Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγορά megger και μεγγομέτρηση καλωδίων


Giorgos1987

Recommended Posts

Γεια σας.

Επιθυμώ να αγοράσω ένα megger για να διεξάγω μετρήσεις αντίστασης μόνωσης κυρίως σε προεκτάσεις, μπαλαντέζες και μεμονωμένα καλώδια. Όμως θέλω να το επιχειρήσω και σε γραμμές ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Οι λόγοι είναι ερευνητικοί, θέλω να δω πως επηρεάζεται η αντίσταση μόνωσης από την παλαιότητα του αγωγού.

Μιας και το megger δεν το θέλω για τακτική χρήση, λέω να αγοράσω κάποια αναλογικά που έχω βρει στο internet που παράγουν την τάση με μια γεννήτρια και μια μανιβέλα που περιστρέφεται χειροκίνητα.

Έχοντας ψάξει και διαβάσει διάφορα θεωρητικά ζητήματα και πληροφορίες πάνω στην διαδικασία της μέτρησης αντίστασης μόνωσης (μεγγομέτρηση), θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις προς τους εμπειρότερους του forum αναφορικά με την μέτρηση της αντίστασης μόνωσης σε αγωγούς ΕΗΕ.

Σε περίπτωση λοιπόν που επιθυμώ να μετρήσω μια γραμμή σε ΕΗΕ από έναν ρευματοδότη, διαβάζω πως συνίσταται η εφαρμογή του οργάνου και η μέτρηση μεταξύ ουδετέρου και γείωσης και όχι μεταξύ φάσης-ουδετέρου ώστε να αποφευχθεί κάποια ζημιά. Αν ο μικροαυτόματος του κυκλώματος όμως είναι κλειστός και τα φορτία έχουν αποσυνδεθεί από την γραμμή τότε ενέχει κάποιος κίνδυνος αν επιδιώξω μέτρηση σε φάση-ουδέτερο; Οι μικροαυτόματοι που έχουμε συνήθως στους οικιακούς πίνακες άμα κλείσουν κόβουν μόνο την φάση ή και τον ουδέτερο μαζί;

Ή άλλη ερώτηση που έχω να κάνω αφορά την εφαρμοζόμενη τάση από το μεγγόμετρο. Η εφαρμογή πολύ υψηλής τάσης σε ένα καλώδιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες και προβλήματα σε αυτό; Π.χ αν θελήσω να εφαρμόσω 2500V σε καλώδιο σχεδιασμένο για τάση δικτύου 230V θα υπάρξει βλάβη σε καλώδια ή τυχόν σε διακοπτικό υλικό και υλικό ράγας μιας εγκατάστασης; Μικροαυτόματοι, αγωγοί, διακόπτες, κόμβοι, ρευματοδότες, εννοείται πως τα φορτία θα έχουν αποσυνδεθεί πλήρως.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Βάσει του κανονισμού, η μέτρηση αντίστασης μόνωσης γίνεται μεταξύ ενεργών αγωγών (φάση - ουδέτερος) και γης. Με τα φορτία αποσυνδεδεμένα και με την εγκατάσταση εκτός τάσης.

Στο παρακάτω άρθρο τα λέει πολύ ωραία:

https://oaedhlectrologoi.blogspot.com/2017/02/blog-post_76.html
 

Οι μικροαυτόματοι κόβουν μόνο φάση, εκτός από τους διπλούς που κόβουν και ουδέτερο. Αυτούς συνήθως θα τους δεις σε κουζίνα και θερμοσίφωνα. Ουδέτερο κόβει και το ρελέ διαρροής, αλλά αυτό δεν είναι μικραυτόματος.

Όλα τα υλικά και τα καλώδια έχουν μια μέγιστη τάση λειτουργίας. Αν την ξεπεράσεις θα χαλάσουν. Η εφαρμοζόμενη τάση για μέτρηση αντίστασης μόνωσης αναφέρεται στον κανονισμό. Το λέει και στο παραπάνω άρθρο που σου παρέθεσα.

Σε κάθε περίπτωση, σιγούρεψε ότι, όταν κάνεις τις δοκιμές, η εγκατάσταση είναι πλήρως απομονωμένη από το δίκτυο της ΔΕΗ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Εννοείται πως η ηλεκτρική εγκατάσταση θα είναι πλήρως αποκομμένη από την παροχή τάσης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.