Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περί αρμονικών


GeorgeS

Recommended Posts

Συνάδελφοι, γνωρίζει κανείς πως μπορούμε να μετρήσουμε το επίπεδο των αρμονικών σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο κτιρίου και πως επιλέγουμε τις κατάλληλες διατάξεις φίλτρων ή συστημάτων για να διορθώσουμε την κατάσταση ?

 

Επίσης μήπως ξέρει κανείς να προτείνει κάποιο lκαλό ink ή ευκολονόητο βιβλίο σχετικά με αυτό το φαινόμενο ?

Link to comment
Share on other sites

Με τις αρμονικές πιάνεται λίγο το βιβλίο του Κιμουλάκη.

 

Για τη μέτρηση υπάρχουν κάποια όργανα. Τέτοια έχει πχ η ΕΛΕΜΚΟ.

Link to comment
Share on other sites

Μίλτο καλησπέρα

 

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα των αρμονικών δεν είναι εύκολο. Εγώ προσωπικά ομολογώ ότι δεν έχω αντιληφθεί πλήρως το φαινόμενο καθότι είναι και σχετικά νέο (με την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων).

 

Το συγκεκριμένο βιβλίο, αν το ξέρεις, είναι ευανάγνωστο ή είναι στο γνωστό ύφος των περισσοτέρων ελληνικών βιβλίων όπου ο συγγραφέας (δεν μιλώ για τον συγκεκριμένο) κάνει "επίδειξη" μαθηματικών εξισώσεων και αναλύσεων fourier ?

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο, το θέμα δεν το κατέχω σε βάθος, το βιβλίο έχω καιρό που το διάβασα, δε θα ήθελα να σε προτρέψω να το αγοράσεις, δεν ξέρω αν θα σε καλύψει. Απλά σου ανέφερα το βιβλίο ώστε αν βρεθεις σε ένα βιβλιοπωλείο να το ψάξεις και να το ξεφυλίσεις.

 

Να φανταστείς ότι δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σε ενδιαφέρει. Η φόρτιση του ουδετέρου από αρμονικές;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Μίλτο, βασικά θα με ενδιεφέρε να κατανοήσω λίγο περισσότερο τι ακριβώς συμβαίνει (το φαινόμενο) των αρμονικών στις γραμμές μετραφοράς αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Στη προκειμένη περίπτωση, αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι ότι έστω ότι έχουμε ένα κτίριο 4 ορόφων με 300 υπολογιστές ή Χ άλλα φορτία με τροφοδοτικά. Πως μπορεί ο μηχανικός να εκτιμήσει αν θα έχει πρόβλημα με αρμονικές, πόσο μεγάλο, πως θα το αντιμετωπίσει και πως θα υπολογίσει τα διάφορα μεγέθη.

 

Χεχεχε ωραία τα είπα ε? αντε τώρα να βρούμε απάντηση. Προσωπικά όσο και να έψαξα είδα μόνο θεωρία θεωρία και ξανά θεωρία.ντάξυ τα μάθαμε τα ολοκληρώματα, αρκετά. Στη πράξη τι κάνουμε ?

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS αν μου επιτρεπεις, στις σχολες δεν θα ειχε και πολυ νοημα να σε μαθουν τι να κανεις για να αντιμετωπισεις εμπειρικα/εφαρμοσμενα το φαινομενο αυτο. Αντε πες οτι μαθαινεις ενα μπουσουλα. Ταδε κτιριο, τοσα φορτια ετσι, τοσα αλλιως, διαλεγω αυτη τη συσκευη κ ολα καλα κ ωραια..

 

Θα δεις πως δουλευει ενα ανορθωτικο καποιου τυπου, θα βγαλεις τις κυματομορφες του, θα μαθεις αναλυση fourier(ειδες που στην καθημερινη ζωη τελικα χρειαζονται κ αυτα; ), ετσι ωστε να μπορεις να καταλαβεις τι ειναι η 5η αρμονικη (για τριφασικη γεφυρα 6κ+-1 5η,7η,11η,13η,...)

 

Μετα τα αλλα ειναι αντιμετωπισιμα. Στο θεμα που εθεσες τωρα. Ανοιξα ενα βιβλιο του gunter g. seip ηλεκτρικες εγκαταστασεις 3η εκδοση εκδ.Τζιολα

Ειδα οτι το προλογιζει ο γιωργος γρ. σαρρης (πιθανολογω ο ιδιος που συμμετεχει στο φορουμ)

 

Ειναι 1000σελιδες, αν θυμαμαι καλα γυρω στα 60ευρω περσινη τιμη.

