Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πολεοδομική Μελέτη (ΠΜ) και Πράξη Εφαρμογής


maria_m2

Recommended Posts

Είναι δυνατόν να υπάρχει σε ένα οικισμό Πολεοδομική Μελέτη χωρίς σύνταξη Πράξη Εφαρμογής, χωρίς κτηματογραφικό διάγραμμα εφαρμογής και χωρίς κτηματολογικό πίνακα;

Γίνεται να καλούνται οι Ιδιοκτήτες μόνοι τους ώστε να βρουν μεταξύ τους τη λύση αγοράζοντας "τμήμα" μη οικοδομήσιμου όμορου οικοπέδου ώστε να είναι άρτιοι κατά τον κανόνα και να παραχωρούν μόνοι τους με συμβολαιογραφική πράξη την  κοινόχρηστη γη, σύμφωνα με την ΠΜ;

Θα ήθελα όποιος γνωρίζει να μου προτείνει ένα βιβλίο να διαβάσω, κάποιο σεμινάριο να παρακολουθήσω ή αν έχετε τη Νομοθεσία παρακαλώ να με παραπέμψετε να τη διαβάσω.

Link to comment
Share on other sites

Τα ερωτήματα σου "ίσως" να είναι εύλογα. 

ο Νόμος Τριτση έγινε το 1983. Οι μελέτες για τις Π.Ε. Ξεκίνησαν να γίνονται την δεκαετία του 1990. Μέχρι τότε Υπήρχαν πολεοδομικά σχέδια που δέχτηκαν και αναθεωρήσεις και λειτουργούσαν κανονικά με "πραξεις τακτοποίησης και αναλογισμού". Δηλαδή η πολεοδομική νομοθεσία μας έδινε εφόδια για να λυθούν προβλήματα. 

Υπάρχουν Ο.Τ. πάνω στα οποία έχουν γίνει μέχρι και 10 και άνω Π.Τ.  Έχω δει Ο.Τ. στον αναθεωρημένο Ρυμ. σχέδιο Ευόσμου  Θεσσαλονίκης με 13 Π.Τ. 

(Αν γίνει μία Π.Τ, σημειώνεται ο αριθμός της Πράξης επάνω στην έγχρωμη πινακίδα που εκθέτει επίσημα η Πολεοδομία)

Εκτός από αυτό που μας έδωσε εδώ ο Δημήτρης κάπου εδώ στο φόρουμ υπάρχει και η "μπρουσούρα" που έχει εκδώσει ο σύλλογος τοπογράφων μηχ. Β.Ε. μετά από ένα σεμινάριο με θέμα τις "πράξεις Τακτοποίησης". 

Έγραψα και νωρίτερα. Αυτά τα θέματα δεν λύνονται ΜΟΝΟ μέσω του "φόρουμ". Θα πας στην αρμόδια, για την περιοχή πολεοδομία (από ποια περιοχή μας γράφεις??) & θα ζητήσεις να δεις τις πινακίδες των σχεδίων με τα Ρ. σχέδια της περιοχής αυτής που εξετάζεις.

Δεν ξέρω εγώ την περιοχή(συνήθως εμείς γράφουμε για περιοχές που ούτε καν γνωρίζουμε)αλλά μπορεί το θέμα αυτό για την πολεοδομία να είναι λυμένο(?)

Πρέπει να ξέρεις ( το ξανάγραψα και σε άλλη παρόμοια περίπτωση) πως, αν χρειαστεί να γίνει πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού, αυτή η υπόθεση είναι μία πολύ απαιτητική δουλειά χρονοβόρα που πρέπει να την προσέξεις καλά. 

 

Υγ Οι πολίτες, όπως γράφεις δεν είναι μόνοι. Γι' αυτό ο ιδιοκτήτης ήρθε σε 'σένα!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ_ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ_ΓΙΑ_ΣΥΝΤΑΞΗ_PTAA-1.doc

Link to comment
Share on other sites

Έχω πάει στην αρμόδια Πολεοδομία και ο ένας υπάλληλος δε ξέρει αν υπάρχει πράξη Εφαρμογής (!) Ο άλλος υπάλληλος είπε ότι δεν υπάρχει και ότι πρέπει να το λύσουν οι Ιδιοκτήτες μεταξύ τους.

