Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Strad 4m-Vk


mkalliou

Recommended Posts

Έχετε δίκιο συνάδελφοι, το λάθος είναι δικό μου. Για να αιτιολογηθώ κάπως ;) να πω πως έχω τρομοκρατηθεί με αυτά που δίνει το strad (βλέπε δισδιαγώνιο) και βλέπω σφάλματα παντού!!!!

 

Σας ευχαριστω και τους δύο

Link to comment
Share on other sites

Μίλησα κι εγώ με υποστήριξη και έστειλα και τα αποτελέσματά μου με παρατηρήσεις όσον αφορά τον δισδιαγώνιο σε στύλους. Θα το δει ο κ. Β. και θα απαντήσει ο ίδιος μια από τις επόμενες μέρες.

Σημ.: Σήμερα πήγα με έναν φίλο και συνάδελφο να δει το Φέσπα και ομολογώ ότι όσον αφορά την ευχρηστία του, τα σχέδια και το τεύχος ήταν άπαιχτο. Μου είπαν επίσης ότι την Παρασκευή είχε πάει κάποιος άλλος που είχε Strad και αγόρασε το πρόγραμμα. Εσύ ήσουν whatisthis; χεχεχε

Link to comment
Share on other sites

Ναι το ομολογώ!το τραγουδάκι το ξέρετε?:"Ναι η εισαι η πρωτη μου επιλογή..."

Απο ευχρηστια και ταχυτητα επαθα κι εγω πλακα..για τα υπολοιπα θα δουμε εν καιρώ..δεν βιάζομαι να παροπλίσω το STRAD..

 

Πρώτη συγκρίσιμη έλλειψη: η ανυπαρξία παραδειγμάτων όπως στο STRAD..

Πρώτη φανερή διαφορά: η ευκολια αλλαγων μεσω πινακων(στο STRAD ποτε δεν μου..εκατσε)..η εποπτικοτητα και "επεξεργασιμοτητα" των δτων εντατικων μεγεθων.

 

Και το αρχειο υλικων που ειχε το STRAD και νομιζα οτι ηταν το μεγαλο του προτερημα το χει και το FESPA στις Παραμετρους Κτιριου & στις επιμερους παραμετρους των στοιχειων. Δεν εχει ομως την επιλογη διαφορετικου τυπου αγκυρωσης στις δοκους και την διαστασιολόγηση βάσει αυτών το οποίο είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο.

Link to comment
Share on other sites

...Δεν εχει ομως την επιλογη διαφορετικου τυπου αγκυρωσης στις δοκους και την διαστασιολόγηση βάσει αυτών το οποίο είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο.

Τι εννοείς; Ευθύγραμμη, ορθογωνική, ορθογωνική και μα μετρά το καμπύλο τμήμα στο μήκος αγκύρωσης κ.λπ.;

Link to comment
Share on other sites

To STRAD δλγει τις δοκους αναλογα με τον τροπο αγκυρωσης που επιλέγουμε.

Δηλ. δίνει τη δυνατότητα να επιλεξεις αν θες 6 τροπους αγκυρωσης για τα ανω και κατω σιδερα των δοκων και ετσι επιλεγεις αν τα σιδερα του ανοιγματος θα μπαινουν στη στηριξη ή αν θα έχει μόνο καπάκια, πώς θα γίνει η αγκύρωση σε τελικό κόμβο κτλ..

Δεν ξέρω πώς να ανεβάσω το manual σελ. 4-39 4-40 για να δειτε.

Link to comment
Share on other sites

Στο Fespa έχεις τρία εργαλεία για να κάνεις τις επιλογές που θέλεις αναφορικά με τον τρόπο τοποθέτησης των ράβδων:

1. Μπορείς να επιλέξεις ποιες διατομές ράβδων θα χρησιμοποιήσεις ξεχωριστά στις δοκούς, κατακόρυφα στοιχεία, πλάκες είτε:

α) συνολικά για όλο το κτήριο,

β) ξεχωριστά ανά όροφο,

γ) ξεχωριστά για κάθε άνοιγμα δοκού. Η επιλογή είτε μέσα απ' το γραφικό περιβάλλον με τις εντολές πάρε-δώσε παραμέτρους είτε μέσα απ' τους πίνακες κάνει την όλη διαδικασία πολύ εύκολη και εφικτή σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

