Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γήπεδο εκτός σχεδίου , εντός ζώνης παρέκκλιση


Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλησπέρα σε όλους. Είμαι ιδιώτης και θέλω να κάνω μια ερώτηση. Όποιος θέλει και έχει χρόνο μου απαντάει, ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Λοιπόν στο θέμα.

Ενδιαφέρομαι για την αγορά γηπέδου συνολικού εμβαδού 2035τμ , το οποίο βρίσκεται εντός ζώνης 500μ. από οριοθετημένο οικισμό. Έχει υποβληθεί ο φάκελος του γηπέδου στην πολεοδομία , η οποία έχει βεβαιώσει ότι είναι άρτιο, οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση.

Η εν λόγω ζώνη που βρίσκεται το ακίνητο είναι εντός εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. προς επέκταση σχεδίου πόλης και η χρήση γης είναι αμιγής κατοικία , ενώ το Γ.Π.Σ. αναφέρει ρητά ότι μέχρι την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως ισχύουν οι όροι δόμησης που προβλέπονται για την εκτός σχεδίου δόμηση (Π.Δ. 24.5.1985 ΦΕΚ270Δ/1985).

Το Γ.Π.Σ. έχει ημερομηνία έγκρισης 02/09/2021.

Ερωτήματα:

1) Ισχύουν για το εν λόγω γήπεδο οι διατάξεις του ν.4759/20 ;

2) Σε περίπτωση που ισχύουν και με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου ακόμα , επαρκεί ο χρόνος μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας τέλος του χρόνου για την έκδοση Ο.Α. ;

3) Ποιές είναι οι αποστάσεις κτιρίου που πρέπει να τηρηθούν από τα όρια του γηπέδου ;

4) Εφόσον υπάρχει πρόσφατο, πρωτοκολλημένο, επίσημο  έγγραφο-βεβαίωση της πολεοδομίας με ημερομηνία 07/07/2021 που συνοδεύει και αναγράφεται και στο αντίστοιχο τοπογραφικό, υπάρχει λόγος για περαιτέρω διερεύνηση ισχύος της κατά παρέκκλιση αρτιότητας και οικοδομησιμότητας ;

Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

1. Ναι (άρθρο 40)

2. Εξαρτάται (από το χρόνο μεταγραφής της πράξης, κι από την "ετοιμότητα" μηχανικού και ιδιοκτήτη). Δεν είναι όμως υποχρεωτική η έκδοση, αρκεί η προέγκριση εντός της προθεσμίας

3.  Οι πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις ορίζονται σε πέντε μέτρα τουλάχιστον

4. Αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στο συνάδελφο που συνέταξε το διάγραμμα, βάσει του οποίου απάντησε η ΥΔΟΜ, βάζεις δικό σου μηχανικό να το ελέγξει. Η περαιτέρω διερεύνηση ποτέ δεν βλάπτει. Έτσι κι αλλιώς, αφού πρόκειται να προχωρήσεις σε άδεια, θα έπρεπε να έχεις ήδη βρει και συζητήσει με μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

On 16/3/2022 at 3:33 ΜΜ, Dimitris Koukios said:

...

Το Γ.Π.Σ. έχει ημερομηνία έγκρισης 02/09/2021.

Ερωτήματα:

1) Ισχύουν για το εν λόγω γήπεδο οι διατάξεις του ν.4759/20 ;

...

 

Σε αυτό το σημείο, να τονίσω ότι σε αντίστοιχη πρόσφατη δική μου περίπτωση, σε γήπεδο εντός ζώνης και σε περιοχή που υπήρχε ΖΟΕ του 1983 και ΓΠΣ του 1993, η αρμόδια πολεοδομία μου απάντησε γραπτά ότι  "δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 32 του Ν.4759/20".

Το ίδιο συμπέρασμα είχα βγάλει διαβάζοντας το νόμο, επειδή συγκεκριμένα αναφέρει:

"Τα γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του έτους 1923, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός περιοχών, στις οποίες έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ ή άλλα διατάγματα χρήσεων γης) ή από διατάγματα που καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως τα διατάγματα της παρ. 2 του άρθρου 10 του από 17.7.1923/16.8.1923 (Α’ 228) ν.δ. ή Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33) ή Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. του άρθρου 12 του ν. 3986/2011 (Α’ 152) ή Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. του άρθρου 24 του ν. 3894/2010 (Α’ 204) και του ν. 4608/2019 (Α’ 66) ή αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού δια των οποίων καθορίζονται χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης, διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου, καθώς και από τη νομοθεσία, ιδίως δε το από 6.10.1978 προεδρικό διάταγμα (Δ’ 538) ......."

Λόγω του παραπάνω, βγάζω το συμπέρασμα ότι στην περίπτωσή μου (όπως και στη δική σου, περιοχή με ΓΠΣ ή ΖΟΕ) δεν έχει εφαρμογή ούτε το άρθρο 32 και επομένως ούτε το άρθρο 40, καθώς ανήκουν στο ίδιο κεφάλαιο (δες τα bold πάνω) και επομένως δεν υπάρχει η διορία των 2 ετών για την προέγκριση.

Τώρα τι να πω και εγώ ο έρμος μέσα στο μπάχαλο, ίσως να κάνω και λάθος? Ή να έκανε λανθασμένη ερμηνεία η συγκεκριμένη ΥΔΟΜ? και αυτοί στα χαμένα μου φάνηκε ότι βρίσκονταν..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.