Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόδηλο σε δασικούς χάρτες και έλλειψη αναγκαίας επιφάνειας


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους, καλή χρονιά, με υγεία, και για φέτος ειδικά εύχομαι χαρά. Υγεία και Χαρά.

Στο θέμα: Πελάτης έχει σηκώσει λυόμενο με άδεια εκδοθείσα το 1972 βάσει του  Β.Δ. 7-8-67 (ΦΕΚ 101Δ/1967), σε αγροτεμάχιο 300 τμ.

Αυτό δεν όριζε ελάχιστα όρια αρτιότητας. Μόνο περιορισμούς σε εμβαδό κτιρίου, πλάγιες αποστάσεις, αποστάσεις από θάλασσα  κλπ. Πάντα για λυόμενο, μιλάμε.

Όλο το αγροτεμάχιο έχει αναρτηθεί ως δασικό. Και είπα ¨Οκ, κάνουμε πρόδηλο". Πριν δω τους όρους δόμησης.

Το πρόβλημα είναι η 'αναγκαία επιφάνεια' που ορίζει η ΑΔΑ: 6ΓΛΟ4653Π8 (συνημμένη).
Σε επικοινωνία με την Δνση Δασών, μου έριξαν άκυρο: Αν δεν ορίζεται 'αναγκαία επιφάνεια', δεν γίνεται δεκτό ως πρόδηλο ("τι έκταση να εξαιρέσουμε", μου είπαν, εύλογα ομολογώ...). Με αντίρρηση, δεν θα κερδίσω. Το 1945 πιθανότατα ήταν δάσος. Όπως η μισή Ελλάδα.

Πέσαμε σε νομική τρύπα? Μπλουμ? Έχετε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο? Μήπως πρέπει να γίνει κάποια τροποποίηση/εγκύκλιος...ΤΕΕ ακούει? ΓΕΩΤΕΕ μήπως?

Ευχαριστώ

 

6ΓΛΟ4653Π8-ΩΣΚ_ΔιευκρινησειςΔασικων_20201125.pdf

Link to comment
Share on other sites

Για την έκδοση της άδειας (σε εκτός περιοχή) ήταν απαραίτητη η βεβαίωση δασαρχείου. Δες αν υπάρχει στο φάκελο της άδειας, και προσκόμισέ την στην ένσταση. 

Αν η άδεια εκδόθηκε χωρίς βεβαίωση δασαρχείου (=ευθύνη της Υπηρεσίας), δεν μπορείς να κάνεις τίποτε

Link to comment
Share on other sites

@ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ Αν δούμε την παρ. δ στη σελ. 2 του συνημμένου αναφέρεται ότι σε περίπτωση δασικής η δασωτέας έκτασης απαιτείται κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας απαιτούμενη άδεια. Άρα όπως λέει ο συνάδελφος παραπάνω. 'Άρα, αν ο χάρτης έχει χαρακτηρίσει ΔΔ ή Δ.Α σημαίνει ότι και πριν το 67 ήταν δασική η έκταση, οπότε εαν υπάρχει κάποια έγκριση δασικής υπηρεσίας της εποχής μάλλον σώζεται η κατάσταση.

φεκ 101 Δ 67.pdf

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια όμως δεν έχει ανακληθεί έως σήμερα .

Υπάρχει και συνυπαιτιότητα της Υπηρεσίας Πολεοδομίας .

Υπέροχα !!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Βρήκα ότι με το Ν.4280/2014 τροποποιείται το αρ. 3 του Ν. 3889/2010, και προστίθεται στο τέλος "Ως όρια αρτιότητας λαμβάνονται υπόψη και οι κατά παρέκκλιση όροι δόμησης για την εγκατάσταση λυομένων κατασκευών κατά τις ειδικότερες διατάξεις του β.δ. 7.8.1967".

Το οποίο δεν όριζε αρτιότητα!  Τρολιά σε ΦΕΚ? Οι όροι δόμησης ανέφεραν 500 μ. από τον οικισμό, 50 τμ λυόμενο, 20 τμ βεράντες, >80μ από παραλία, 2.50 πλευρικές αποστάσεις...Για αρτιότητα ούτε λόγος. Α! Ζητούσε και καλαισθησία! Επί χούντας.

