisi.jpg

s1_19.png?itok=j4uC-dTX

(Ολόκληρη τη μελέτη μπορείτε να δείτε εδώ)

Υπολογισμοί ΕΜΠ - December 2021 official.pdf


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Οι τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί κατακόρυφα οπότε θα γίνουν ασύμφορες οι "πράσινες" τεχνολογίες θέρμανσης.

Έκανα ένα extrapolation με το excel με βάση τις τιμές χονδρικής που ανακοινώνει η ΑΔΜΗΕ.

https://www.admie.gr/sites/default/files/attached-files/type-file/2021/12/202111-Mesostathmiki_Timi_Agoras_Hlektrikhs_energeias_sto_Diasyndedemeno_Systima_v2.pdf

 

 

image.png.eea8bc142efb40f6da7c07a31c6e41fb.png

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Η ρήτρα αναπροσαρμογής υπολογίζεται με βάση την τιμή χονδρικής  ανά kwh αλλά στον λογαριασμό χρεώνουν παράλληλα ΚΑΙ την τιμή της kwh που πληρώναμε πριν την ρήτρα αναπροσαρμογής.

 

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.