Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δέκα παράγοντες που θα κρίνουν την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων


Engineer

Recommended Posts

Μέχρι το τέλος του 2021, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην αναζωπύρωση της πανδημίας, αυτή τη φορά με τη μορφή του στελέχους Omicron. Για πολλές επιχειρήσεις, αυτό σήμαινε καθυστέρηση στην επιστροφή στα σχέδια γραφείου, περιόρισε τη δραστηριότητα των καταναλωτών και επιδείνωσε τις ροές στη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Cushman&Wakefield, μόλις λίγες εβδομάδες μετά το 2022 έχουμε λόγους να είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι, κάτι που προμηνύεται θετικό για τις αγορές ακινήτων.

Στην Ευρώπη, μερικές από τις πρώτες αγορές που επλήγησαν από το νέο στέλεχος, οι κυβερνήσεις αρχίζουν να ακυρώνουν τους περιορισμούς και τα μέτρα για την πανδημία, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση επιστροφής σε κάτι που μοιάζει πιο κοντά στη ζωή πριν από την πανδημία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της  Cushman&Wakefield η αναστάτωση που έχουμε δει στις αγορές σε όλο τον κόσμο θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2022, και επισημαίνει οτι οι εξελίξεις σε 10 βασικούς τομείς θα επηρεάσουν τον τρόπο που θα γίνουν οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. 

Πανδημία

Τα αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού και αναμνηστικών δόσεων, σε συνδυασμό με ένα πιο μεταδοτικό και λιγότερο σοβαρό στέλεχος, μπορεί να επιτρέψουν στην πανδημία να μετατοπιστεί προς την ενδημική το 2022, μετριάζοντας την οικονομική αναστάτωση.

Παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού

Οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μειωθούν καθώς η πανδημία υποχωρεί. Ειδικά τα λιμάνια που χρησιμοποιούνται μετά τις διακοπές αναμένεται να καλύψουν τις καθυστερήσεις. Τα λιμάνια που δεν θα μπορούν να μειώσουν τις εκκρεμότητες θα δημιουργλησουν σημεία συμφόρησης και είναι πιθανό η αναστάτωση στον ανεφοδιασμό στα σημεία αυτά να επεκταθεί και το 2022.

Ο πληθωρισμός

Αν και ο τρέχων πληθωρισμός έχει πάρει φωτιά, τα τρέχοντα υψηλά επιτόκια δεν αναμένεται να διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, περιορίζοντας την πίεση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν χαμηλές, τότε οι πιθανότητες είναι καλές και για τα μακροπρόθεσμα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά καθ' όλη τη διάρκεια του 2022.

Αύξηση του ΑΕΠ

Μεγάλο μέρος της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης που προβλέπεται, προέρχεται από την κατανάλωση και τη συσσωρευμένη ζήτηση που έχει δημιουργηθέι καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Καθώς θα αυξάνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη, το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ θα αυξάνεται στο εύρος 4-5% το 2022.

Βιομηχανική παραγωγή

Η έκρηξη της βιομηχανικής ζήτησης θα συνεχιστεί καθώς οι παραδόσεις κατασκευών θα αυξηθούν το 2022, φέρνοντας περισσότερη ισορροπία στην αγορά.

Οι τιμές των κατοικιών 

Σύμφωνα με την Cushman, οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια βρίσκονται σε ισορροπία.Η αύξηση των τιμών των κατοικιών αναμέναται οτι θα επιβραδυνθεί γενικά (έχει ήδη αρχίσει) ενώ η αύξηση των ενοικίων θα παραμείνει και θα επιταχυνθεί σε αγορές που θεωρείται οτι υστερούν.

Η συμπεριφορά των επενδυτών

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα καθώς αναμένεται μια μερική ομαλοποίηση της δραστηριότητας της αγοράς, η οποία θα γίνει πιο εμφανής το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και θα επιταχυνθεί μέχρι το 2023.

Η βιωσιμότητα 

Σύμφωνα με την Cushman, σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε να βγαίνουν εκτός αγοράς κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ESG των επενδυτών ή των ενοίκων. Το κόστος μετασκευής ορισμένων κτιρίων θα είναι πολύ υψηλό για να προσφέρει αξία.

Εμπιστοσύνη στην αγορά γραφείων

Οι χρήστες θα κλειδώσουν συμφωνίες με ευνοϊκούς όρους μακροπρόθεσμα, προτού ανακάμψουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της αγοράς γραφείων. 

Το rebound του λιανεμπορίου

Καθώς τα νοικοκυριά συσσώρευσαν αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών εκτιμάται ότι θα στηρίξουν περαιτέρω την ανάπτυξη του λιανικού εμπορίου το 2022. Η ισχυρότερη αύξηση των μισθών και η ευνοϊκή αγορά εργασίας θα ενισχύσουν μια ευρύτερη ανάκαμψη στις αγορές ακινήτων λιανικής, καθώς οι τομείς των ταξιδιών, της εστίασης και της ψυχαγωγίας επανέρχονται σε δραστηριότητα.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.