Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Με πόρους του ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν νέες δράσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας των κατοικιών – Η πορεία του Εξοικονομώ 2021


Engineer

Recommended Posts

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον σε σχέση με το πρόγραμμα Εξοικονομώ και σε μεγάλο βαθμό ρόλο έχει διαδραματίσει η παράταση που δόθηκε έως τις 15 Μαρτίου.  Παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα buildingcert.gr, το μεγάλο κόστος των οικοδομικών υλικών και φυσικά τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία καταγράφεται ένα σημαντικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες του Energia.gr αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί 53.000 αιτήσεις, ενώ υπάρχουν 80.000 αιτήσεις 

σε στάδιο ολοκλήρωσης. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν 150.000 αιτήσεις. Παράλληλα, πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν για ένα αντίστοιχο κύκλο του προγράμματος Εξοικονομώ. Επιπλέον, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να εξασφαλιστούν πόροι από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Συνεπώς, υπάρχουν πόροι και η εκτίμηση του υπουργείου είναι πως όσο υπάρχουν δράσεις που προχωράνε πάντα αυτές θα ενισχύονται. 

Στόχος άλλωστε η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Από το ΥΠΕΝ θεωρούν πως με το 75% που προβλέπεται στην επιδότηση για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα συν την εγγυοδοσία δίνεται μεγάλη ώθηση. Επιπλέον, επισημαίνουν πως υπάρχει ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης που θα ενισχύσει τις ενεργειακές κοινότητες των δήμων για να παρέχουν στα νοικοκυριά δωρεάν ρεύμα.

Όπως έχουν αναφέρει αρκετοί δήμοι στρέφονται πλέον στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Εκτιμάται δε πλέον πως το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας δεν μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της επιδοματικής πολιτικής. Στο πρόσφατο παρελθόν ο Δήμος Μεσσήνης γνωστοποίησε πως θα συγκροτήσει γραφείο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, με σκοπό την παροχή συμβουλών σε ευάλωτα νοικοκυριά για να «θωρακίσουν» ενεργειακά τα σπίτια τους.

Στη «μάχη» για την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με φόντο την ενεργειακή κρίση έχουν ριχτεί και πολλοί δήμοι και περιφέρειες της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς οι επτά ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας που δημιουργήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο με τη συμμετοχή συνολικά 60 φορέων. «Να πάρουν πρωτοβουλία και να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες», προέτρεψε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τους Δήμους της Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου επεσήμανε πως «πρέπει να στηρίξουν όλοι οι τοπικοί φορείς αυτές τις πρωτοβουλίες και πρώτη η Περιφέρεια θα συμμετέχει. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η συμμετοχή στην ενεργειακή κοινότητα Μαλεβιζίου με την διάθεση πόρων για την αγορά μετοχών».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.