Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξοικονόμηση θέσεων DIN σε ηλεκτρολογικό πίνακα


gedia

Recommended Posts

Από το link που έδωσα παραπάνω (και αφορά παλαιότερο μήνυμά μου) δείτε το ακόλουθο τμήμα (η επισήμανση με κόκκινο είναι σημερινή).

Έχω δει και "μικροαυτόματους" και των δύο κατηγοριών (α και β)

  

On 8/4/2011 at 11:57 ΠΜ, miltos said:

.....

......

Από κει και πέρα, ο μικροαυτόματος μπορεί να κόψει το κύκλωμα με χειρισμό του μοχλού. Αυτό μπορεί να γίνει με 2 διαφορετικούς τρόπους:

α) Ο μοχλός χρησιμοποιείται για να διεγείρει την σκανδάλη (τρίτο στοιχείο διέγερσης της σκανδάλης). Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι κατεβασμένος ο μοχλός, να έχει διεγερθεί η σκανδάλη, αλλά να μην έχει ανοίξει η επαφή (λόγω σφάλματος). Νομίζω ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο απαγορεύεται να χρσιμοποιούνται μικροαυτόματοι για απομόνωση.

β) Ο μοχλός είναι απευθείας μανδαλωμένος με την επαφή. Τότε αν ο μοχλός είναι κάτω, σημαίνει ότι η επαφή έχει ανοίξει. Επίσης, μπορεί να υπάρχει και ξεχωριστή ένδειξη ότι έχουν ανοίξει οι επαφές.

 

Link to comment
Share on other sites

On 18/1/2022 at 7:44 ΜΜ, miltos said:
On 18/1/2022 at 7:44 ΜΜ, miltos said:

αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο απαγορεύεται να χρσιμοποιούνται μικροαυτόματοι για απομόνωση

Οι μικροαυτόματοι που πληρούν το πρότυπο IEC 60947 (δεν ξέρω κανέναν που να μην το πληροί), είναι πιστοποιημένοι για απόζευξη, δηλαδή για ασφαλή διακοπή - απομόνωση και χρησιμοποιούνται κατά κόρο για το σκοπό αυτό. Υπάρχουν και επίσημες σημάνσεις:

Στη φωτογραφία, η σήμανση που δείχνω με το πράσινο βελάκι δηλώνει ικανότητα προστασίας από βραχυκύκλωμα (circuit breaking) ενώ η σήμανση που δείχνω με το κόκκινο βελάκι δηλώνει ικανότητα απομόνωσης (disconnection). 

mcb.png.6696893fdc92ed945b1e6e250cbf7826.png

Link to comment
Share on other sites

8 λεπτά πριν, vassis said:

Οι μικροαυτόματοι που πληρούν το πρότυπο IEC 60947 (δεν ξέρω κανέναν που να μην το πληροί).....

Θα κοιτάξω μήπως βρω κανέναν και θα σου πω. (αν είδες, παραπάνω τη λέξη μικροαυτόματους την έχω εντός εισαγωγικών)

Πάντως έχω δει επώνυμους, ακατάλληλους για απομόνωση (τουλάχιστον πριν κάποια χρόνια.

ΥΓ Έχεις μπερδέψει τα χρώματα από τα βελάκια στην εξήγηση που δίνεις.

 

Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, miltos said:

Θα κοιτάξω μήπως βρω κανέναν και θα σου πω. (αν είδες, παραπάνω τη λέξη μικροαυτόματους την έχω εντός εισαγωγικών)

Πάντως έχω δει επώνυμους, ακατάλληλους για απομόνωση (τουλάχιστον πριν κάποια χρόνια.

ΥΓ Έχεις μπερδέψει τα χρώματα από τα βελάκια στην εξήγηση που δίνεις.

 

Δεν τα μπέρδεψα, ίσως δε στόχευσα καλά. Το σήμα που είναι σαν αστεράκι ή x (όπως το καταλαβαίνει κανείς) είναι για το βραχυκύκλωμα. Το από κάτω, το κάθετο στη γραμμή είναι για την απομόνωση.

Link to comment
Share on other sites

On 1/12/2022 at 2:04 PM, VirusX2 said:

1) To RCBO χρησιμοποιειται ανά κύκλωμα και όχι ως γενικό μέσο!

Αν ο πίνακας είναι οριακά για 1 στοιχείο, πας σε μεγαλύτερο πίνακα έτσι ώστε να δουλεύεις και πιο άνετα και να υπαρχει και ο κατάλληλος αερισμός!

