Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εργαστήριο E3 Modelling ΕΜΠ: Ως 40% μείωση της κατανάλωσης αερίου στην Ευρώπη αν επιταχυνθεί η απανθρακοποίηση


Engineer

Recommended Posts

Δυνατότητα δραστικής ελάττωσης εντός 5ετίας της εξάρτησης της «Γηραιάς Ηπείρου» δείχνουν τα μοντέλα που «τρέχει» για λογαριασμό της Κομισιόν το εργαστήριο E3 Modelling του ΕΜΠ, όπως ανέφερε ο επιστημονικός συντονιστής του εργαστηρίου, καθηγητής Παντελής Κάπρος, μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση

Η επιτάχυνση των λύσεων απανθρακοποίησης του ενεργειακού μίγματος θα μπορούσε να μειώσει έως και 40% την κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σημείωσε σε χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση ο Παντελής Κάπρος, καθηγητής του ΕΜΠ και επιστημονικός συντονιστής του εργαστηρίου E3 Modelling του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση είχε αντικείμενο την κρίση των τιμών ενέργειας σε διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, ενώ διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Ο κ. Κάπρος σημείωσε πως το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από τα μοντέλα που «τρέχει» αυτή τη στιγμή για λογαριασμό της Κομισιόν το εργαστήριο, με την υπόθεση της ενισχυμένης προώθησης μίας σειράς διαθέσιμων εφαρμογών που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη χρήση του αερίου. Τέτοιες λύσεις είναι οι ΑΠΕ, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

«Στην ουσία θα είναι μία αντίδραση στην αύξηση του κόστους του αερίου και στον εκβιασμό των τιμών που γεωπολιτικά εφαρμόζεται στην τρέχουσα συγκυρία», σημείωσε ο καθηγητής. Όπως πρόσθεσε, με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη θα έστελνε ένα «ισχυρό σήμα» στην εξάρτηση από το ορυκτό καύσιμο.  Επομένως, το μήνυμα είναι η επιτάχυνση της εξέλιξης της «πράσινης» μετάβασης.   

Επιστροφή στους καταναλωτές των «απροσδόκητων» κερδών

Σύμφωνα με τον κ. Κάπρο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών που διαμορφώνονται στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, μία λύση που τίθεται επί τάπητος είναι η επιστροφή στους καταναλωτές των απροσδόκητων κερδών (windfall profits) που προκύπτουν για ορισμένες μορφές ηλεκτροπαραγωγής, όπως οι ΑΠΕ και τα πυρηνικά εργοστάσια.

Η εν λόγω λύση αποτελεί παραλλαγή της πρότασης που υπέβαλε η γαλλική προεδρία της Ε.Ε., η οποία προβλέπει πως οι ρυθμιστικές αρχές θα προσδιορίζουν για αυτές τις μονάδες το πλήρες τους κόστος, ώστε οι προμηθευτές να μην χρεώνονται τα τυχόν επιπλέον έσοδα που αποκομίζουν οι μονάδες από τις χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρισμού. Έτσι, οι καταναλωτές θα απαλλάσσονται από αυτό το επιπλέον κόστος, χωρίς να αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται οι τιμές στα ενεργειακά χρηματιστήρια.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, το μέτρο ουσιαστικά αφαιρεί τα απροσδόκητα κέρδη από τους παραγωγούς, ενώ επιτρέπεται με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο – σύμφωνα τουλάχιστον με την ερμηνεία του. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα, καθώς οι μονάδες ΑΠΕ επιστρέφουν στον ΔΑΠΕΕΠ τα επιπλέον έσοδα που αποκομίζουν από την αγορά, και τα οποία υπερβαίνουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις με βάση την τιμή αναφοράς τους.

Μύθος η ευθύνη της «πράσινης» μετάβασης

Μία τρίτη λύση είναι η ρύθμιση των τιμών «οριζόντια», η οποία είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο, ο κ. Κάπρος επισήμανε ότι έχει σοβαρό δημοσιονομικό κόστος, όπως και αρνητικές συνέπειες στον ανταγωνισμό.

Ο επικεφαλής του εργαστηρίου του ΕΜΠ τόνισε πως είναι «απόλυτος μύθος» το ότι για την ενεργειακή κρίση ευθύνεται η «πράσινη» μετάβαση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπήρξε έλλειμμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, η οποία δεν φρόντισε την τελευταία 5ετία να εφαρμόσει μέτρα για να προστατεύσει τη «Γηραιά Ήπειρο» από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο έχει εξελιχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τι λέτε; Εγώ βλέπω στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος την "ενεργοποίηση του άρθρου 10.1" ίσον επιπλέον 35ο € σε οικιακό τιμολόγιο.

 

Οπότε να περιμένουμε και την ανάπτυξη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή και το ΕΜΠ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.