Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξοικονόμηση θέσεων DIN σε ηλεκτρολογικό πίνακα


gedia

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

Θα ήθελα να θέσω κάποιες ερωτήσεις για την ορθή και ασφαλή χρήση συσκευών σε ηλεκτρολογικό πίνακα όταν υπάρχει ανάγκη εξοικονόμησης χώρου. Συγκεκριμένα, θα ήθελα τα σχόλιά σας για τις παρακάτω δύο αποκλίσεις από το σύνηθες:

  • Χρήση RCBO αντί για γενική ασφάλεια + RCCB. Γενικά το RCBO απ'όσο έχω διαβάσει συστήνεται για την προστασία υποπινάκων ή απομόνωση κρίσιμων κυκλωμάτων ώστε αυτά να μην επηρεάζονται από βλάβες σε άλλα κυκλώματα. Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν χρησιμοποιούνται RCBO κατάλληλων προδιαγραφών προς αντικατάσταση των διακριτών συσκευών γενικής ασφάλειας και RCCB σε απλές οικιακές εγκαταστάσεις;
  • Παράλειψη γενικού διακόπτη. Από τη στιγμή που MCBs, RCCBs, RCBOs και Switch Disconnectors πλέον σύμφωνα με τους κατασκευαστές έχουν την ίδια μηχανική αντοχή (π.χ. για την ABB στους περισσότερους κωδικούς 20000 κύκλοι on/off μηχανική αντοχή και για τις τέσσερις κατηγορίες συσκευών), έχει ο διακριτός διακόπτης κάποιο άλλο ρόλο πέραν της πρακτικότητας (π.χ. δυνατότητα παρέμβασης κλείνοντας τον γενικό διακόπτη του πίνακα χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί ο εγκαταστάτης στο μετρητή της εγκατάστασης για απομόνωση του κυκλώματος από εκεί);
  • Για τα παραπάνω, ακόμη κι αν δεν δημιουργείται πρόβλημα στην ασφάλεια της εγκατάστασης ή στην προστασία ανθρώπων και κατοικίδιων με αυτές τις επιλογές, υπάρχει ρυθμιστικός περιορισμός που να μην επιτρέπει την παράληψη ή αντικατάσταση αυτών των διατάξεων;

Ευχαριστώ!
Γιώργος

Edited by miltos
Επεξεργασία τίτλου Θέματος
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Αυτό που απλά πρέπει να εξασφαλίσεις είναι ότι η "συνδιασμένη" διάταξη έχει τη δυνατότητα ασφαλούς διακοπής και απομόνωσης (πχ να μην κατεβάσεις το μοχλό χειρισμού και οι επαφέ μείνουν κλειστές)

Αν θες ρίξε μια ματιά εδώ για περισσότερα ερεθίσματα https://www.michanikos.gr/forums/topic/20018-μήπως-έχουν-καταργηθεί-οι-ασφάλειες-τήξης-και-δεν-το-ξερω/?do=findComment&comment=286737

 

Link to comment
Share on other sites

1) To RCBO χρησιμοποιειται ανά κύκλωμα και όχι ως γενικό μέσο!

2) Σίγουρα μια από τις μεγάλες διαφορές αυτόματης ασφάλειας/διακόπτη ήταν οι μηχανικοί χειρισμοί που πλέον σε πολλά εξαρτήματα είναι εφάμιλλοι, όμως δεν είναι η μοναδική διαφορά. Η μεγαλύτερη διάφορα είναι στην θέση των επαφών και στην ικανότητα του διακόπτη να κλείνει το κύκλωμα υπό φορτίο.

Αν ο πίνακας είναι οριακά για 1 στοιχείο, πας σε μεγαλύτερο πίνακα έτσι ώστε να δουλεύεις και πιο άνετα και να υπαρχει και ο κατάλληλος αερισμός!

Έχουμε 2022 πλέον, ας αλλάξουμε νοοτροπία επιτελούς! :) 

Link to comment
Share on other sites

τα RCBO έχουν μικρή διείσδυση στην αγορά για ακόμα δεν είναι γνωστά στους εγκαταστάτες, στις μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις μπαίνουν αφού τα RCCB χρειάζονται έτσι και αλλιώς προστασία οπότε αν δεν μπει RCBO θα πρέπει να μπει και μια ασφάλεια πριν.