Εγώ, έψαξα, βρήκα τις Πινακίδες και ένα ΦΕΚ του 1969 (!) το οποίο τροποποιεί τη συγκεκριμένη ΠΜ. [ΦΕΚ-146/Δ/26.07.1969]

Σε ευχαριστώ Δημήτρη για το link, τα διαβάζω και από ότι αντιλαμβάνομαι η συγκεκριμένη ΠΜ εγκρίθηκε με τις διατάξεις του Ν.Δ. 17.7.23, δεν υπάρχουν αυτά που προβλέπονται μετά τους Ν.1337/83 και Ν.2508/97 και δε ξέρω εν τέλη τι ισχύει. (έχω διακόψει και τη συνδρομή μου από δομική ενημέρωση οπότε δεν μπορώ να έχω τους νόμους ενημερωμένους).

nbr, εμείς εδώ είμαστε επαρχία. Από τους 186 οικισμούς που υπάρχουν στον Νομό μας, οι 59 είναι οριοθετημένοι κάτω των 2000 κατοίκων, οι υπόλοιποι είναι προ '23 και μόλις 5 έχουν ΠΜ (συν αυτή της Πόλης).

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά από τους Ν.1337/83 και Ν.2508/97. Μάλλον πρόκειται για σχέδιο όπου εφαρμόζονται οι διατάξεις του 1923. Προφανώς δεν υπάρχει πράξη εφαρμογής κάτι τέτοιο θα είχε γίνει μετά το 1983 (+ καποια χρονια). Θα έπερεπε να έχει γίνει μεταγραφή στο υποθηκοφυλάκειο κλπ

Αναφέρεστε στην Π.Μ του οικισμού Πόρτο-Λάγο της πρώην κοινότητας Κεσσάνης ????? Σίγουρα έχουν συνταχθεί και άλλα τοπογραφικά διαγράμματα και έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, δεν καταλαβαίνω το " δεν ξέρει ο υπάλληλος" δεν ξέρουν ούτε οι συνάδελφοι , ούτε άλλη υπηρεσία τίποτε, ούτε συμβολαιογράφοι,ούτε μεσίτες, ούτε κάτοικοι

Κάτι δεν πάει καλά......

 

Edited by ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, maria_m2 said:

....

Εγώ, έψαξα, βρήκα τις Πινακίδες και ένα ΦΕΚ του 1969 (!) το οποίο τροποποιεί τη συγκεκριμένη ΠΜ. [ΦΕΚ-146/Δ/26.07.1969]

...

Επειδή η ΠΜ είναι προ 83, ΔΕΝ πάει με ΠΕ αλλά με πράξεις τακτοποίησης και αναλογισμού. Δηλ. ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει τη διαδικασία με δικά του έξοδα.

Link to comment
Share on other sites

On 4/1/2022 at 2:31 ΜΜ, maria_m2 said:

Είναι δυνατόν να υπάρχει σε ένα οικισμό Πολεοδομική Μελέτη χωρίς σύνταξη Πράξη Εφαρμογής, χωρίς κτηματογραφικό διάγραμμα εφαρμογής και χωρίς κτηματολογικό πίνακα; Είναι συνήθης περίπτωση, και πιστεύω η πιο συχνή, διότι ισχύει για όσα ρυμοτομικά εγκρίθηκαν πριν το 1983 (που είναι τα περισσότερα).

Γίνεται να καλούνται οι Ιδιοκτήτες μόνοι τους ώστε να βρουν μεταξύ τους τη λύση αγοράζοντας "τμήμα" μη οικοδομήσιμου όμορου οικοπέδου ώστε να είναι άρτιοι κατά τον κανόνα και να παραχωρούν μόνοι τους με συμβολαιογραφική πράξη την  κοινόχρηστη γη, σύμφωνα με την ΠΜ; Δεν χρειάζεται το δικό σου οικόπεδο να είναι άρτιο κατά τον κανόνα, μπορεί να ισχύει και κάποια παρέκκλιση. Επίσης για να μπορεί να οικοδομήσει ένα οικόπεδο δεν αρκεί να παραχωρήσει σε κοινή χρήση τα ρυμοτομούμενά του, αλλά θα πρέπει να έχει και πρόσωπο σε πλήρως διανοιγμένη οδό.