ΥΓ1. Το ΒΔ του 1967 τροποποιήθηκε με το  ΒΔ 23-9-72 (ΦΕΚ Δ 259/9-10-72), οπότε εισήχθησαν όρια αρτιότητας, αλλά όταν εκδόθηκε η άδεια δεν υπήρχε...

ΥΓ2.

5 ώρες πριν, tetris said:

Για την έκδοση της άδειας (σε εκτός περιοχή) ήταν απαραίτητη η βεβαίωση δασαρχείου. Δες αν υπάρχει στο φάκελο της άδειας, και προσκόμισέ την στην ένσταση. Αν η άδεια εκδόθηκε χωρίς βεβαίωση δασαρχείου (=ευθύνη της Υπηρεσίας), δεν μπορείς να κάνεις τίποτε

Το 1972 δεν ήταν δάσος. Ήταν ήδη ελαιώνας....Μπορεί να μη ζήτησαν χαρτί δασαρχείου. Μάλλον πρέπει να αναζητήσω τον φάκελο της αδείας. Αν εκδόθηκε με λάθος της Υπηρεσίας? Υποθέτω ότι αν ψάξω στο φόρουμ, θα βρω πολλές περιπτώσεις που τέτοια λάθη τα πληρώνει ο πολίτης.

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα γιατί μπορείς να κερδίσεις με πρόδηλο και όχι με αντίρρηση; Στην αντίρρηση πρέπει να εξετάζονται προφανώς και οι διοικητικές πράξεις και όχι η μορφή στις παλιές Α/Φ.

Το είδος των περιπτώσεων που μπορείς να κερδίσεις με αντίρρηση είναι υπερσύνολο των περιπτώσεων που μπορείς να κερδίσεις με πρόδηλο. Απλά με αντίρρηση καθυστερείς περισσότερο και μπλοκάρεις ευρύτερη έκταση μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση ενώ το πρόδηλο είναι μια διαδικασία "εξπρες" για να λύνονται οι εύκολες περιπτώσεις χωρίς να περιμένεις.

 

Γι' αυτό εξάλλου και τα ΣΥΑΔΧ συχνά προτείνουν ακόμα και αν η περίπτωσή σου είναι πρόδηλο να κάνεις προληπτικά ΚΑΙ αντίρρηση σε περίπτωση που χάσεις το πρόδηλο να έχεις δεύτερη ευκαιρία. Βέβαια το τελευταίο δε σε συμφέρει γιατί αν κερδίσεις το πρόδηλο θα μπλοκάρεις την έκταση μέχρι να συσταθεί ΕΠΕΑ και να εκδικαστεί και η αντίρρηση. Γι' αυτό τελικά καλύτερα κάνεις πρόδηλο, περιμένεις 2 μήνες πριν τη λήξη αντιρρήσεων και αν χάσεις το πρόδηλο ή δεν εξεταστεί μέχρι τότε κάνεις και την αντίρρηση.

 

Την αντίρρηση εφόσον υπάρχει νόμιμη άδεια πριν το 2001 που δεν ανακλήθηκε ακόμα και αν η έκταση ήταν δασική δεν θα πρέπει να τη χάσεις βάση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ. Εξάλλου στον Αγ. Στέφανο Αττικής για παράδειγμα πάρα πολλά σπίτια χτίστηκαν με άδεια σε δασική και αναδασωτέα περιοχή και λογικά βάση της πρόσφατης απόφασης θα βγουν μη δασικά τα χτισμένα οικόπεδα αλλιώς θα έπρεπει να κατεδαφιστεί η μισή πόλη.

Edited by leftkox
Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχας για το "δεν εχουν υλοποιηθει", εννοει τις μετα το 75

πλην αυτου, εχεις νομιμη αδεια για κατοικια,  μη ανακληθεισα, πριν το 75.

Εχεις νομιμη αποδειξη περι αρτιοτητας και οικοδομησιμοτητας.

Ποιοί ηταν οι τοτε οροι δομησης,  δεν θα το ερμηνευσεις εσυ.