2. Μέσα από την εντολή "Κτίριο" και την καρτέλα "Οπλισμός" επιλέγεις:

α) Ελάχιστος αριθμός ράβδων άνω δοκών (γίνεται επιλογή και ανά όροφο)

β) Ελάχιστος αριθμός ράβδων κάτω δοκών (γίνεται επιλογή και ανά όροφο)

γ) "Μέγιστο μήκος δοκού για ενοποίηση πρόσθετων οπλισμών στηρίξεων Lmax [m]"

δ) "Μέγιστο μήκος ράβδου [m]"

ε) "Κάλυψη διατμητικών δυνάμεων δοκών"

στ) "Εφαρμογή κανόνων αγκύρωσης"

Με τις παραπάνω επιλογές και ειδικά με την (γ) (η επιλογή (ε) είναι συνήθως "Μόνο συνδετήρες"), θα δεις να επηρεάζεται αρκετά ο τρόπος όπλισης και να μειώνονται ή να αυξάνονται τα πρόσθετα στις στηρίξεις.

 

3. Αναλόγως αν θα ονομάσεις μια συνεχή δοκό ως πχ 1.1, 1.2, 1,3 ή 3.1, 3.2, 3.3 επηρεάζεται ο τρόπος όπλισης και η τοποθέτηση πρόσθετων στις ενδιάμεσες στηρίξεις.

 

Για μένα πιο ακριβής, αναλυτικός, διαφανής αλλά και επίπονος τρόπος είναι του ΡΑΦ του ΤΟΛ που ο μελετητής τοποθετεί τον οπλισμό αριστερή στήριξη-μέσο ανοίγματος-δεξιά στήριξη και το πρόγραμμα κάνει έλεγχο επάρκειας και όχι διαστασιολόγηση. Αυτό και για κάμψη και για διάτμηση

Μακάρι και το Fespa να κάνει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Πολύ χρήσιμο ειδικά για τον έλεγχο υπάρχοντος.

Μεγάλο μείον του Fespa ότι οι όποιες αλλαγές γίνονται στους οπλισμούς των δοκών, δεν κρατούνται και να γίνει ξανά ικανοτικός και έλεγχος επάρκειας πλέον.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε μια συνεχή δοκό το Fespa θεωρεί στις ενδιάμεσες στηρίξεις ότι ο οπλισμός άνω και κάτω των δύο φατνωμάτων αριστερά και δεξιά συνεχίζεται τόσο ώστε να καλύψει και τις ροπές στην περιοχή της στήριξης του γειτονικού ανοίγματος. Έτσι σε περίπτωση που κάποιος τοποθετεί συνεχόμενα σίδερα στα δύο ανοίγματα ή σταματά απλώς τα σίδερα στη στήριξη και τα συνεχίζει στο γειτονικό άνοιγμα όσο για να τ' αγκυρώσει και μόνο, κάνει σοβαρό λάθος.

Link to comment
Share on other sites

Από την υποστήριξη ενημερώθηκα σήμερα ότι οι υπολογισμοί είναι σωστοί και ορθώς βγαίνει δισδιαγώνιος στα τοιχεία. Το πρόγραμμα το θεωρει το γραμμικό στοιχείο ως τοιχείο ή στύλο αναλόγως των διαστάσεων, καμπτόμενο ή στοιχείο με κάμψη και θλιπτική δύναμη αναλόγως του νd και ανάλογα εφαρμόζει μετά τις περιπτώσεις του κανονισμού στο κεφ.11.2.3.2b περί διάτμησης για συνδυασμούς με σεισμό.

 

Αυτό που μου επισήμαναν είναι ότι στα αναλυτικά αποτελέσματα που βλέπουμε κατά τη διαστασιολόγηση των στύλων, πατώντας στην αντίστοιχη επιλογή, μπορεί να μην φαίνονται κάποιες φορές κάποιες γραμμές από το κείμενο (δεν ξέρω γιατί). Τα αποτελέσματα για το τελευταίο διαστασιολογημένο στοιχείο φαίνονται στο VK\Windows\Strad-b\ELEDIATC.DAT

Εκεί λοιπόν αναφέρει τα αs,max και αs,min και με βάση αυτά (αν αs>2.00 ή αs<1.30 ή ενδιάμεσα) επιλέγει με ποιον τρόπο θα υπολογίσει τον απαιτούμενο οπλισμό διάτμησης Vwd. Δηλαδή:

*αν έχεις αs<=1.30 τον υπολογίζει με την εμπειρική σχέση που αναφέρει ο κανονισμός στο κεφάλαιο 11.2.3.2β i)2)β),

*αν είναι 1.30<αs<2.00 με τις σχέσεις της 11.2.3.2β i)2)γ),

*ενώ αν είναι αs>=2.00 πάει με τη μεθοδολογία των γραμμικών στοιχείων της 1.2.3.2β i)1).