Έχουμε 2022 πλέον, ας αλλάξουμε νοοτροπία επιτελούς! :) 

On 1/12/2022 at 2:10 PM, nvel said:

τα RCBO έχουν μικρή διείσδυση στην αγορά για ακόμα δεν είναι γνωστά στους εγκαταστάτες, στις μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις μπαίνουν αφού τα RCCB χρειάζονται έτσι και αλλιώς προστασία οπότε αν δεν μπει RCBO θα πρέπει να μπει και μια ασφάλεια πριν.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Η επιλογή μεγαλύτερου πίνακα θα ήταν όντως η ιδανική λύση για την περίπτωση, με τη διαφορά ότι τη στιγμή της προμήθειάς του δεν υπήρχε μεγαλύτερος (σε οικιακές σειρές τουλάχιστον). Οι ερωτήσεις αυτές περισσότερο στοχεύουν στο να ξέρω τι περιθώρια ελιγμών έχω για εξοικονόμηση χώρου σε περίπτωση που όντως αποδειχθεί ότι ο χώρος είναι οριακός (πρόκειται για πίνακα με οικιακούς αυτοματισμούς, οπότε το ραγοϋλικό που θα απαιτηθεί είναι αρκετό) . Ελπίζω να μην χρειαστεί, καθώς έχω εντοπίσει και MCB που προστατεύουν δύο διακριτά κυκλώματα καταλαμβάνοντας θέση ενός DIN, εξοικονομώντας κάποιο χώρο.

Ως προς τις απαντήσεις που έχω παραθέσει παραπάνω, μπορεί κάποιος να εξειδικεύσει; Δεν καταλαβαίνω να προκύπτει κάποιος λόγος για τον οποίο σε ένα μικρό (κεντρικό) πίνακα οικιακής εγκατάστασης να μην μπορεί να αντικατασταθεί μία διάταξη MCB+RCCB από RCBO πέραν του "δεν συνηθίζεται"...

Η συζήτηση για την αναγκαιότητα του διακόπτη απομόνωσης φαίνεται να έχει οπαδούς και στα δύο στρατόπεδα (και σε άλλες πηγές πέραν αυτού του φόρουμ), με την πιο "σύγχρονη" προσέγγιση να υποστηρίζει ότι όντως αυτοί είναι περιττοί για κυκλώματα όπως του θερμοσίφωνα ή της κουζίνας όπου παραδοσιακά οι εγκαταστάτες χρησιμοποιούσαν διάταξη disconnector+MCB. Ωστόσο, ακόμη και όσοι έχουν αυτή την "αναθεωρητική" θέση, δεν παραλείπουν τη χρήση disconnector για γενικό διακόπτη σε παραδείγματα της βιβλιογραφίας τους ή των αναρτήσεών τους, και αναρωτιέμαι γιατί υπάρχει αυτό το παράδοξο τη στιγμή που γενική ασφάλεια και γενικός διακόπτης προστατεύουν το ίδιο κύκλωμα, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της κουζίνας ή του θερμοσίφωνα. Μία ερμηνεία που σκέφτομαι είναι ότι το disconnection με την παράλειψη του διακόπτη έχει single point of failure το MCB, συνεπώς με τη χρήση δύο συσκευών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό επιτυγχάνεται κάποιου είδους εφεδρεία, αλλά δεν έχω βρει πουθενά διατυπωμένη αυτή τη θεώρηση...

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, gedia said:

καθώς έχω εντοπίσει και MCB που προστατεύουν δύο διακριτά κυκλώματα καταλαμβάνοντας θέση ενός DIN, εξοικονομώντας κάποιο χώρο.

μπορείς να στείλεις το μοντέλο;

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, nvel said:

μπορείς να στείλεις το μοντέλο;

Είναι η σειρά S200C της ABB η οποία διατίθεται σε "1P+1P in 1M, 2P in 1M, 3P and 4P in 2M":

https://new.abb.com/low-voltage/products/system-pro-m/miniature-circuit-breakers/s200c-compact-mcbs

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

ολες οι εταιριες εχουν αυτα  τα σχετικα  νεα  υλικα, και ηδη μας εχουν ενημερωση , απλα εμεις οι ''παληοι'' εχουμε μεινει στο διαχωρισμό που έκανε ο ΚΕΗΕ , αλλο ασφαλεια (προστασια)  κ αλλο διακοπτης (χειρισμου φορτιου) τυπου πακο ....

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.