Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

HTK και ΠΕΑ για parking σε υπόγειο


Recommended Posts

Όχι δεν απαιτείται έκδοση, αφου η μεταβίβαση γίνεται με γονική παροχή, η οποία ανήκει στις εξαιρέσεις του νόμου Ν. 4122/13

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Φ

27 λεπτά πριν, dib said:

Όχι δεν απαιτείται έκδοση, αφου η μεταβίβαση γίνεται με γονική παροχή, η οποία ανήκει στις εξαιρέσεις του νόμου Ν. 4122/13

Αν δεν κάνω λάθος ο  Ν. 4122/2013 δεν αναφέρει πουθενά ότι εξαιρούνται από υποχρέωση ΠΕΑ  οι γονικές παροχές....

Σίγουρα εξαιρούνται αλλά μάλλον αναφέρεται σε κάποια εγκύκλιο....

Τώρα για το θέμα της έκδοσης Η/Τ,  θεωρώ ότι μπορεί το ΠΕΑ να μην ήταν υποχρεωτικό στις γονικές παροχές (ο μόνος λόγος που μπορώ να υποθέσω ήταν η επιπλέον τρομακτική οικονομική επιβάρυνση  🤣.....) αλλά θα πρέπει να εκδίδεται στα πλαίσια έκδοσης Η/Τ....

Εκτός αν υπάρχει κάποια διευκρίνιση που μου διαφεύγει....

Υ.Γ. 

Η πρώτη εγκύκλιος που βρήκα είναι της συντονιστικής επιτροπής συμβολαιογράφων Ελλάδας που εξαιρεί τις γονικές παροχές από έκδοση ΠΕΑ και είναι η 10 με αρ.πρωτ. 22 από 26/1/11....

 

Edited by pggiotas
Link to comment
Share on other sites

Εχει κάποια λογική αυτό που λες για την απαίτηση του ΠΕΑ στην ΗΤΚ γιατι εχουμε δυο διαφορετικές πράξεις και αλλα ισχύουν για τη μια και αλλα για την άλλη . Απλα  εφόσον το συμβόλαιο ειναι γονική παροχή και εκ των πραμάτων γίνεται, όπως προανέφερες,  η διευκόλυνση λόγω οικονομικής επιβάρυνσης του παρέχοντα γονέα γιατί αυτό να μην συνεχίσει να υφίσταται.. Στην τελικη όταν το ακίνητο πωληθεί από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του  η ενοικιαστεί γίνεται μια τροποποιητική στην ΗΤΚ και ανεβαίνει και το ΠΕΑ.. 

 

Link to comment
Share on other sites

@dib ο συνάδελφος ρώτησε για το αν απαιτείται ΠΕΑ στην ΗΤΚ, ενώ ο νόμος που αναφέρετε δεν αφορά την ΗΤΚ (απλά έμπλεξε μέσα στο ερώτημα και το ότι παράλληλα θα γίνει και κάποια γονική παροχή από τον ιδιοκτήτη).

@Patrick Μπερδεύεστε γιατί έχετε σε ένα ερώτημα, δύο υποερωτήματα: ερ.1: απαιτείται ΠΕΑ στην γονική παροχή? ερ. 2: απαιτείται ΠΕΑ στην ΗΤΚ?

η απάντηση είναι ότι το ΠΕΑ δεν απαιτείται στην γονική παροχή, αλλά η ΗΤΚ δεν μπορεί να πάρει πιστοποιητικό πληρότητας χωρίς ΠΕΑ !!!

Αν αναλάβατε έκδοση ΗΤΚ, τότε θα χρειαστείτε ΠΕΑ, το οποίο είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να το προσκομίσει ή να σας το αναθέσει. Η ΗΤΚ έχει μια συγκεκριμένη μορφή για κάθε περίπτωση, άρα δεν παίζει ρόλο τι θέλει να κάνει ο ιδιοκτήτης, αλλά τι δικαιολογητικά απαιτεί ο νόμος (δεν είναι άλλη ΗΤΚ για μεταβίβαση και άλλη για Γονική Παροχή).