Οι ραγοδιακόπτες φορτίου κάλλιστα μπορει να αντικατασταθούν από μικροαυτόματους με δυνατότητα απομόνωσης και διακοπής υπό φορτίο που πια υπάρχουν και αυτό μάλλον οφείλεται στην έλλειψη ανανέωσης γνώσης του προσφερόμενου υλικού από τους μελετητές και εγκαταστάτες

Edited by nvel
Link to comment
Share on other sites

Σε τροφοδότηση 3φ υποπινάκων 3 μονές αυτόματες ασφάλειες και έναν τριπλό γενικό διακόπτη και στο 1φ τα αντίστοιχα είσαι σίγουρα ασφαλής και νόμιμος.Το αρνητικό ειδικά στα 3φ είναι ο χώρος.

Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, VirusX2 said:

..... Η μεγαλύτερη διάφορα είναι στην θέση των επαφών και στην ικανότητα του διακόπτη να κλείνει το κύκλωμα υπό φορτίο......

Έχουμε 2022 πλέον, ας αλλάξουμε νοοτροπία επιτελούς! :) 

δλδ για να καταλάβω, ένας μικροαυτόματος που προορίζεται να ανοίγει υπό συνθήκες υπερέντασης (μεγαλύτερο του ονομαστικού φορτίου) ή βραχυκυκλώματος (πολλαπλάσιο του ονομαστικού φορτίου) δεν μπορεί να ανοίξει/διακόψει υπό ονομαστικό φορτίο?

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

22 λεπτά πριν, maneni said:

δλδ για να καταλάβω, ένας μικροαυτόματος που προορίζεται να ανοίγει υπό συνθήκες υπερέντασης (μεγαλύτερο του ονομαστικού φορτίου) ή βραχυκυκλώματος (πολλαπλάσιο του ονομαστικού φορτίου) δεν μπορεί να ανοίξει/διακόψει υπό ονομαστικό φορτίο?

Καλά καταλαβαίνεις, ο μικροαυτόματος (mcb) δεν προορίζεται για χειροκίνητο χειρισμό υπό φορτίο. Όπως είπες, προορίζεται να ανοίγει σε συνθήκες σφάλματος, όχι να κλείνει και επίσης το αυτόματο άνοιγμα του (είτε λόγω υπερέντασης είτε βραχυκυκλώματος) γίνεται σχεδόν ακαριαία, χρόνος που δεν μπορεί να επιτευχθεί στον χειροκίνητο χειρισμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στο κλείσιμο των επαφών, κανονικά οι κλασσικοί μικροαυτόματοι θα πρέπει να κλείνουν χωρίς τάση στις επαφές τους! Δεν λέω ότι θα προκληθεί ζημία εάν γίνει 5 φορές, μιλάμε για διάρκεια ζωής υλικών!

Πλέον υπάρχουν και μικροαυτόματοι με δυνατότητες απομόνωσης και χειρισμού υπό φορτίο αλλά είναι σχετικά νέα υλικά!

Edited by VirusX2
Link to comment
Share on other sites

Αυτό 

On 13/1/2022 at 12:04 ΜΜ, VirusX2 said:

Καλά καταλαβαίνεις, ο μικροαυτόματος (mcb) δεν προορίζεται για χειροκίνητο χειρισμό υπό φορτίο.

Αυτό πρώτη φορά το ακούω. Δεν ξέρω τι γίνεται μέσα στις επαφές, αλλά το IEC 60947 (το standard για τις προδιαγραφές των μέσων ζεύξης και προστασίας) ορίζει ξεκάθαρα ότι o αυτόματος ή μικροαυτόματος διακόπτης (circuit breaker / MCB) μπορεί να κλείσει και να κόψει φορτίο (make, break) ή να κλείσει και να κόψει βραχυκύκλωμα. Δε διαχωρίζει αν θα κόβεται αυτόματα ή χειροκινητα.

