Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σε τροχιά ανόδου ιδιοκατοίκηση και βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2022


Engineer

Recommended Posts

Σύμφωνα με την Delfi, το 2022 αναμένεται αύξηση των τελικών τιμών πώλησης νέων κατασκευών λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Ωστόσο, η αύξηση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια που θα έχει ο πληθωρισμός, τη διάθεση των τραπεζών για δανειοδότηση, αλλά και την πορεία της πανδημίας.

Σε τροχιά ανάκτησης των «κεκτημένων» που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το 2019 και χάθηκαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω πανδημίας, αναμένεται να βρεθεί η αγορά ακινήτων το 2022. Ηδη, άλλωστε, το 2021 καλύφθηκε σημαντικό μέρος των απωλειών που προκλήθηκαν από την πανδημία και την οικονομική ύφεση του 2020, σημειώνει ο δρ Γεώργιος Μούντης, διευθύνων εταίρος της Delfi Partners & Company, εταιρείας συμβούλων ακινήτων.

«Εφόσον το επιτρέψει η πανδημία, το 2022 αναμένουμε να δούμε μεγαλύτερη σταθεροποίηση και ανάκαμψη. Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει σημαντικές προοπτικές για σταθερή ανάκαμψη, αφού υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον σε διάφορες κατηγορίες ακινήτων. Το ενδιαφέρον των εγχώριων αγοραστών για ιδιοκατοίκηση επανέρχεται, ενώ εκτιμάμε πως μετά το πανδημικό σοκ οι επενδύσεις σε ακίνητα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του μοντέλου των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα καταγράψουν ισχυρή ζήτηση και από μη επαγγελματίες επενδυτές. Την ίδια ώρα, εντείνεται το ενδιαφέρον για παραθεριστική κατοικία και για αξιοποίηση του προγράμματος Golden Visa», σημειώνει ο δρ Μούντης. Οσον αφορά τις τιμές, σύμφωνα με την Delfi, αναμένεται αύξηση των τελικών τιμών πώλησης νέων κατασκευών λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Ωστόσο, η αύξηση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια που θα έχει ο πληθωρισμός, τη διάθεση των τραπεζών για δανειοδότηση αλλά και την πορεία της πανδημίας.  

Θα είναι χρονιά υλοποίησης επενδύσεων που αναβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, λέει ο Γεώργιος Μούντης, διευθύνων εταίρος της Delfi.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον ίδιο, «πλέον αναθερμαίνεται και η ζήτηση από ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν συμφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες κυρίως για τουριστικά ακίνητα, αλλά και μεγάλες ενιαίες αναπτύξεις που δρομολογούνται το προσεχές διάστημα. Ισχυρή είναι και η ζήτηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους λόγω της ραγδαίας ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αν δεν υπάρξουν άλλες δυσάρεστες εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, θεωρούμε ότι το 2022 θα είναι η χρονιά υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων οι οποίες αναβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ηδη διακρίνουμε στην πράξη πως η αγορά ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς και υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Στον τομέα των επενδύσεων, ο δρ Μούντης προβλέπει περαιτέρω πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, «ώστε να μειώσουν τη σχετική έκθεση στους ισολογισμούς τους αλλά και να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορεί στο τέλος της μέρας να μετατραπούν σε πηγή κερδοφορίας αν αξιοποιηθούν σωστά και τύχουν της κατάλληλης διαχείρισης μέσω εξειδικευμένων συμβούλων». Στο πλαίσιο αυτό, η Delfi Partners έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών πωλήσεων (delfiproperties.gr), στην οποία έχει αναρτηθεί σημαντικός αριθμός τραπεζικών ακινήτων που διατίθενται προς πώληση. Οσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τον δρα Μούντη, με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται πως θα υπάρξει ένα νέο μεγάλο κύμα κόκκινων δανείων. «Μπορεί να καταγραφούν κάποιες νέες περιπτώσεις, ωστόσο δεν θα είναι τόσο πολλές που να υπερκαλύψουν τη διαρκή μείωση η οποία προκύπτει μέσα από τις μη οργανικές ενέργειες των τραπεζών για περιορισμό των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς τους», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ασφαλώς, το ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφυγαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών δεν σημαίνει ότι έχουν πάψει να αποτελούν βαρίδι για την ελληνική οικονομία. Ως εκ τούτου, «θα πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και η απαιτούμενη νομοθετική ευελιξία για γρήγορες, πρακτικές και δίκαιες λύσεις», αναφέρει ο δρ Μούντης.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.