Θα ήθελα όποιος γνωρίζει να μου προτείνει ένα βιβλίο να διαβάσω, κάποιο σεμινάριο να παρακολουθήσω ή αν έχετε τη Νομοθεσία παρακαλώ να με παραπέμψετε να τη διαβάσω. Αν η ερώτηση αφορά πράξη αναλογισμού τότε αυτά που προτείνουν οι συνάδελφοι είναι κατάλληλα. Αν η ερώτηση αφορά την εφαρμογή του ρυμοτομικού και τον έλεγχο αρτιότητας και οικοδομησιμότητας του οικοπέδου και των ομόρων του, τότε προτείνω να ζητήσεις την βοήθεια πιο έμπειρου συναδέλφου της περιοχής σου. Η περίπτωση σου δεν φαίνεται πολύπλοκη.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε περιοχή όπου έγινε ΦΕΚ στην πολεοδομική μελέτη βρίσκεται το γεωτεμάχιο που επισυνάπτω στη φώτο( το περίγραμμα με magenta όπως το μέτρησα τοπογραφώντας το). Η γραμμή με κυανό είναι το όριο των καθέτων ιδιοκτησιών που το απαρτίζουν και με πορτοκαλί η δουλεία διόδου_ συμβόλαιο σύστασης καθέτων ιδικτησιών(κατά χρήση) το 1988 με τον Ν.1024/1971) Το εμβαδόν της κάθε κάθετης είναι περίπου 1650 μ2. Η μια κάθετη είναι στο εκτός σχεδίου και στην άλλη προκύπτει ο μπελάς που απεικονίζει η εικόνα..

Το τμήμα που εντάσσεται στο πολεοδομικό σχέδιο στην μία κάθετη είναι 1100μ2 με αρτιότητα στα 800μ2. Το τμήμα που μπορεί να οικοδομηθεί είναι 185μ2 με αυτό το ακανόνιστο , τριγωνικό τμήμα που περικλείται από την οικοδομική γραμμή και όριο της καθέτου 2. Ο Σ.Δ  είναι κλιμακωτός και δεν εξαντλείται..

1. Στην πράξη εφαρμογής πως είναι πιθανόν να ανντιμετωπιστεί η περίπτωση?

2. Πόσο καιρό θα κρατήσει η διαδικασία, συμμετέχουμε οι μηχανικοί με προτάσεις στην επιτροπή που θα ασχοληθει με τις πράξεις εφαρμογής , γίνονται ενστάσεις?

3. Το οικόπεδο αντιμετωπίζεται ως ενιαίο ή ο κάθε ιδιοκτήτης αποκλειστικά με την κάθετο του , όπως αυτή αναφέρεται και ορίζεται στο συμβόλαιο της σύστασης?

Ευχαριστώ προκαταβολικά, δεν έχω εμπειρία στο θέμα , θα εκτιμούσα πολύ την βοήθεια σας..

ΟΙΚΟΠΕΔΟ_ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Link to comment
Share on other sites

δες εδω στην σελ 9

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/DRASTHRIOTHTES/SEMINARIA/PALAIOTERA_SEMINARIA/SHMEIWSEIS_SEM_PRAKSEWN

τα ποσοστα εισφορας εχουν αλλαξει το 2014

 

και εδω

για μια γενικωτερη  πληροφορηση

 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΔΥΝΑΤΟΥ ΠΤ- kma_m1609_Farmakh_artiothta.pdf

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

* ( Το πρώτο link που δίνει ο Δημήτρης δεν το ανοίγω).

* το σχέδιο όπως το δίνεις ΔΕΝ είναι προσανατολισμένο. Ο Βορράς αριστερά?

* Το γεωτεμάχιο σου δεν μπαίνει εξ' εξολοκλήρου στο Σχέδιο παρά μόνο ένα μικρό τριγωνάκι από το (2). Ποια χρονική περίοδο χαράχτηκαν οι κάθετες αφού αυτό δεν μπορούσε να γίνει στις εκτός σχεδίου περιοχές? Και αυτό ήταν και παραμένει εκτός σχεδίου.

*Αφού αυτό το σχέδιο, απο την Δυτική πλευρά (Δυτική πρέπει να ονομάζεται), δεν δίνει δηλ. στα απέναντι  Πράσινη και κόκκινη, ταυτόχρονα, γραμμή θα έχει δυσκολία στο να κτίσει με τους όρους  δόμησης της πολεοδομικής αυτής μελέτης (Δες & Ρωμαλιάδη).

Πάντως από τις αριθμήσεις που βλέπω στο σχέδιο η μελέτη χρησιμοποιεί δύο κτηματικούς αριθμούς. τον αριθμό 022 για να υπολογίσει τα ρυμοτομούμενα τμήματα που θα υπάρξουν και για όλη την υπόλοιπη ιδιοκτησία (δεν λαμβάνει υπ' όψη τις κάθετες και είναι λογικό) χρησιμοποιεί τον αριθμό, μάλλον, 045 

Πάντα υπάρχουν, σε κάθε ανάρτηση, περίοδοι για τεκμηριωμένες ενστάσεις!

Πάντως την πλήρη ευθύνη για την εκπόνηση της μελέτης την έχει μόνο ο μελετητής/τες  αυτής της μελέτης.   

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.