Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αυτονόμηση διαμερίσματος με εργασίες αμφίβολης νομιμότητας


ntanos

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι. Αν και μηχανικός γράφω εδώ γιατί για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχω γνώσεις.

Νέος ιδιοκτήτης σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου (άνω της πυλωτής) της πολυκατοικίας μου, αποφάσισε να αυτονομηθεί από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης (και ορθώς έπραξε).

Δεν υπήρξε σχετική ειδοποίηση της γενικής συνέλευσης. Μία ημέρα έφερε συνεργείο και την ημέρα των εργασιών, έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι, αντί η καλωδίωση (όδευση) να διατρέχει εσωτερικά το διαμέρισμά του από σώμα σε σώμα, τρύπησαν όλες τις πλάκες οροφής της κοινόχρηστης πυλωτής και πέρασαν τους σωλήνες σε αυτήν.

Δεν μιλάω για το μετρητή, το αρχικό τμήμα των σωληνώσεων κλπ. Προφανώς για να μην τρυπάει τους τοίχους του εσωτερικά, φόρτωσε το όλο σύστημα των σωληνώσεων σε κοινόχρηστο χώρο (πυλωτή) και κυρίως τρύπησε κατακόρυφα την οπλισμένη πλάκα, ώστε το δίκτυο να βρίσκει κατευθείαν από εκεί το κάθε σώμα σε κάθε δωμάτιό του.

Η μισή πολυκατοικία προφανώς έξαλλη και η άλλη μισή τηρεί μία φοβισμένη στάση αναμονής (δεν θέλει να ανακατευτεί). Θέτω επιγραμματικά τις εξής δύο ερωτήσεις:

1) Έχουμε δίκιο που αντιδρούμε? ή αυτό είναι κάτι συνηθισμένο, στα όρια του νόμου, και για να μην γίνουμε ανθρωποφάγοι απλά το ξεχνάμε και τον αφήνουμε ήσυχο? (σημειώνω ότι είναι μη συνεργάσιμος και εριστικός). Με τις λίγες γνώσεις που έχω η διάτρηση της πλάκας μου φάνηκε ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ και για στατικούς λόγους.

2) Σε περίπτωση που αυτό που έγινε είναι όντως αδιανόητο, θέλω να μου προτείνετε την πιο άμεση και καθαρή λύση ώστε να αναγκαστεί να υποχωρήσει χωρίς να τσακωνόμαστε για μήνες και χρόνια. Εξώδικο σε αυτόν και στο μηχανολόγο? (και αυτός είναι εριστικός και αρνείται να παρουσιάσει τη μελέτη). Ειδοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου? (δεν έχει γίνει ακόμα η σύνδεση - ο ιδιοκτήτης πιθανώς περιμένει να καμφθούν οι αντιδράσεις). Καταγγελία στην πολεοδομία? αγωγή? (προς το παρόν έχει ειδοποιηθεί η αστυνομία που κατέγραψε το γεγονός και ετοιμάζεται εξώδικο, που μάλλον είναι ημίμετρα).

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Τρύπημα πυλωτής και μπαλκονιών βλέπω καθημερινά σε πολυκατοικίες για να περάσει μία ή περισσότερες σωληνώσεις όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή και συμφωνούν βεβαίως οι επιβαρυνόμενες ιδιοκτησίες (συνήθως είναι και αυτές που βάζουν ΦΑ), θα βοηθούσε μία φωτογραφία αν δεν εννοείς αυτό. 

Link to comment
Share on other sites

Νομικά το φυσικό αέριο είναι στο απυρόβλητο, απ' ότι έχω καταλάβει (μπορεί να κάνω και λάθος), δηλαδή μπορεί όποιος θέλει να αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση και να συνδεθεί στο φυσικό αέριο αυτόνομα. 