Πέρα από αυτό όμως, είναι και κοινή λογική. Όπως είπε ο Maneni, γίνεται να κόβει 25KA και να μη μπορεί να κόψει 25A; Όσο αργά κι αν ανοιγοκλείσουν οι επαφές του. Με τη λογική αυτή, στο μικροαυτόματο του θερμοσίφωνα που τον χειριζόμαστε συχνά, πρέπει να βάλουμε έναν διακόπτη πριν και να τον ανοιγοκλείνουμε από εκεί.

Πάντως, αν έχεις κάποια standards ή κείμενα γενικότερα που να το λένε αυτό, θα είχε ενδιαφέρον γιατί δε νομίζω ότι το γνωρίζουμε πολλοί ότι ισχύει.

Link to comment
Share on other sites

On 13/1/2022 at 12:04 ΜΜ, VirusX2 said:

..... Όπως είπες, προορίζεται να ανοίγει σε συνθήκες σφάλματος, όχι να κλείνει και επίσης το αυτόματο άνοιγμα του (είτε λόγω υπερέντασης είτε βραχυκυκλώματος) γίνεται σχεδόν ακαριαία, χρόνος που δεν μπορεί να επιτευχθεί στον χειροκίνητο χειρισμό. ........ κανονικά οι κλασσικοί μικροαυτόματοι θα πρέπει να κλείνουν χωρίς τάση στις επαφές τους! Δεν λέω ότι θα προκληθεί ζημία εάν γίνει 5 φορές, μιλάμε για διάρκεια ζωής υλικών! .......

13 ώρες πριν, vassis said:

....... ορίζει ξεκάθαρα ότι o αυτόματος ή μικροαυτόματος διακόπτης (circuit breaker / MCB) μπορεί να κλείσει και να κόψει φορτίο (make, break) ή να κλείσει και να κόψει βραχυκύκλωμα. ...........

Η λογική λέει ότι ο μηχανισμός είναι ο ίδιος άσχετα από την πηγή ενεργοποίησης. Είτε χειροκίνητα είτε ηλεκτρικά απασφαλίζεται ένα σύστημα με ελατήρια (υποθέτω γιατί δεν έχω ασχοληθεί). Οπότε η χρόνος ανοίγματος είναι ο ίδιος.

Δεν σου έχει τύχει ποτέ να προσπαθήσεις να κλείσεις ένα μικροαυτόματο που είναι (χωρίς να το γνωρίζεις) σε μόνιμο σφάλμα (βραχυκύκλωμα)?. Είναι δυνατόν οι προδιαγραφές και οι κατασκευαστές να μην έχουν προβλέψει κάτι τέτοιο? Οπότε μιλάμε για κλείσιμο επαφής υπό τάση και σε βραχυκύκλωμα. 

Αυτό που γνώριζα είναι ότι ένας μικροαυτόματος δεν προορίζεται για πολλούς χειρισμούς. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (πχ θερμοσίφωνας) έπρεπε να τοποθετηθεί και διακόπτης. Εφόσον πλέον οι μικροατόματοι έχουν τον ίδιο κύκλο μηχανικών χειρισμών, οι ραγοδιακόπτες είναι περιττοί.

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, maneni said:

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (πχ θερμοσίφωνας) έπρεπε να τοποθετηθεί και διακόπτης. Εφόσον πλέον οι μικροατόματοι έχουν τον ίδιο κύκλο μηχανικών χειρισμών, οι ραγοδιακόπτες είναι περιττοί.

Άποψή μου είναι, και ειδικά για τον θερμοσίφωνα που τον ανοιγοκλείνουμε καθημερινά, ότι δεν πρέπει να καταπονείται, και έτσι να πλησιάζει το όριο των κύκλων ζωής του ο μικροαυτόματος - ασφάλεια.

Γνωρίζω ότι ο κύκλος ζωής είναι κάποιες - αρκετές χιλιάδες...., όμως η ασφάλεια πρέπει να είναι όσο γίνεται πιό αχρησιμοποίητη και μη ταλαιπωρημένη. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.