Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οικοδομικές άδειες: Σε ποια στοιχεία θα εστιάζεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος από τις ΥΔΟΜ


Engineer

Recommended Posts

Η αρμόδια Υ.ΔΟΜ. διενεργεί υποχρεωτικά δειγματοληπτικό έλεγχο της νομιμότητας των υποβαλλόμενων μελετών και στοιχείων, σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί με βεβαίωση όρων δόμησης. Κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο ελέγχονται από εξουσιοδοτημένο μηχανικό:

α) αναλυτικά τα δικαιολογητικά και οι μελέτες που προβλέπονται στην παρ. 5 του άρθρου 35 του ν. 4495/2017 για τη χορήγηση προέγκρισης. Ειδικότερα, το τοπογραφικό διάγραμμα ελέγχεται ως προς την τήρηση των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών, καθώς και ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σ’ αυτό. Το διάγραμμα κάλυψης, και το τυχόν απαιτούμενο έντυπο εισφοράς της εξαγοράς θέσεων στάθμευσης, ελέγχεται ως προς την τήρηση των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών των απαιτούμενων στοιχείων, που περιγράφονται στο άρθρο 39 του ν. 4495/2017, καθώς και ως προς τα αποδεικτικά στοιχεία νομιμότητας υφιστάμενων κτισμάτων στο οικόπεδο ή γήπεδο, τα οποία έχουν προσκομισθεί με ευθύνη του μελετητή μηχανικού.

Ο τίτλος ιδιοκτησίας ελέγχεται για τη διαπίστωση της αρτιότητας, οικοδομησιμότητας και του χρόνου κατάτμησης/δημιουργίας του οικοπέδου ή γηπέδου. Τα αποδεικτικά στοιχεία νομιμότητας υφιστάμενων κτισμάτων στο οικόπεδο ή γήπεδο, ελέγχονται ως προς την ταυτοποίηση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, καθώς και στις τυχόν δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών. Ο έλεγχος περιορίζεται στην ορθή αντιστοίχιση των αναγραφόμενων μεγεθών που περιέχονται στα σχέδια των ήδη εκδοθεισών οικοδομικών αδειών και τα σχέδια που συνοδεύουν δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αυθαιρέτων, με αυτά που αποτυπώνονται στο διάγραμμα κάλυψης.

β) Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά και μελέτες της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4495/2017, που απαιτούνται επιπλέον για την έκδοση Ο.Α., ελέγχονται μόνο ως προς την πληρότητά τους.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο υπ’ αριθμ. 91Β/17-01-2022 ΦΕΚ, στο οποίο δημοσιεύεται η σχετική απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ για τον “Καθορισμό του αντικειμένου ελέγχου των οικοδομικών αδειών και μελετών κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο αδειών, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 86 του ν. 4759/2020.”

Περισσότερα εδώ


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

ωραία! και αν υποθέσουμε ότι κάποιος

δεν σχεδίασε στο Δ.Δ τη ράμπα

ή

ξέχασε να ανεβάσει μια τομή

ή

ένα διάγραμμα εκσκαφών  ή ....

η άδεια άμεσα θα ανακαλείται   ή θα δύνεται κάποια προθεσμία συμπλήρωσής της??

Link to comment
Share on other sites

Το αναφέρει στο άρθρο 3

Άρθρο 3ο
Συμπλήρωση ελλείψεων
Σε περίπτωση εντοπισμού λαθών ή ελλείψεων κατά 
την διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου, ενημε-
ρώνεται ο ιδιοκτήτης και ο εξουσιοδοτημένος μελετη-
τής μηχανικός μέσω του πληροφοριακού συστήματος, 

προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους εντός 15 
ημερών
και παράλληλα διακόπτονται οι εργασίες.
Εφό-
σον στη συνέχεια αρθούν οι ανωτέρω παρατηρήσεις
με 
συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων
ή με αναθε-
ώρηση της οικοδομικής αδείας
εντός τριάντα (30) ημε-
ρολογιακών ημερών
, δεν επιβάλλονται κυρώσεις και 
πρόστιμα κατά του μελετητή και του ιδιοκτήτη.