 

Έως εδώ καλά. Έτσι προβλέπει και ο κανονισμός. Τα υπόλοιπα στο http://www.michanikos.gr/showthread.php?p=105091#post105091 για να τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που δεν έχουν strad. Για ότι αφορά το πρόγραμμα ας επάνέλθουμε εδώ...

 

edit: ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

Τα ίδια που ρώτησα κι εδώ, πάνω κάτω τα ρώτησα μεταξύ άλλων και στην εταιρία.

 

Ερωτήσεις:

2. Γιατί λέει "λόγω αβεβαιότητας επιλογής αs"; Από που προκύπτει αυτή η αβεβαιότητα;

3. Λέει επίσης: "αλλά δεν θα ελαττωθεί καθόλου η τέμνουσα και δεν θα επηρεαστούν οι οπλισμοί διάτμησης". Τι κάνει δηλαδή; οπλίζει κανονικά με την εμπειρική σχέση και βάζει τελικά και τον μισό οπλισμό με διασδιαγώνιο;

Αν ναι γιατί το κάνει αυτό; Δεν το έχω καταλάβει. Γιατί παρακάτω λέει as=.3<1.3 και υπολογίζει το ποσοστό οπλισμού ρv=ρh=0.0035 της σχάρας με τον εμπειρικό τύπο και παράλληλα με την σχέση 11.11 του ΕΚΩΣ το Αs/s=0.105cm2/cm. Από εκεί και μετά το χάνω και δεν καταλαβαίνω που και γιατί χρησιμοποιεί αυτές τις τιμές.

 

Απαντήσεις (με bold οι διευκρινήσεις...)

2-3. Το πρόγραμα κάνει έλεγχο και για τα 2 as και μάλιστα ο έλεγχος γίνεται διαδοχικά.

 

Όταν το as που ελέγχει καθορίζει τοίχωμα (αs<2.00) τότε χρησιμοποιεί τις σχέσεις τοιχωμάτων ρh ρv και παράλληλα δίδει πληροφορία στον χρήστη για καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς αν θα απαιτούταν δισδιαγώνιος και αν ναι πόσος θα ήταν χωρίς φυσικά να τον βάζει.

"Θα γίνει έλεγχος σε δισδιαγώνιο με ζ=-1 λόγω αβεβαιότητας επιλογής του as αλλά δεν θα ελαττωθεί καθόλου η τέμνουσα και δεν θα επηρεαστούν οι οπλισμοί διάτμησης". Η χρησιμότητα της πληροφορίας αυτής είναι να δει κάποιος πόσο πολύ ή όχι είναι εναλλασσόμενη η τέμνουσα.

Όταν το as που ελέγχει καθορίζει γραμμικό στοιχείο (αs>2.00) κάνει κανονικά τον έλεγχο.

 

Στο συγκεκριμμένο τοίχωμα το ένα as καθορίζει τοίχωμα (αs=.30) και το άλλο γραμμικό (αs=15). Για αυτό βλέπουμε και ρh ρv και As/s. Φυσικά τελικά τοποθετεί τον max από αυτά.

 

Παραθέτω και το αρχείο από τα αναλυτικά αποτελέσματα. Για να διαβαστεί ορίστε γραμματοσειρά terminal.

strad analytika.txt

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δεν ξέρω αν πρέπει να το βάλω στα ανέκδοτα ή όχι... Σε διαφήμιση του STRAD στο τελευταίο τεύχος διαβάζω

 

"Πλήρη και ολκληρωμένα σχέδια μοναδικής ποιότητας με κάθε λεπτομέρεια."

 

Τα σχόλια δικά σας γιατί εγώ ακόμα γελάω!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.