Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Γενικό πολεοδομικό σχέδιο και σχέδιο πόλης


ektwr

Recommended Posts

Σε περιοχη εντος ΓΠΣ και εκτος σχεδιου με ειδικο ΠΔ για την περιοχη, καλυψη συντελεστη δομησης και χρησεις γης, μπορει οσο ειναι εκτος σχεδιου (χωρις να εχει γινει πολεοδομικη μελετη) να κανει κτισμα που η χρηση του δεν προβλεπετεαι στο ισχυον ειδικο ΠΔ αλλα υπαρχει ως χρηση στο ΓΠΣ ?

 

Πέρα από τον ορθό συλλογισμό του agios, δεν ξεκαθαρίζεις αφενός τι εννοείς με τον όρο "ειδικό πδ", πολύ περισσότερο όταν αναφέρεις ότι με αυτό προβλέπονται όλα τα απαραίτητα πολεοδομικά μεγέθη αφετέρου τη σχέση της έκτασης του "ειδικού πδ" και εκείνης του ΓΠΣ. Χρειάζεται, οπωσδήποτε, διευκρίνιση, ώστε να ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για σύνηθες σχέδιο πόλεως ή κάτι άλλο.

 

Πιθανολογώ ότι το "ειδικό πδ" προηγήθηκε του ΓΠΣ και, επομένως, 1) εξακολουθεί να ισχύει στη συγκεκριμένη έκταση και 2) δεν μπορεί να εφαρμοστεί άλλη χρήση γης στην έκταση αυτή.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Είμαι νέα αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός και ορισμένα θέματα με απασχολούν στην θεωρία ακόμη. Ενώ έχω καταλάβει, θεωρώ τουλάχιστον, τους όρους "Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ)", "Ρυμοτομικό Σχέδιο (ΡΣ)" και "Πράξη Εφαρμογής", τον κάθε έναν ξεχωριστά, αδυνατώ να τους συνδέσω ως διαδικασία στο μυαλό μου. Μεταξύ των δύο πρώτων έχω την σύνδεση στο μυαλό μου, βάσει και των όσων αναφέρατε παραπάνω, αλλά η πράξη εφαρμογής πως εμπλέκεται στην όλη διαδικασία. Μάλλον θα μου πείτε ότι είναι ότι χρειάζεται για την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά είτε δεν το καταλαβαίνω (αν καταρχήν το λέω σωστά) είτε δεν μου αρκεί προκειμένου να ξεμπλοκάρω. Ποια είναι η σειρά με την οποία γίνονται τα πράγματα? Καταρχήν για την πολεοδόμηση μιας περιοχής δεν γίνεται όλο αυτό?

Ίσως η ερώτηση μου να σας φανεί "χαζή", ανούσια, ίσως να δηλώνει ότι μάλλον δεν έχω καταλάβει τις έννοιες αυτές όπως παρόλα αυτά αναφέρω παραπάνω, αλλά την παραθέτω γιατί έτσι κι αλλιώς καμία πληροφορία δεν πάει χαμένη..

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by topografos_michanikos
Link to comment
Share on other sites

Με την πράξη εφαρμογής, γίνεται ο σαφής ορισμός της ρυμοτομίας η οποία επιβλήθηκε με την πολεοδομική μελέτη επί του εδάφους ( αξονοδιασταυρώσεις, κορυφές Ο.Τ., κορυφές τελικών ιδιοκτησιών) και επίσης σε επίπεδο ολόκληρης της πολεοδομικής ενότητας που αφορά, γίνονται τακτοποιήσεις των ορίων των οικοπεδων, ορίζονται τα ακριβή προσκυρούμενα και ρυμοτομούμενα τμήματα των ιδιοκτησιών και αποδίδονται τα τελικά οικόπεδα στους ιδιοκτήτες (όλα αυτά αναγράφονται στους πίνακες της πράξης εφαρμογής που αναφέρουν όλα τα παραπάνω για την κάθε ιδιοκτησία του κάθε Ο.Τ.) Επίσης, η κύρωση της πράξης εφαρμογής θέτει σε κοινή χρήση τα ρυμοτομούμενα τμήματα ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού στην πράξη.

Η πολεοδομική μελέτη αποτελεί χωρική οργάνωση ειδικότερη από το Γ.Π.Σ. το οποίο θέτει γενικότερους όρους και περιορισμούς .

Ο ασφαλέστερος τρόπος να διαπιστώσεις τι γίνεται στην πράξη, είναι η τριβή σου με το αντικείμενο συναδέλφισσα. Καλή αρχή εύχομαι.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Εννοείται πως η καλύτερη εξάσκηση του αντικειμένου είναι η πράξη.. όμως επειδή την πράξη δεν μπορώ να την κάνω πραγματικότητα και η αρχή, μετά από καιρό, παραμένει και αρχή και κακή.. είπα να πορευτώ κάπως έτσι. Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε συνάδελφε/συναδέλφισσα...