και προσωπικά στέκομαι και σε κάτι ακόμα που πάντοτε ίσχυε, αλλά ειδικά σε πολλές ο.α κατηγορίας 3 εκτός σχεδίου γίνονται "περίεργες" προσεγγίσεις για την κατά παρέκκλιση αρτιότητα (περιπτώσεις χρησικτησίας χωρίς τίτλο που να αποδεικνύει ημεροχρονολογία δημιουργίας γηπέδου) από μερίδα συναδέλφων. Προσοχή λοιπόν σε αυτό που αναφέρεται στο άρθρο 2. 

α) (...) Ο τίτλος ιδιοκτησίας ελέγχεται για τη διαπίστωση της αρτιότητας, οικοδομησιμότητας και του χρόνου κατάτμησης/δημιουργίας του 
οικοπέδου ή γηπέδου

 

Link to comment
Share on other sites

Σωστά Παύλο

Νόμισα ότι η ανάρτηση περιείχε όλη την Υ.Α. -οπότε και δεν άνοιξα  το λιγκ

υ.γ 

μετά απ' αυτή την Υ.Α να περιμένουμε τώρα την έκδοση άλλης απόφασης

για έλεγχο των εκδοθεισών Ο.Α κατηγορίας του α' εξαμήνου του 2019 ή λέτε να πάμε απευθείας στο β' του 2021?

υ.γ 1

ξέρει κανείς με ποιο πρόγραμμα γίνεται αυτή παρουσίαση της 2Δ κάτοψης  + τα 3Δ έπιπλα??

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Γενικά πολλά περίεργα γίνονται σε αυτή την κατηγορία 3!

Λογικά, κανονικές σκιές βλέπω, με οποιοδήποτε 3d. Έχει βάλει ένα ορθογώνιο σαν χαλί με texture την κάτοψη. Ωραία ιδέα, το ελαφρύ ανασήκωμα στη μέση μου αρέσει.

Link to comment
Share on other sites

Όμορφα και ιδανικά στον πλανήτη ΔΙΑ! Στον πλανήτη Γη κάποιες ΥΔΟΜ κανουν 1-2 μήνες να ελέγξουν φορολογικά μετά την έκδοση άδειας , προεγκρίσεις 3-4 μήνες, βεβαιώσεις όρων δόμησης σε 1 μήνα κοκ. Πότε θα προλάβουν να κάνουν έλεγχο στο 30% ; Προτείνω στο υπουργείο να παει να ρίξει μια ματιά τι γίνεται στην πραγματικότητα και μετά να αρχίσει τις βαρύγδουπες δηλώσεις.

ps για τα αυθαίρετα ακόμα περιμένουμε τον έλεγχο απο ελεγκτή δόμησης για κατ.5 και διάφορα άλλα ωραία που έχουν νομοθετήσει και πρακτικά δεν γίνονται

Καλά χιόνια αύριο

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα σας

Ας υποθέσουμε ότι υπέβαλα άδεια κατηγορίας 3 με τα ίδια δεδομένα του υποδείγματος δόμησης που ήταν αναρτημένο στο ΥΠΕΝ που είναι αυτό

0.thumb.jpg.be56635f8a4abcfded18220ef38240bc.jpg

ή αυτό

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ+ΔΟΜΗΣΗΣ+(2) 21-3-13 NEO.pdf

εξετάστε την και πείτε αν θα με ανακαλούσατε την Ο.Α ή όχι ???

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς δεν θέλουν να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου...Το βρίσκω σε σωστή κατεύθυνση. [...... Ο έλεγχος περιορίζεται στην ορθή αντιστοίχιση των αναγραφόμενων μεγεθών που περιέχονται στα σχέδια των ήδη εκδοθεισών οικοδομικών αδειών και τα σχέδια που συνοδεύουν δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αυθαιρέτων, με αυτά που
αποτυπώνονται στο διάγραμμα κάλυψης....] . Όπως και αυτό [...Εφόσον στη συνέχεια αρθούν οι ανωτέρω παρατηρήσεις με συμπλήρωση των απαιτούμενων στοιχείων ή με αναθεώρηση της οικοδομικής αδείας εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών, δεν επιβάλλονται κυρώσεις και
πρόστιμα κατά του μελετητή και του ιδιοκτήτη.]
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.