Αφιερωνει 21 σελιδες στην αντισταθμιση και το φιλτραρισμα αρμονικων. Μην νομιζεις οτι ειναι λιγες. Οσο αφορα τις αρμονικες εχει:

 

αεργη ισχυς της 1ης αρμονικης

ελεγχομενη αεργη ισχυς,ανορθωμενη αεργη ισχ.

 

ρευματα αρμονικων κ συντονισμος

πρωτη αρμον.

 

αρμονικες

 

αναλυση φουριε

 

πλατος των αρμον. ρευματων

 

παραμορφωση της τασης δικτυου

συντονισμος

 

χρηση "επαγωγημενων πυκνωτων"(με προσυνδεδεμενα πηνια)

αποφυγη συντονισμου

 

αντισταθμ. επαγ αεργης ισχυος κ αρμονικων

 

βαθμος επαγωγης p

 

συχνοτητα συντονισμου

 

επαγ. μοναδες ρυθμισης

 

επιβαρυνση των εξαρτηματων(C,L)ποιοτικες απαιτησεις

 

επιλογη

 

μοναδες τηλεχειρισμου μεσω ακουστ. συχνοτητων(tra)

 

ακουστ. συχν.

 

επηρεασμος των tra απο πυκν.

φραγη/παρεμποδ ακουστ. συχνοτητων

 

συντονισμενα παθητικα κυκλωματα φιλτραρισματος

 

Φιλτρα

 

Δυναμικη αντισταθμιση αεργης ισχυος κ φιλτραρισμα ενεργων αρμονικων

ορια συμβατικων λυσεων

προβληματα κατα τις μεταβολες φορτιου

 

sipcon-siemens power conditioner

σταθμιση των διαταραξεων δικτυου

 

ρυθμιση

 

αδιαβαθμιτη δυναμ. αντιστ. αεργης ισχυος

 

πλεονεκτηματα

 

ενεργο φιλτρ αρμονικων

 

μετρηση αρμονικων

ρευματα αρμονικων

 

αναλυτες δικτυου

 

Περνας απο βιβλιοπωλειο, το ξεφυλιζεις κ αν σου αρεσει το παιρνεις. Μεσα εχει κ αλλα πολλα πραγματα.

Εγω δεν αξιωθηκα να το διαβασω :( Τουλ οτι σου τυχαινει ανατρεχεις και βρισκεις λυση.

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS αν μου επιτρεπεις, στις σχολες δεν θα ειχε και πολυ νοημα να σε μαθουν τι να κανεις για να αντιμετωπισεις εμπειρικα/εφαρμοσμενα το φαινομενο αυτο. Αντε πες οτι μαθαινεις ενα μπουσουλα. Ταδε κτιριο, τοσα φορτια ετσι, τοσα αλλιως, διαλεγω αυτη τη συσκευη κ ολα καλα κ ωραια..

 

Θα δεις πως δουλευει ενα ανορθωτικο καποιου τυπου, θα βγαλεις τις κυματομορφες του, θα μαθεις αναλυση fourier(ειδες που στην καθημερινη ζωη τελικα χρειαζονται κ αυτα; ), ετσι ωστε να μπορεις να καταλαβεις τι ειναι η 5η αρμονικη (για τριφασικη γεφυρα 6κ+-1 5η,7η,11η,13η,...)

 

Αγαπητέ ckiriako, ευχαριστώ για την απάντηση

 

Δεν διαφωνώ καθόλου. Πολύ αμφιβάλλω όμως αν υπάρχει έστω και μια σχολή, έστω και ένας καθηγητής σε ΤΕΙ ή πολυτεχνείο που να έκανε ποτέ αυτό που λες, δηλ. : "πως δουλευει ενα ανορθωτικο καποιου τυπου, θα βγαλεις τις κυματομορφες του, θα μαθεις αναλυση fourier(ειδες που στην καθημερινη ζωη τελικα χρειαζονται κ αυτα; ), ετσι ωστε να μπορεις να καταλαβεις τι ειναι η 5η αρμονικη (για τριφασικη γεφυρα 6κ+-1 5η,7η,11η,13η,...)" . Απ όλα αυτά μόνο την ανάλυση fourier και 100αδες μαθηματικά, χωρίς ποτέ κανείς να κάνει ένα πράδειγμα στην ΠΡΑΞΗ. Βέβαια δεν ξέρω τώρα τι γίνεται στις σχολές καθότι όπως είπα το θέμα των αρμονικών ως πρόβλημα εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια εγώ πάντως έμεινα στις αναλύσεις fourier και μπλα μπλα μπλα.