 

Σαν "πείραγμα" θα ΄θελα να σου πω ότι μάλλον δεν παρακολουθούσες μερικά συγκεκριμένα μαθήματα των σχολών. Πάμε παρακάτω όμως.

 

Στα λέω πολύ γρήγορα.

 

Ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται με διάφορους τύπους σχεδίων σε επίπεδο χώρας και περιφέρειας με εξειδικεύσεις σε επίπεδο νομού.

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός (ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ) γίνεται σε επίπεδο δήμου και εφαρμόζει τις οδηγίες του χωροταξικού σχεδιασμού.

Η Πολεοδομική Μελέτη γίνεται σε επίπεδο οικισμού/γειτονιάς ("πολεοδομικής ενότητας") και εφαρμόζει τις οδηγίες του ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ.

 

Άρα:

Χωροταξικό Σχέδιο --> ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ --> Πολεοδομική Μελέτη

(χώρα/περιφέρεια) --> (Δήμος) --> (πολεοδομική ενότητα)

 

Η Πολεοδομική Μελέτη είναι το ΡΣ που αναφέρεις.

 

Από εκεί και πέρα, φαντάσου ότι έχεις ένα layer ιδιοκτησιών και ένα layer οικοδομικών τετραγώνων που πέφτει πάνω τους. Πρέπει οι αρχικές ιδιοκτησίες να "σουλουπωθούν" στην νέα κατάσταση. Προκύπτουν ρυμοτομούμενα τμήματα, προσκυρώσεις, και άλλα τέτοια θέματα.

 

Το 1983 και ο Νόμος Τρίτση είναι ορόσημο. Υπάρχουν ΠΜ πριν το 83 και ΠΜ μετά το 83. Η μεγάλη διαφορά είναι στο πως γίνεται το παραπάνω "σουλούπωμα". Σε πολύ γενικές γραμμές, πριν το 83 έχουμε Πράξεις Αναλογισμού-Τακτοποίησης, και μετά το 83 έχουμε Πράξεις Εφαρμογής.

 

Καλή συνέχεια. Το διάβασμα δεν σταματάει ποτέ.

Edited by dsworks
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι σε προς κτηματογράφηση για πολεοδόμηση παραλιακού οικισμού συμβαίνει το εξής, Ο Τοπογράφος που έχει αναλάβει την κτηματογράφηση του οικισμού < 2000 κατοίκων οριοθετημένου με το Π.Δ. 181/Δ έχει λάβει υπόψη του τα περιγραφικά όρια σύμφωνα με το ΦΕΚ οριοθέτησης, εγώ μετρώντας αγροτεμάχιο και εφαρμόζοντας το όριο του οικισμού γραφικά βρίσκω το μισό αγροτεμάχιο εντός των ορίων του οικισμού(σύμφωνα με τα παλιά όρια). Το ΦΕΚ οριοθέτησης λέει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση ασυμφωνίας (γραφικών-περιγραφικών) ισχύουν τα γραφικά όρια, Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να κάνω ένσταση και ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσω ώστε να ενταχθεί στο σχέδιο έστω και το μισό;

Edited by GEORGE KARA
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μιάς και ο όρος Γ.Π.Σ υπάρχει απ το 83 και μετά αν δεν κάνω λάθος και είναι απαραίτητος για να δώσει τις κατεθύνσεις στις Πολεοδομικές μελέτες, τι γίνεται για περιοχές που εχόυν ρημοτομικές μελετές αλλά δεν έχουν Γ.Π.Σ ,και επίσης η σύνταξη Γ.Π.Σ περιέχει μέσα της και την σύνταξη των απαραιτήτων Πολεοδομικών μελετών ή αυτό γίνεται ξεχωριστά και ολοκληρώνεται με τις πράξεις εφαρμογής; Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Όπως το είπες το ΓΠΣ δίνει τις γενικές κατευθύνσεις τόυ πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής. Ρυθμίζει χρήσεις γης του εξωαστικού χώρου και προτείνει επεκτάσεις σχεδίου πόλεως οι οποίες πραγματοποιούνται μόνο με τη σύνταξη των πολεοδομικών μελετών σε άλλο στάδιο και αν ποτέ προκυρηχθούν.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

έχω την παρακάτω ερώτηση:

 

Το 1997 στην Παιανία ψηφίζεται ΓΠΣ που για το γήπεδο μου δίνει χρήσεις Γενικής Κατοικίας

Το 2003 ψηφίζεται ΖΟΕ που περιγράφει το παρακάτω για την περιοχή του γηπέδου μου:

Στις περιοχές που βρίσκονται εντός των ορίων εγκεκριμένων και υπό έγκριση ΓΠΣ μέχρι την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης ισχύει χρήση αμιγούς κατοικίας

Η πολεοδομική μελέτη για ένταξη στο σχέδιο πόλης είναι στην φάση της Β ανάρτησης

 

Τι χρίση γης έχουμε σήμερα γενική ή αμιγής κατοικία?

 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι είναι σαφές: ως την έγκριση της Π.Μ .... αμιγής.

Δες τι χρήσεις θέτει η πολ μελετη για το ΟΤ που βρίσκεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.