Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όροι δόμησης σε οριοθετημένους οικισμούς με εγκεκριμένο σχέδιο του Ν. Καβάλας & ΣΔ. σε κάθετες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Καλησπέρα σας συνάδελφοι,

Έχω μια απορία που θα ήθελα να με βοηθήσετε, μην γνωρίζοντας εάν έχει ήδη συζητηθεί/απαντηθεί το ίδιο θέμα.

Στην περιοχή που  εργάζομαι (Καβάλα), στους οικισμούς < 2000 κατοίκων οι συνάδελφοι της περιοχής χρησιμοποιούν ως συντελεστή δόμησης 0,8 για οικόπεδο > 450 τ.μ. το οποίο  απορρέει από Απόφαση Νομάρχη (ΦΕΚ 428 Δ' /15-5-1987).

Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα:

1) Πως γίνεται να μην εφαρμόζεται η μέγιστη δόμηση 400 τ.μ. για οικόπεδα >700 τ.μ. σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 289 ΑΑΠ 04-11-2011)

2) Στην περίπτωση σύστασης καθέτων σύμφωνα με την προαναφερθείσα εφαρμογή του συντελεστή 0,8 για οικόπεδο > 450 τ.μ., πως μοιράζεται η δόμηση επί ποσοστού που αποδίδεται στην κάθετη; Συνεχίζουν να χρησιμοποιούν επί της νέας επιφάνειας τους το 0,8? ( το οικόπεδο μπορεί να αποδώσει δύο άρτιες και οικοδομήσιμες ιδιοκτησίες)

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Το αναφέρει το ΠΔ που αναγράφεις ότι ο ΣΔ=0,8 ισχύει σε οικόπεδα με Ε>450 τμ, σε οριοθετημένους οικισμούς του Ν. Καβάλας οι οποίοι διαθέτουν ρυμοτομικό σχέδιο. Η τροποποίηση που έκανε το ΦΕΚ 428/87 για τους οικισμούς του Ν. Καβάλας αφορά αυτούς με εγκεκριμένο σχέδιο.

Η κάθετη δεν αποδίδει οικόπεδα αλλά τμήματα-όρια χρήσης- με συγκεκριμένη δόμηση και κάλυψη βάσει του ποσοστού που έχει στο οικόπεδο. Με βάση αυτό το ποσοστό προκύπτει κάθε φορά η δόμηση και η κάλυψη στο τμήμα κάθετης που σε ενδιαφέρει.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφε,

Ευχαριστώ για την απάντηση. Οπότε σε περίπτωση κατάτμησης ενός οικοπέδου 0,996 στρ. σε δυο κομμάτια 300 και 696 τ.μ. αντίστοιχα, πως θα διαμορφωθεί ο συντελεστής δόμησης για τα δύο νέα οικόπεδα και ειδικότερα για το κομμάτι των 300 τ.μ. που είναι <450 τ.μ.? Θα ισχύει η μέγιστη δόμηση 240 τ.μ. για οικόπεδα μικρότερα των 700 τ.μ.(που στην προκειμένη περιπτωση ισχύει 300χ0,8=240, αλλά για ένα οικόπεδο μεγαλύτερο των 300 και ταυτόχρονα μικρότερο των 450 δεν έχουμε απώλειες)? Θέλω να πω με την σύσταση κάθετων θα ίσχυε 0,8 επί των επί μέρους τμημάτων ενώ τώρα ? Άρα με την κατάτμηση είναι σαν να χάνω από την δόμηση μου?

 

Link to comment
Share on other sites

Στο αρχικό σου ερώτημα αναφέρεις ότι στο οικόπεδο έχει συσταθεί πράξη κάθετης ιδιοκτησίας. Κατάτμηση πως ακριβώς θα κάνεις σε οικόπεδο στο οποίο έχει συσταθεί κάθετη;

Link to comment
Share on other sites

Δεν έγραψα κάπου ότι έχει γίνει η σύσταση. Γράφω " στην περίπτωση σύστασης.. και θέτω το ερώτημα μου". Η εργασία μου είναι να χωρίσω ένα οικόπεδο σε δύο μέρη και έψαχνα την διαφορά της σύστασης με την κατάτμηση όσων αφορά τον συντελεστή δόμησης και εν προκειμένω την επιτρεπόμενη δόμηση. Ίσως να διατύπωσα λάθος το ερώτημα.

Edited by Στεφανος_Topo
Link to comment
Share on other sites

Για να γίνει κατάτμηση, αρχικά πρέπει να εξετάσεις εάν τα προκύπτοντα οικόπεδα μετά την συμβολαιογραφική μεταβίβαση πληρούν την κατά κανόνα αρτιότητα του οικισμού (εμβαδόν και μήκος προσώπου) που όπως προέκυψε διαθέτει και ρυμοτομικό σχέδιο. Αναφερόμαστε σε κενό οικόπεδο, διότι εάν υπάρχει κτίριο με άδεια, τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα. Έχεις κάνει έλεγχο για το αν το οικόπεδο μπορεί να κατατμηθεί;

Link to comment
Share on other sites

Ναι τα προκύπτοντα οικόπεδα πληρούν τις προϋποθέσεις αρτιότητας. Τώρα με τα κτίσματα γίνεται λίγο χαμός. Γενικά μέσα στο οικόπεδο υπάρχουν αρκετά κτίσματα στο σύνολο 6 οικοδομήματα μερικά από τα οποία υπάγονται στην ίδια άδεια. Γενικά είναι η πρώτη κατάτμηση με την οποία έχω επαφή οπότε το τοπίο είναι λίγο θολό.

Link to comment
Share on other sites

Με τόσα κτίσματα, το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει πράξη σύστασης καθέτων ή και μικτή κάθετη.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Το Δ 181/85 οριζει μηκος προσωπου και εμβαδον για οικοπεδα που δημιουργουνται μετα  απο αυτο.

Το ΑΑΠ 289/11 οριζει οτι  του Δ181/85 "κατισχυουν αποφασεις Νομαρχων  που ειναι δυσμενεστερες".

Αρα, ή παιρνεις τις δυσμενεστερες του Νομαρχη ή τις του Δ 181, λογω παραπομπης απο το ΑΑΠ 289.

Με αυτες "μετρας".

Ειπες οτι ειναι αρτια και οικοδομησιμα τα  δυο  τμηματα που σχεδιαζεις.

Με ποιές διαταξεις;

Εχεις οικοπεδο με κτισματα.

Θα συμφωνησω με τον παυλο..."με τοσα κτισματα δεν μπορεις να κανεις κατατμηση"

Η συσταση καθετων ειναι "μια λυση", αλλα προσμετρωνται ολα τα κτισματα -νομιμα και αυθαιρετα- στον αναλογουντα σε ολοκληρο το οικοπεδο σδ, με βαση την αρχικη του εκταση...

[παυλο τις καλησπερες μου]

Edited by dimitris GM
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 

Μάλιστα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας. Θα βοηθούσε αν ανέβαζα το σχέδιο να μου πείτε και επί αυτού την άποψή σας?

Για λόγους προσωπικών δεδομένων το συνημμένο έχει αφαιρεθεί. Διέγραψε προσωπικά στοιχεία και ανέβασέ το εκ νέου.

Pavlos 33

Τοπογραφικό κατάτμησης-Model4.pdf

Τοπογραφικό κατάτμησης-Model4.pdf

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.