Αυτό που καταλαβαίνω όμως είναι ότι εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωσή του να πληρώνει το πάγιο θέρμανσης στο πετρέλαιο εως ότου το 51% συνδεθεί στο αέριο.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι κανείς από κανένα νόμο δεν έχει λάβει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (φέροντα οργανισμό, όψεις, πιλοτή κλπ.), συνεπώς έπρεπε να λάβει συναίνεση από την γενική συνέλευση και να εκδώσει και άδεια εργασιών. Αν δεν υπάρχουν τα ανωτέρω μπορείτε να προβείτε σε καταγγελία στην πολεοδομία και με δικηγόρο να διεκδικήσετε αποζημίωση για τις βλάβες που προκάλεσαν οι αυθαίρετες εργασίες στους κοινόχρηστους χώρους ή ακόμα και να υποχρεωθεί να επανορθώσει αλλάζοντας τις κατασκευές. *** Το ερειστικό στυλ ποτέ δεν το κατάλαβα και πάντα εξηγούσα στον πελάτη ότι είναι δική του δουλειά να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες συναινέσεις, καθώς υπάρχει και η αντίληψη ότι αν έχω πρόβλημα με του γείτονες, θα φωνάξω τον μηχανικό να τους βάλει στη θέση τους, λες και είμαστε εισαγγελείς!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ο φέρων οργανισμός της πολυκατοικίας είναι "κοινόχρηστος". Τα δοκάρια και τα υποστυλώματα του διαμερίσματός σου, το μπαλκόνι σου κτλπ, ό,τι είναι από Ο/Σ και θεωρείται ότι φέρει φορτία ανήκει στο σύνολο και δεν μπορείς να παρέμβεις με το έτσι θέλω.

Ο μηχανικός που ενέργησε σε "κοινόχρηστο" χώρο, χωρίς εντολή της πολυκατοικίας φέρει βαρύτατη ευθύνη και είναι παντελώς εκτεθειμένος, για αυτό είναι και τόσο ερειστικός. Σε πρώτη φάση, εξώδικο σε ιδιοκτήτη και μηχανικό, να σας κοινοποιήσουν οποιαδήποτε σχετική μελέτη, άδεια, τιμολόγιο και απόδειξη πληρωμής και να επαναφέρουν άμεσα τα φέροντα στοιχεία στην πρότερή τους κατάσταση. Κοινοποίηση αυτού στην ΕΔΑ, ώστε να μην προχωρήσει σε σύνδεση.

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, ntanos said:

Νέος ιδιοκτήτης σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου (άνω της πυλωτής) της πολυκατοικίας μου, αποφάσισε να αυτονομηθεί από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης (και ορθώς έπραξε). Που έχει τοποθετήσει τον ατομικό λέβητα αερίου?

Δεν υπήρξε σχετική ειδοποίηση της γενικής συνέλευσης. Μία ημέρα έφερε συνεργείο και την ημέρα των εργασιών, έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι, αντί η καλωδίωση (όδευση) να διατρέχει εσωτερικά το διαμέρισμά του από σώμα σε σώμα, τρύπησαν όλες τις πλάκες οροφής της κοινόχρηστης πυλωτής και πέρασαν τους σωλήνες σε αυτήν.

Δεν μιλάω για το μετρητή, το αρχικό τμήμα των σωληνώσεων κλπ. Προφανώς για να μην τρυπάει τους τοίχους του εσωτερικά, φόρτωσε το όλο σύστημα των σωληνώσεων σε κοινόχρηστο χώρο (πυλωτή) και κυρίως τρύπησε κατακόρυφα την οπλισμένη πλάκα, ώστε το δίκτυο να βρίσκει κατευθείαν από εκεί το κάθε σώμα σε κάθε δωμάτιό του. Η ΕΔΑ (εταιρεία διανομής αερίου), έχει ευθύνη απο τον κεντρικό σωλήνα διανομής μέχρι το μετρητή αερίου του καταναλωτή και επίσης ελέγχει την νομιμότητα (βάσει τεχνικού κανονισμού) την όδευση των σωληνώσεων απο τον μετρητή μέχρι την/τις συσκευή/ες κατανάλωσης φ. αερίου, εν προκειμένου τον ατομικό λέβητα.

Οι σωληνώσεις θέρμανσης απο τον λέβητα μέχρι τα θερμαντικά σώματα, είναι εκτός ελέγχου και δεν αφορά την ΕΔΑ... αυτό αφορά τον μηχανολόγο σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη, πως και απο που θα τρέξουν οι σωληνώσεις μέχρι τα σώματα.

Η μισή πολυκατοικία προφανώς έξαλλη και η άλλη μισή τηρεί μία φοβισμένη στάση αναμονής (δεν θέλει να ανακατευτεί). έτω επιγραμματικά τις εξής δύο ερωτήσεις:

1) Έχουμε δίκιο που αντιδρούμε? Έχετε δίκιο, αφου θεωρείται κοινόχρηστο τμήμα του κτηρίου η οροφή της πυλωτής και θα έπρεπε να εξασφαλίσουν την συναίνεση των υπολοίπων...