Αν η επιτροπη θεωρησει οτι "δεν καθοριζονται σαφως πώς θα ληφθουν υποψη  οροι δομησης που δεν αναγραφονται στην αδεια",

 δεν δικαιουται να  μεταφερει σε εσενα το βαρος αποδειξης των ορων δομησης, αλλα να λαβει υποψη της την ισχυουσα και μη ανακληθεισα αδεια και να κανει δεκτη την αντιρηση.

το αρθρο 3 παρ. 7 ειναι σαφες

Επεμβασεις προ 75 με βαση σχετικη διοικητικη πραξη καλυπτονται απο το τεκμηριο νομιμοτητας....

..."εκτος σχεδιου που εχει εκδοθει οικοδομικη αδεια που δεν εχει ανακληθει ή ακυρωθει...δεν χαρακτηριζεται δασος ή δασικη εκταση..."

 

Εαν  η επιτροπη, εν τελει,  θεωρησει οτι  υπαρχει "αοριστια",  διοτι,  "δεν καθοριζεται  σαφως στο σχετικο αρθρο   πως θα ληφθουν υποψη  οροι δομησης,  οι οποιοι  ομως δεν προσδιοριζονται στην αδερια ή αλλού"
 

 εάν δεν κανει δεκτη την αιτηση, λογω υπαρξης μη ανακκληθεισης αδειας,

το λιγωτερο που μπορει να κανει ειναι να αναβαλλει εως διευκρινησης της "αοριστιας"

Οσο για την αναγκαια, η διαταξη γραφει,

 η εκταση που αποδίδεται πρεπεει  να ειναι απολυτως αναγκαια για την εφαρμογη της συγκεκριμενης διοικητικης πραξης-οικοδομικης αδειας.

υγ

αποσπασμα απο την ανω εγκυκλιο

6.2. Τρόπος ελέγχου του ποσοστού κάλυψης, το οποία δεν αναγράφεται μεν στο υποβληθέν
αντίγραφο οικοδομικής αδείας προ του ν. 4030/2011, αλλά αναφέρεται στην συνυποβληθείσα με την
άδεια τεχνική έκθεση του μηχανικού : στην ανωτέρω περίπτωση είναι δυνατή η επιβεβαίωση του
ανωτέρω ποσοστού από την οικεία Πολεοδομία.

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Το 1979 με συμβόλαιο αγοραπωλησίας κατάτμησαν αγρό 3805 μ2 σε 3203μ2 και 602 μ2 (με στάβλο), για να πουλήσουν τα 602μ2.

Κατόπιν, το 1992 πούλησαν τα 3203μ2.

Ο αγοραστής κατασκεύασε το 1992 με Ο.Α. "Ισόγεια Οικοδομή με Υπόγειο" 122μ2.

Ποια είναι η αναγκαία επιφάνεια που πρέπει να εξαιρεθεί από την δασική νομοθεσία;.... τα 3203μ2;

Η άδεια δεν έχει ανακληθεί.

(Ο ιδιοκτήτης έχει και άλλες αυθαιρεσίες εντός της ιδιοκτησίας του.)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συναδελφοι καλησπερα, δεν ξερω αν πρεπει να ανοιξω νεο θεμα η να απευθυνθω στο παρον, αλλα αντιμετωπιζω και γω παρομοια περιπτωση καθως θελω να εξυπηρετησω συγγενη που δεν προλαβε την προθεσμια αντιρρησεων, αλλα απο οτι μιλησα με συναδελφους σε Μελετητικα Γραφεια γινονται ακομα δεκτες περιπτωσεις αναμορφωση δασικου χαρτη λογω υπαρξης διοικητικης πραξης (Αδεια).

Λοιπον για το συγκεκριμενο υπαρχει Αδεια Λυομενου 100 τμ που εκδοθηκε το 77, μαζι και με χαρτι Εγκρισης δασαρχειου ιδιας χρονιας, που δεχεται ολη την εκταση των 2 στρεμματων ως μη δασικη (ενω στους χαρτες φαινονται 300 μετρα ως ΔΑ και 150 ως ΔΔ) προς το τελος των οριων του οικοπεδου.

Οποτε στο τοπογραφικο που θα προσκομισω στο Δασαρχειο, τι πρεπει να αναφερω ως Απολυτως Αναγκαια Επιφανεια??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.