Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι τιμές αγοράς και ενοικίασης κατοικιών σε Ελλάδα και Ευρώπη την τελευταία 10ετία


Engineer

Recommended Posts

Συνέχισαν τη σταθερή τους άνοδο το τρίτο τρίμηνο του 2021, τα ενοίκια και οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξάνοντας κατά 1,2% και 9,2% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία για τα ενοίκια και τις τιμές των κατοικιών που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat

Η απόκλιση μεταξύ των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών ξεκίνησε ήδη από το 2011 καθώς μεταξύ του 2010 και του δεύτερου τριμήνου του 2011, οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια στην ΕΕ ακολούθησαν παρόμοιες αυξήσεις. 

Όμως από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, αυτές οι διαδρομές άρχισαν να αποκλίνουν σημαντικά καθώς ενώ τα ενοίκια αυξάνονταν σταθερά καθ' όλη την περίοδο έως το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις.

Συγκεκριμένα μετά από μια απότομη πτώση μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2013, οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν λίγο πολύ σταθερές μεταξύ 2013 και 2014. Στη συνέχεια, υπήρξε ταχεία άνοδος στις αρχές του 2015, από τότε που οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τα ενοίκια.

Συνολικά την περίοδο από το 2010 έως 3ο τρίμηνο 2021, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 16% και οι τιμές των κατοικιών κατά 39%.

Παρά το ράλι στις τιμές που παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ ο ευρωπαϊκός νότος που πλήγηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση είδε τις τιμές των κατοικιών να κατακρημνίζονται με την μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην Ελλάδα (-28%), και να ακολουθεί η Ιταλία (-12%), η Κύπρος (-6%) και η Ισπανία (-0,5%). 

Στον αντίποδα οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σε 23 χώρες της ΕΕ, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στην Εσθονία (+141%), την Ουγγαρία (+118%), το Λουξεμβούργο (+117%), τη Λετονία (+106%) και την Αυστρία (+104%) ). 

Όσον αφορά στα ενοίκια η εξέλιξη ήταν διαφορετική 

Συγκρίνοντας το τρίτο τριμήνο του 2021 με το 2010, οι τιμές αυξήθηκαν σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ και μειώθηκαν σε δύο, με τις υψηλότερες αυξήσεις να σημειώνονται στην Εσθονία (+162%), στη Λιθουανία (+111%) και στην Ιρλανδία (+68%). Μείωση  καταγράφηκε μόνο στην Ελλάδα (-25%) και στην Κύπρο (-3%).

House_price.jpg

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.