 

Edited by Pavlos33
αλλαγή χρώματος γραμματοσειράς
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε dib ο λέβητας έχει τοποθετηθεί στο μπαλκόνι του. Και από εκεί, οι σωληνώσεις ξανακατεβαίνουν στην πυλωτή και με 10-15 περίπου τρύπες, δίνουν παροχή σε κάθε σώμα και δωμάτιο του σπιτιού του.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα, καταρχήν συγνώμη από τον op για το highjack αλλά πιστεύω είναι καλύτερα να γκρουπάρουμε σχετικά θέματα ώστε να είναι μαζεμένη η πληροφορία.

Στην πολυκατοικία των γονιών μου γυρίσανε από το χωριό και βρήκανε στην είσοδο τα παρακάτω. Στην αρχή θεώρησα ότι θα αντικαταστήσουν τον κεντρικό λέβητα πετρελαίου με φυσικό αέριο αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Αντίθετα τρέχει μια άτυπη λίστα με διαμερίσματα που θέλουν να βάλουν ατομικό λέβητα.

Κανείς δε λέει ποιος το έφτιαξε αυτό (ο διαχειριστής είναι διακοσμητικός) η ερωτήσεις μου αρχικά είναι τεχνικές, δεν έχω αποφασίσει ακόμα πως θα κινηθώ:

Πρόκειται για μετρητή, ατομικό ή κοινόχρηστο?

Την εγκατάσταση ποιος την έκανε?

Σε περίπτωση που θέλουν κι άλλα διαμερίσματα να συνδεθούν θα «κουμπώσουν» εκεί ή το καθένα θα βάλει δικό του μετρητή?

Θα ακολουθήσουν σωλήνες για κάθε διαμέρισμα?

Δε θα έπρεπε να υπάρχει μια μελέτη για τις εργασίες?

Η πολυκατοικία έχει 40 διαμερίσματα αν αρχίσει ο καθένας να τραβάει σωλήνες θα γίνει πανικός!!

 

Κάθε απάντηση και συμβουλή δεκτή, ευχαριστώ..

viber_image_1.jpg

viber_image_2.jpg

viber_image_3.jpg

viber_image_4.jpg

viber_image_5.jpg

Link to comment
Share on other sites

Κατ' εκτίμηση, η σωλήνωση είναι 2 1/2 ίντσες και πάνω της θα κουμπώσουν (κατά πλάτος και καθ' ύψος, γιατί υπάρχουν τάπες), πάλι κατ' εκτίμηση περίπου 15-20 ατομικοί μετρητές.

Για τα υπόλοιπα διαμερίσματα, υποθέτω οτι θα γίνει κάτι αντίστοιχο, στην απέναντι πλευρά  του τοίχου στις σκάλες.

Αυτό που με παραξένεψε, είναι πως ο ελεγκτής της ΕΔΑ επέτρεψε οι ατομικοί μετρητές να τοποθετηθούν εντός του κλειστού χώρου του κλιμακοστασίου και όχι έξω, στο χώρο στις σκάλες!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πολυ σωστα

[και γιατι να μην εμπαιναν οι ατομικοι μετρητες στα μπαλκονια;;;

Μπορει να εξυπηρετειται η εταιρια οπως τα εβαλε, αλλα αυτη η εισοδος θα μοιαζει σαν το μηχανοστασιο του Τιτανικου...]

τεσπα υπαρχει νομιμη διαδικασια του αρθρου 127 του ν. 4495, που επρεπε να ακολουθηθει

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άρα τα ευρήματα επαληθεύουν τις φήμες! Κάποιοι αποφάσισαν να αυτονομηθούν και το κάνουν χωρίς σχέδιο και εις βάρος των υπολοίπων. Κι εμείς το σκεφτόμαστε για φ.α αλλά όχι έτσι.

Η αλήθεια είναι ότι η πολυκατοικία είναι μεγάλη, έχει 15+ διαμερίσματα στην πρόσοψη κι άλλα τόσα εσωτερικά στο βάθος. Εκτιμώ ότι αυτοί είναι που θέλουν να συνδεθούν πρώτα γι αυτό διάλεξαν αυτήν την λύση.

Το θέμα είναι ότι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να αντιληφθούν πως θα μοιάζει η είσοδος αν έστω και 10 από αυτά αυτονομηθούν, η παρομοίωση του Δημήτρη ήταν χαρακτηριστική!!

Το ότι οι μετρητές θα μπούνε σε μη επαρκώς αεριζόμενο (και κοινόχρηστο) χώρο δεν είναι πρόβλημα?

Θα προσπαθήσω να λάβω σωστή ενημέρωση και θα επανέλθω, ευχαριστώ για τις απαντήσεις..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.