Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η σήραγγα Λάρνταλ στη Νορβηγία - To μακρύτερο οδικό τούνελ του κόσμου


Engineer

Recommended Posts

Η σήραγγα Λάρνταλ βρίσκεται στη Νορβηγία, έχει μήκος 24μιση χιλιομέτρων και δεν χρεώνει κόστος διέλευσης.

Η σήραγγα Λάρντλαλ (Lærdal/Lærdalstunnelen στα νορβηγικά) είναι μια οδική σήραγγα μήκους 24,51 χιλιομέτρων που συνδέει το Λάρνταλ με τον Άουρλαντ στη Νορβηγία. Διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και αποτελεί τον τελικό τμήμα του αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Όσλο με το Μπέργκεν, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τα φέρι και τους δύσκολους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

The%20L%C3%A6rdal%20Tunnel%202.jpg?itok=

Η κατασκευή της σήραγγας Λάρνταλ ξεκίνησε το 1995 και δόθηκε στην κυκλοφορία το 2000. Το κόστος υλοποίησης έφτασε εκείνη την εποχή τα 1,082 δις κορώνες Νορβηγίας, κάτι παραπάνω από 100 εκ. ευρώ.

The%20L%C3%A6rdal%20Tunnel%203.jpg?itok=

Η κύρια σήραγγα έχει λευκό φωτισμό και οι σπηλιές και οι έξοδοι έχουν μπλε φωτισμό με κίτρινα φώτα στις παρυφές για να δίνουν την εντύπωση της ανατολής. Οι σπηλιές/πλατείες έχουν σκοπό να σπάνε τη ρουτίνα, παρέχοντας μια διαφορετική θέα και επιτρέποντας στους οδηγούς να ξεκουραστούν λίγο. Οι σπηλιές χρησιμοποιούνται επίσης ως σημεία αναστροφής και ως περιοχές ξεκούρασης για να βοηθηθούν οι κλειστοφοβικοί κατά τη διάρκεια της διαδρομής των 20 λεπτών μέσα από τη σήραγγα.

The%20L%C3%A6rdal%20Tunnel%204.jpg?itok=

Τέλος, στη σήραγγα Λάρνταλ υπάρχει πινακίδα σε κάθε χιλιόμετρο που δείχνει πόσα έχουν ήδη διανυθεί, αλλά και πόσα χιλιόμετρα απομένουν ακόμα. Ακόμα, προκειμένου να μην αποκοιμηθούν οι οδηγοί, οι διαχωριστικές λωρίδες διαθέτουν ειδικό υλικό που αυξάνει τον θόρυβο κύλισης και φέρνει μικρό κραδασμό στο τιμόνι για να κρατάει σε εγρήγορση του οδηγούς.

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.