Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι δώδεκα μεγάλες αλλαγές του 2022 στους φόρους και τους μισθούς


Engineer

Recommended Posts

Οι μεγάλες αυξήσεις στους φόρους των ακινήτων λόγω νέων αντικειμενικών τιμών, τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η έκπτωση φόρου με ηλεκτρονικές αποδείξεις βρίσκονται ανάμεσα στις σημαντικότερες αλλαγές του νέου έτους.

Ανατροπές στους φόρους για ακίνητα και εισοδήματα νοικοκυριών, επαγγελματιών  και επιχειρήσεων, στις συναλλαγές με την εφορία και στο ημερολόγιο πληρωμών, στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, στα τέλη για κινητά και τηλεόραση, στα κέρδη από τη φορολοταρία και στις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου φέρνει το νέο έτος καθώς ενεργοποιούνται νέες ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Στη πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και σε δεκάδες άλλους φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών τιμών που σε χιλιάδες περιοχές της χώρας αυξάνονται έως και 250%.

Επίσης η φορολογική ατζέντα περιλαμβάνει μείωση της επιβάρυνσης για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκμισθωτές ακινήτων, έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ το χρόνο για όσους χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, αλλαγή στο χρονολόγιο εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος με περισσότερες δόσεις και ηλεκτρονικές δηλώσεις κληρονομιάς

Την ίδια ώρα αυξάνεται κατά 2% ο κατώτατος μισθός και το ημερομίσθιο ενώ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένες μηνιαίες αποδοχές λόγω της επέκτασης της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του «κουρέματος» των ασφαλιστικών εισφορών,

Αναλυτικότερα οι 12 μεγάλες αλλαγές μέσα στο 2022 είναι οι ακόλουθες:

1. Νέες αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ. Από την 1-1-2022 σε περισσότερες από 7.000 περιοχές οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων παίρνουν την ανηφόρα παρασύροντας προς τα πάνω φόρους και τέλη αλλά οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δηλώσεις θα έχουν υποβληθεί στις Δ.Ο.Υ. έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται τα «αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στην εφαρμογή νέας ενιαίας κλίμακας υπολογισμού του φόρου στην οποία θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος και σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα επιφέρει  μείωση, έστω και μικρή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες αυξάνεται η τιμή ζώνης. Ωστόσο αυτοί που αναμένεται να επιβαρυνθούν είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης και οι οποίοι θα είναι κατά κύριο λόγο όσοι έχουν στη κατοχή τους ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%. Επίσης στα τέλη Μαρτίου θα φθάσει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πληρωμή του θα γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. 

2. Έξτρα έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις. Από τον τρέχοντα μήνα έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Στη λίστα των επαγγελμάτων βρίσκονται αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με τη νέα ρύθμιση, η μείωση του φόρου θα φθάνει έως 450 ευρώ για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από  30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Παράλληλα οι ετήσιες δαπάνες για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

3. Αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού. Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 663 ευρώ  από 650 ευρώ που είναι σήμερα ενώ για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως. Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729,3 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795,6 ευρώ, με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795,6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861,6 ευρώ, με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928,2 ευρώ


4.  «Αναστολή» εισφοράς αλληλεγγύης και διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η ετήσια αύξηση των καθαρών αποδοχών για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται από 49 έως 2.771 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης ανάλογα με το ύψος του μισθού και 108 έως 540 ευρώ από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 132 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ (1.016 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 207 ευρώ (158 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 49 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1.693 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 604 ευρώ (243 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 461 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.

5. Μείωση φόρου για τις επιχειρήσεις. Τα κέρδη θα φορολογηθούν με «κουρεμένο» φορολογικό συντελεστή ο οποίος έχει διαμορφωθεί στο 22% από 24%.  Επίσης ισχύει η  μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στο 80%. 

6. Πρόσθετα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.  

7. Φοροαπαλλαγές για «πράσινες» δαπάνες. Οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%. 

8. Συντελεστές ΦΠΑ. Έως τον Ιούνιο του 2022 θα ισχύσουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων καθώς και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ  από το 24%, στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Μόνιμο μέτρο είναι η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.

9. «Χρονική»  ανάσα για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Για τα τέλη Ιουνίου έχει μετατεθεί η πληρωμή της πρώτης από τις 60 δόσεις για την εξόφληση των «φθηνών» κρατικών δανείων που έχουν λάβει περίπου 700.000 επαγγελματίες

10. Κινητή τηλεφωνία- συνδρομητική τηλεόραση. Το τέλος  συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας μειώνεται στο 10%, από 12% έως 20% που ήταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού  και καταργείται για τους νέους έως 29 ετών. Επίσης έως και τον Ιούνιο του 2022 παρατείνεται η αναστολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης που αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού λογαριασμού.

11. Εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Στις αρχές του 2022 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο θα δίνεται το δικαίωμα σε όσους έχουν καταπατήσει εκτάσεις του δημοσίου να τις εξαγοράσουν από το κράτος έναντι τιμήματος που θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με ποσοστό έκπτωσης και θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.

12. «Λίφτινγκ» στη φορολοταρία.  Από τον Ιανουάριο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα η νέα φορολοταρία που θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ τον μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους, ενώ τα Χριστούγεννα θα γίνεται μια σούπερ κλήρωση με έπαθλο 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται, κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Βλέπω σήμερα ένα άρθο που λέει πως τα επαγγέλματα που δίνουν κίνητρα για τη συλλογή e-αποδείξεων είναι:

δικηγόροι,
αρχιτέκτονες,
ιδιωτικοί ερευνητές,
εργολάβοι κηδειών 
κλπ

Τους πολιτικούς μηχανικούς δε τους βλέπω στη λίστα..

Θέλει κάποιος να μιλήσει για τη μαφία των πολιτικών μηχανικών και το νταβατζιλίκι γενικά που επικρατεί εις βάρος των άλλων επαγγελματιών του κλάδου;  ή να το κάνουμε γαργάρα κι αυτό να μιλήσουμε για το καιρό;

Link to comment
Share on other sites

συνήθως (σε αυτήν την περίπτωση) όταν λένε αρχιτέκτονες εννοούν γενικά και τους υπόλοιπους μηχανικούς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.