Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αποκλίσεις ευθυγραμμίας δομικου στοιχείου


 
magos88

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Είμαι Αρχιτέκτων μηχανικός αλλά διαθέτω μια εταιρεία κατασκευής σκυροδεμάτων. Σε έργο που κατασκευάζω αυτή την περίοδο έχω πέσει σε αδιανόητα περίεργο πελάτη, ο οποίος ψάχνει να πιαστεί από το παραμικρό για να κάνει ψαλίδια στο λογαριασμό. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι αυτό της ευθυγραμμίας των τοιχείων, που με το παραμικρό ισχυρίζεται ότι η ποιότητα δεν είναι καλή. 

Να σημειώσω κάπου εδώ ότι καλουπωνω με πανελα και η ποιότητα είναι πολύ ανώτερη από τον κλασσικό ξυλοτυπο, σίγουρα όμως δεν είναι και γυψοσανιδα που μπορεί να έχει σχεδόν μηδενική απόκλιση. 

Υπάρχει κάποια νομοθεσία βάσει της οποίας να κρίνεται ποια απόκλιση είναι ανεκτή; 

Είχα στο μυαλό μου την παράγραφο 5.2 του ΕΚΟΣ από την οποία φυσικά δεν προκύπτει απόκλιση σαν ευθυγραμμια αλλά προκύπτει δυνατή απόκλιση για τα κατακόρυφα στοιχεία. Άρα θεωρώ πως σε οποιοδήποτε σημείο αν η απόκλιση της καθετοτητας είναι σε αυτά τα πλαίσια, τότε δεν έχω πρόβλημα, ακόμα και αν αντίστοιχα συμπαρασύρει και την ευθυγραμμια του τοιχειου.

Παρακαλώ τις σκέψεις και απόψεις σας και ειδικά αν κάποιος είναι εμπειρογνομωνας του τεε θα εκτιμούσα αν ανέλυε τι θα ερευνούσε σε περίπτωση που καλούνταν να διευθετήσει μια τέτοια διαφωνία. 

Link to comment
Share on other sites

Ίσως φανεί χρήσιμο. Παραθέτω την Ε.ΤΕ.Π για τα δημόσια έργα, στην οποία στη σελ. 13 αναφέρει τις αποκλίσεις, οι οποίες όμως ισχύουν εφόσον δεν έχουν προδιαγραφεί διαφορετικά (πχ ΕΚΩΣ 5.2). Παραθέτω προς διευκόλυνση της συζήτησης που θα ανοίξει και το κεφάλαιο 5. του ΕΚΩΣ

1501-01-04-00-00-v4.pdf

07EKOS-105,114-chapter5.pdf

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Προφανως προκειται για δυστροπο πελατη που δεν θα πειστει ουτε απο κανονισμους.

Χαρακτηριστικη περιπτωση που μου ετυχε, στο εργαστηριο μας  σε ελεγχο δοκιμιων σκυροδεματος,επειδη τα αποτελεσματα θραυσεων δεν ηταν ολα ιδια (!!) κατεκρινε τον μηχανικο του και αλλαξε εταιρεια προμηθευτου σκυροδεματος.Την συνεχεια δεν την ξερω.

Θα εχεις μεγαλη ταλαιπωρια . Στη θεση σου ,αν συνεχιζε ετσι, θα τον αφηνα (υπαρχουν πολλοι  τροποι χωρις να εχεις κινδυνο αγωγων κ.λ.π).

 

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον πρόκειται για τοιχεία δεν μιλάμε για ευθυγραμμία, αλλά για επιπεδότητα. Είναι η απόκλιση τόσο εμφανής που μπορεί να γίνει αντιληπτή με το (μη εξασκημένο) μάτι? Διότι, άλλο πράγμα "φούσκωμα" 1 εκ στα 30 μ², και άλλο στα 3. 

Δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψεις μια κατασκευή, διότι η πιάτσα είναι προκατειλημμένη και συνηθίζει να "ακούει" τον ιδιοκτήτη και όχι το μηχανικό

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.