Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εξοικονομώ 2021: Υποβλήθηκαν 86.000 αιτήσεις που υπερκάλυψαν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό


Engineer

Recommended Posts

Ξεπέρασαν κατά πολύ τον στόχο των 50.000 κατοικιών οι αιτήσεις στο Νέο Εξοικονομώ. Χιλιάδες, ωστόσο, αιτήσεις παραμένουν στον αέρα καθώς δεν πρόλαβαν να υποβληθούν εγκαίρως και λόγω προβλήματος της πλατφόρμας.
«Ουρές» για το Νέο Εξοικονομώ με τις αιτήσεις στο πρόγραμμα που έκλεισε αυτή την εβδομάδα να ξεπερνούν τις 100.000. Στον «αέρα» έχουν μείνει ωστόσο πάνω από 22.000 αιτήσεις που δεν έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν έως σήμερα.

Ειδικότερα, μετά από την παράταση που είχε δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη (15 Μαρτίου) και τα αποτελέσματα που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο στόχος που είχε τεθεί για αναβάθμιση 50.000 κατοικιών υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ του προγράμματος που προέβλεπε υψηλότερες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους από τις αρχικές αναφορές, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που προκαλεί η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και μετάλλων εξαιτίας της διεθνούς κρίσης και με στόχευση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών σε χαμηλότερες ενεργειακές βαθμίδες.

Τα αποτελέσματα του κύκλου που μόλις ολοκληρώθηκε δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον από τους πολίτες που οδήγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πάνω από 108 χιλιάδες αιτήσεις με περισσότερες από 86.000 να έχουν υποβληθεί οριστικά και περί τις 22.500 να βρίσκονται σε εκκρεμότητα χωρίς να έχει, έως σήμερα, ξεκαθαριστεί από το ΥΠΕΝ αν θα υπάρξει κάποια ειδική πρόβλεψη για αυτές.

Σε συνέντευξή που έδωσε στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89, η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου παραδέχθηκε ότι υπήρξε πράγματι πρόβλημα στην πλατφόρμα για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης που ήταν προαπαιτούμενο για την αίτηση οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα πολλές αιτήσεις να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Η κ. Σδούκου σημείωσε ότι θα χρειαστούν κάποιες τεχνικές συνεννοήσεις ώστε να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις αιτήσεις που δεν ολοκληρώθηκαν και εξαιτίας δυσλειτουργίας του συστήματος για να βγάλουνε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο Νέο Εξοικονομώ, για να υπάρξει εκταμίευση των χρημάτων του προγράμματος για τις επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι μέσα από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις υπήρξε αύξηση της ενεργειακής κλάσης κατά τουλάχιστον τρεις βαθμίδες. Μέτρο που αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται πιο στοχευμένα σε κατοικίες παλαιότερες και σε ιδιοκτήτες χαμηλότερων εισοδημάτων. Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και χωριστού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις μεγάλες αλλαγές φυσικά του κύκλου αυτού ήταν και το τέλος της χρονικής προτεραιοποίησης των αιτήσεων, που είχε μετατρέψει τα προηγούμενα προγράμματα σε έναν ιδιότυπο αγώνα ταχύτητα.

Τα ποσοστά της επιδότησης προσδιορίζονται με βάση το εισόδημα και διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση της κατοικίας, δηλαδή αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση ή ενοικίαση. Έτσι, όπως φαίνεται στον πίνακα, το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης, που φθάνει το 75%, θα λάβουν όσοι εντάσσονται στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία με οικογενειακό εισόδημα το 2020 κάτω από 10.000 ευρώ και για ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιοκατοίκηση. Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης, 40%, θα λάβουν όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα που ξεπερνά τα 40.000 ευρώ και παραχωρούν ή ενοικιάζουν σε τρίτο πρόσωπο μια κατοικία.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.