Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συμπλήρωση 15μηνου υποχρεωτικής συντήρησης Δ.Ε. από τον ανάδοχο


Paul_Mix

Recommended Posts

Έχει συμπληρωθεί το 15μηνο της υποχρεωτικής συντήρησης. Τώρα η Υπηρεσία πρέπει να προβεί στην Οριστική Παραλαβή.

Ο ανάδοχος μπορεί να κάνει όχληση για την οριστική παραλαβή μετά από 2 μήνες από την σύμπληρωση του 15μηνου (15+2 μήνες) και η οριστική παραλαβή θα συντελεστεί αυτοδίκαια μετά από 2 μήνες (15+2+2 μήνες).

Στο διάστημα των 2+2 μηνών μετά την συμπλήρωση του 15μηνου της υποχρεωτικής συντήρησης από τον ανάδοχο, ο ανάδοχος παραμένει υπεύθυνος για την συντήρηση του έργου?

Link to comment
Share on other sites

1. Η παραλαβή πρέπει να γίνεται εντός 3μήνου από τη λήξη του 15μηνου (άρθρο 86 Ν 4782/21)

2. Με βάση το ότι η παραλαβή διενεργείται ποσοτικά και ποιοτικά, ο ανάδοχος έχει ευθύνη μέχρι τη στιγμή της παραλαβής

3. Η ευθύνη του αναδόχου περιορίζεται στην καλή εκτέλεση του έργου. Για ζημιές που θα προκληθούν από άλλες αιτίες (π.χ. κλοπή, βανδαλισμός) την ευθύνη αποκατάστασης έχει ο κύριος του έργου, εφόσον έχει προηγηθεί διοικητική παραλαβή προς χρήση.

Link to comment
Share on other sites

Ο χρονος εγγυησης ειναι 15 μηνες (ή οσο γραφει η συμβαση ) μετα την βεβαιωμενη παραταση. Δεν εχει σχεση ποτε θα γινει η οριστικη παραλαβη.

Ομως καλο ειναι οταν τελειωνει το 15μηνο να γινεται ενα εγγραφο στη υπηρεσια οπου θα αναφερεται η περατωση του χρονου εγγυησης με αιτημα να γινει αυτοψια ακριβως την ημερα ληξης της εγγυησης ωστε να μην υπαρχει εκ των υστερων διαφωνια ως το ποτε π.χ. προκληθηκε μια βλαβη.

Αλλωστε αυτο προκυπτει και απο το γεγονος οτι η οριστικη παραλαβη γινεται μετα τη ληξη του χρονου εγγυησης .Αν ο νομοθετης εννοουσε οτι η εγγυηση αφορα το χρονο μεχρι και την οριστικη παραλαβη θα το ελεγε .

Παρε ενα ακραιο παραδειγμα.

Η οριστικη παραλαβη γινεται την επομενη της ληξης του χρονου εγγυησης και διαπιστωνεται βλαβη.Ποιος φταιει;;

Πρεπει να υπαρχουν καποια στοιχεια που να προκυπτει οτι η βλαβη εγινε μεσα στον χρονο εγγυησης (γιαυτο συνιστω να γινεται το εγγραφο )

Κοιταξε τι ελεγε αντιστοιχο αρθρο του Ν.Δ 1266/72

"'Άρθρον 54 : Χρόνος εγγυήσεως και συντήρησις των έργων

 

1. Ο χρόνος εγγυήσεως,μετά την πάροδον του οποίου ενεργείται η οριστική παραλαβή, μετρείται πάντοτε υπό της βεβαιωμένης περαιώσεως του έργου. Ο χρόνος ούτος ορίζεται εις δέκα πέντε (15) μήνας. Δια της συμβάσεως, εις όλως ειδικάς περιπτώσεις, δύναται να καθορίζηται μείζων χρόνος εγγυήσεως, όστις δεν δύναται να είναι μεγαλύτερος των τριών (3) ετών. Δι' έργα προυπολογισμού υπηρεσίας μέχρι του ορίου καθ' ό γίνεται δεκτός εργολάβος Β' τάξεως δύναται δια της συμβάσεως να καθορίζηται χρόνος μικρότερος των 15 μηνών εφ' όσον η φύσις των εργασιών επιτρέπει τούτο.