 

Έχω ρωτήσει 5 συνεργαζόμενα μελετητικά γραφεία με πολύ αξιόλογους μηχανικούς (ηλεκτρολόγους) και κανείς πραγματικά δεν ξέρει τι γίνεται και πως μελετώνται οι αρμονικές. Η λύση είναι μια : καταφεύγεις σε μεγάλες εταιρείες όπως η ΑΒΒ, Siemens κλπ και σου λύνουν το πρόβλημα στο κτίριο χωρίς να πολυκαταλάβεις τι έχουν κάνει.

 

Θα ρίξω μια ματιά στο βιβλίο που μου είπες. Το έχω ακουστά αλλά δεν ήξερα ότι αναφέρεται στο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Τα ξερουμε ολοι τα προβληματα της παιδειας... :(

Τουλ αφου τα βασικα τα κουτσομαθαινουμε, παλι καλα.. οχι οτι πρεπει να ειμαι/ειμαστε ικανοποιημενοι με αυτο αλλα τεσπα, ειμαι εκτος θεματος.

 

Το προβλημα με την ρυπανση των δικτυων απο "σκουπιδια" προυπαρχει, απλως οπως λες και εσυ τελευταια με το πληθος ηλεκτρονικου εξοπλισμου σε κτιρια εχει γινει εντονοτερο.

Μην ξεχνας εγκαταστασεις(βιομηχ) με πληθος διαταξεων ηλεκτρονικων ισχυος, οτι ειδους θες. Αυτες κανουν μεγαλη ζημια στο δικτυο. (πιστευω μεγαλυτερη)

Ειδικα οι Ac-ac για οδηγηση επαγ.κινητηρων που ειναι πλεον διαδεδομενοι..

 

Κατι αρθρα που βρηκα:

http://science.duth.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=90 Επειδη το λινκ δεν δουλευει ζητα το αρθρο απο τους συγγραφεις

http://www.technicalreview.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=892

http://www.seman.gr/dat/ED44223A/file.pdf?633583063314448750 Πολυ καλο. Ειπα να μην το βαλω γιατι βρισκεται στο σαιτ εταιριας αλλα οι πληροφοριες που δινει ειναι πολυ καλες. Διαβασε το οπωσδηποτε!

http://artemis.cslab.ntua.gr/Dienst/UI/1.0/Download/artemis.ntua.ece/DT2006-0128

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα φίλοι. Είμαι νέος στην παρέα σας και για αυτό σας ζητώ συγνώμη για τυχόν λάθη μου. Είμαι φοιτητής του τμήματος Αυτοματισμού και έχω σαν πτυχιακή την μελέτη και την κατασκευή ενός φίλτρου, ενεργού φίλτρου ισχύος για την εξάλειψη αρμονικών. Το φίλτρο θα είναι μονοφασικό, αλλά όπως λέγατε και πιο πάνω δεν μπορώ να βρω αρκετές πληροφορίες έτσι ώστε να με βοηθήσουν να ολοκληρώσω τον σχεδιασμό. Όποιος από σας γνωρίζει κάτι πάνω στο αντικείμενο και θα μπορούσε να με βοηθήσει πάνω σε κάποια θέματα θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα. Επίσης ψάχνω και ένα βιβλίο για να διαβάσω 5 πράγματα να μπω σε ένα τρόπο σκέψης. Το κομμάτι των αρμονικών είναι αρκετά μεγάλο και ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρει κανείς άπειρα paper με αποτέλεσμα να χάνεσαι και να μην ξέρεις από που να αρχίσεις. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Επανέρχομαι στο ενδιαφέρον θέμα των αρμονικών ρεύματος και ταυτόχρονα άγνωστο για πολλούς μεταξύ των οποίων και σε εμένα...Εκτός των μελετών που προέρχονται από εταιρείες που εμπορεύονται τον εξοπλισμό αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου υπάρχουν άλλες μελέτες που να αναδεικνύουν το θέμα. Διότι πολλά ακούγονται για εντυπωσιακή εξοικονόμηση αλλά νομίζω ότι μάλλον απέχουν από την πραγματικότητα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.