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@ppanag Ευχαριστώ για την απάντηση.

Η ερώτηση μου δεν είχε δυο υποερωτήματα, θεωρώ δεδομένο και γνωστο ότι για την γονική παροχή δεν απαιτείται ΠΕΑ, απλά από τη στιγμή που εχει αποφασιστεί, για την μη οικονομική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη στις γονικές παροχές, να μην απαιτείται ΠΕΑ , ποιος ο λόγος να απαιτηθεί  στην ΗΤΚ;

Δέχομαι ότι η ΗΤΚ έχει μια συγκεκριμένη μορφή για κάθε περίπτωση, αλλά εφόσον υπάρχουν εξαιρέσεις μη απαίτησης ΠΕΑ για αποθηκες κλπ γιατί να μην υπάρχει και η αντίστοιχη εξαίρεση για γονική παροχή; 

και επίσης δίνεται και η δυνατότητα στην ΗΤΚ εάν και εφόσον ο νέος ιδιόκτητης (τεκνο)  να να προβεί σε πώληση , άδεια, ενοικίαση κλπ να μπορεί να κανει τροποποίηση με τα ανάλογα δικαιολογητικά κάθε φορα..

Δηλαδή δεν φτάνει που ο παρέχων γονέας επιβαρύνεται σε σχέση με πριν τα έξοδα για την ΗΤΚ να επιβαρυνθεί και την έκδοση ΠΕΑ; 

Ποιο ειναι τελικά το ευεργέτημα; 

Υ.Γ Δεν αντικρούω σε καμια περίπτωση το περιεχόμενο της απάντησης σου απλά προβληματίζομαι γενικά ως προς το σκεπτικό του Νόμου..

 

Edited by Patrick
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

@Patrick Δεν διαφωνούμε... φυσικά, τον νόμο και τις ευθύνες/υποχρεώσεις μας αναζητούμε... ούτε εγώ έχω κανένα όφελος από τα ΠΕΑ (δεν είμαι καν ενεργειακός επιθεωρητής), απλά καταλαβαίνω ότι ο φάκελος της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου που συντάσσω, είναι δική μου ευθύνη να πω πότε είναι πλήρης και δυστυχώς προσωπικά καταλαβαίνω ότι απαιτεί ΠΕΑ για την πληρότητα*. 

Φυσικά και θέλουμε την μικρότερη επιβάρυνση για τον πελάτη, αλλά να είμαστε και καλυμμένοι έναντι του νόμου, αλλά και των μετέπειτα ιδιοκτητών (και τα τέκνα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τα ρέστα 😉).

@kostasnas δεν συζητάμε αν το επιτρέπει το σύστημα (αυτό είναι καθαρά στο χέρι μας ακόμα και χωρίς κανένα δικαιολογητικό), αλλά το αν απαιτείται ΠΕΑ* για την ολοκλήρωση της ΗΛΤΑ στις περιπτώσεις που δύναται να εκδοθεί ΠΕΑ (προφανώς όχι σε αποθήκες)

*βασίζομαι στο άρθρο 54, παρ. 1 του ν. 4495/17 και στο ΦΕΚ 334Β/2021

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Λέω αν αν @ppanag αν μπορεί να εκδοθεί το πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτότητας χωρίς να βάλεις το ΠΕΑ ας πούμε για μια απλή περίπτωση πχ την δημιουργία μιας ΗΤΚ για ένα διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία, θα έβγαζες την ΗΤΚ χωρίς να προσκομίσεις το ΠΕΑ?

Link to comment
Share on other sites

Arche το πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι είναι παράτυπο το να εκδόσεις πιστοποιητικό πληρότητας ΗΤΚ χωρίς ΠΕΑ.

  • Like 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.