2. Ο ανάδοχος υποχρεούται να συντηρή τα έργα εις ικανοποιητικήν κατάστασιν κατά την διάρκειαν της κατασκευής των και μετ' αυτήν μέχρι της οριστικής παραλαβής. Εργασίαι προς αποκατάστασιν βλαβών εκ της χρήσεως κατά το τελευταίον εδάφιον της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν.Δ. 1266/72 εκτελούνται τη εγκρίσει της υπηρεσίας, η δε δαπάνη αποδίδεται εις τον ανάδοχον, εφαρμοζομένου του άρθρου 43 του παρόντος. "

Η αναφορα στην &2 οτι η συντηρηση γινεται μεχρι και την οριστικη παραλαβη δεν εχει μεταφερθει στο Ν 3669/2008 ουτε και στον νεωτερο Ν 4412/16.

 

 

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Ας αφήσουμε τι έλεγαν οι νόμοι, κι ας δούμε τι λένε

Η υπηρεσία οφείλει να έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία για την παραλαβή πριν τη λήξη του 15μηνου  "...3. Για τη διενέργεια της παραλαβής η προϊσταμένη αρχή ορίζει, τουλάχιστον (3) μήνες πριν από τηνπάροδο της προθεσμίας υποχρεωτικής συντήρησης του έργου, επιτροπή παραλαβής, ύστερα από εισήγηση της διευθύνουσας υπηρεσίας...". Κι επειδή συνήθως το ξεχνούν, καλό είναι να γίνεται έγγραφη υπενθύμιση από τον ανάδοχο, όσο το δυνατόν συντομότερα και, οπωσδήποτε, πριν τη λήξη του 15μηνου. 

Θεωρώ το τρίμηνο υπερβολικό. Δεδομένων όμως των αργών ρυθμών και των εν γένει παθογενειών του δημόσιου τομέα, το αποδεχόμαστε. 

επίσης, από το άρθρο 86 του Ν4782/21

9. Μετά από την οριστική παραλαβή του έργου, ο ανάδοχος ευθύνεται κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί κρυφών ελαττωμάτων (Αρθ-692). Σε περιπτώσεις ειδικών έργων, με τα συμβατικά τεύχη μπορεί να ορίζονται πρόσθετες ευθύνες ή υποχρεώσεις του αναδόχου και μετά την παραλαβή

Συνεπώς, παρότι δεν αναφέρεται ρητά, με βάση τα ανωτέρω προκύπτει έμμεση "επιμήκυνση" του χρόνου συντήρησης έως, τουλάχιστον, την ημερομηνία παραλαβής.

Link to comment
Share on other sites

Aυτά ισχύουν με τον 4782/21 ?

όμως αφού το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2019 δεν θα ισχύουν ακόμα οι διατάξεις του 4412/16 ?  και με τον 4412 ο ανάδοχος είχε ευθύνη συντήρησης μέχρι την παραλαβή?

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Ουτε στον 4412 ουτε στον 3669 ουτε στον 4781 υπαρχει η απαιτηση συντηρησης μετα τον χρονο εγγυησης (που ρητα οριζεται σε 15 μηνες μετα την βεβαιωση περαιωσης).

Η μονη εξαιρεση ευθυνης του αναδοχου (μετα το παραπανω διαστημα) ειναι η περιπτωση κρυφων ελαττωματων  .

Κρυφο ελλατωμα ειναι αυτο που δεν μπορει να διαγνωσθει με συνετες πραξεις. Ειναι θεμα αποδειξης και ανταποδειξης αυτο.

Αλλο ομως αυτο αλλο η υποχρεωτικη συντηρηση μεχρι την οριστικη παραλαβη.Η αναφορα σε παλαιοτερους νομους σε σχεση με σημερινους γινεται με σκοπο να δειξει αυτες ακριβως τις απαιτησεις.

Απο εκει και περα κανε οτι νομιζεις καλυτερο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.