Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλάζει η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων Τ.Α.Π. από τους Δήμους


Engineer

Recommended Posts

Nέα διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) προβλέπουν διατάξεις που περιλαμβάνονται στον νόμο κατά της διαφθοράς που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Πέμπτη (N.4915 ΦΕΚ.Α 63 24.03.2022).

Οι νέες ρυθμίσεις δίνουν μια σειρά από εναλλακτικές δυνατότητες στα συμβαλλόμενα μέρη με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποσυμφόρηση των συμβολαιογραφικών γραφείων 

Σύμφωνα με το νέο νόμο η βεβαίωση αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον πωλητή, εκδίδεται εντός τριών ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει για ένα  έτος από την έκδοσή της. Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος δύναται να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου. 

Εναλλακτικά, αν το επιθυμεί ο μεταβιβάζων ή σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία έκδοσης της βεβαίωσης της εντός τριών ημερών για οποιονδήποτε λόγο, ο μεταβιβάζων έχει τη δυνατότητα να καταβάλει στον συμβολαιογράφο κατά τον χρόνο σύναψης του συμβολαίου, ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3‰ επί της αξίας πώλησης του ακινήτου. 

Το ποσό αυτό αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής στον δήμο για λογαριασμό του αγοραστή. Το αποδεικτικό κατάθεσης του ποσού επέχει θέσης βεβαίωσης.

Εναλλακτικά, αν το επιθυμεί ο αγοραστής ή σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία έκδοσης της βεβαίωσης εντός τριών ημερών για οποιονδήποτε λόγο, ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα να καταβάλει στον συμβολαιογράφο κατά τον χρόνο σύναψης του συμβολαίου, ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3‰ επί της αξίας πώλησης του ακινήτου. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τον συμβολαιογράφο μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής στον δήμο για λογαριασμό του αγοραστή. Το αποδεικτικό κατάθεσης του ποσού του πρώτου εδαφίου, επέχει θέσης βεβαίωσης.

Οι δήμοι υποχρεούνται να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τους λογαριασμούς κατάθεσης των ποσών αυτών καθώς και σχετικές οδηγίες για τους ενδιαφερόμενους. 

Εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την κατάθεση της εγγύησης, η ταμειακή υπηρεσία του δήμου προβαίνει σε εκκαθάριση της οφειλής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) και 

είτε βεβαιώνει και εισπράττει το υπόλοιπο της οφειλής με βεβαιωτικούς καταλόγους, 

είτε επιστρέφει εντός δέκα ημερών ως αχρεωστήτως καταβληθέν το τυχόν επιπλέον ποσό που καταβλήθηκε ως εγγύηση. 

Η εκκαθάριση ανατρέχει σε βάθος πενταετίας. Τυχόν οφειλές πέραν της πενταετίας δεν αναζητούνται και δεν βεβαιώνονται. 

Σε περίπτωση οφειλής, ο μεταβιβάζων ή ο αγοραστής υποχρεούται να εξοφλήσει το υπόλοιπο ποσό είτε εφάπαξ εντός τριάντα ημερών, είτε σε έως έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, μπορεί να αποφασίζεται η αναστολή της υποχρέωσης υποβολής της ανωτέρω βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ για τη μεταβίβαση της κυριότητας των πάσης φύσεων ακινήτων. Η ως άνω απόφαση επέχει θέση βεβαίωσης. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τι καραγκιοζιλικια είναι πάλι αυτά !!!! 

3 ώρες πριν, Engineer said:

ή σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία έκδοσης της βεβαίωσης της εντός τριών ημερών για οποιονδήποτε λόγο

3 ώρες πριν, Engineer said:

Εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την κατάθεση της εγγύησης, η ταμειακή υπηρεσία του δήμου προβαίνει σε εκκαθάριση της οφειλής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) και 

 

Link to comment
Share on other sites

απο την καταργηση του ΤΑΠ, που ειχε εξαγγείλει ο Υπουργος

μετα τις σωστες παρατηρήσεις απο ΠΟΜΙΔΑ και κ. Ρουσκα

εδω

https://ecopress.gr/tap-erchetai-katargisi/

https://www.kathimerini.gr/economy/561696676/katargeitai-i-vevaiosi-mi-ofeilis-tap-se-metavivaseis-akiniton/

ειχαμε τις αντιδρασεις απο τους Δημους

https://www.makthes.gr/sta-kaghkela-oi-dimoi-ghia-tin-katarghisi-vevaiosis-mi-ofeilis-tap-xanontai-krisima-esoda-514133

και ετσι φθασαμε στο "αλλο ακρο"

Πληρωστε κατ' αποκοπη και "μετα"  εμεις θα βρουμε τι χρωστατε και θα σας επιστρεψουμε την διαφορα...εντος 3μηνου.

-Ποια ποινη προβλεψαν  για το εάν δεν γινει η εκκαθαριση εντος 3 μηνων.;;;

- Οι Δημοι εδω και 10 χρονια δεν μπορουν να φτιαξουνε τις δικες τους ΥΔΟΜ

- και εδω και 2 χρονια δεν εχουν - αρκετοι- εκκαθαρισει τα προηγουμενα αδηλωτα...

- "ΞΕΧΑΣΑΝ" να βαλουν και παλι την ρυθμιση για τα μη ηλεκτροδοτουμενα των οποίων  δεν εχει  δηλωθει η διακοπη  στους Δημους και αρα οφειλουν αναδρομικα των... αναδρομικων

[μεχρι να ξανα-λυσει το θεμα ο Συνηγορος του Πολιτη]

υγ

"Εναλλακτικά, αν το επιθυμεί ο αγοραστής ή σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία έκδοσης της βεβαίωσης εντός τριών ημερών για κλπκλπ"

[οι ημερες, πραγματι  ηταν "τρεις" στο σχεδιο νομου, αλλα εγιναν "πεντε". Και βεβαια, δεν γραφουν πεντε "εργασιμων" ημερων..

Αυτο, μαλλον, εξυπακουεται..]

Η βεβαίωση αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον μεταβιβάζοντα, εκδίδεται εντός πέντε (5) ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει για ένα (1) έτος από την έκδοσή της. Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος δύναται να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/nees-rythmiseis-gia-ti-horigisi-vevaiosis-peri-mi-ofeilis-tap-me-n4915-2022

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Συνεχίζεται το χαϊδεμα στους Δήμους...στο μεταξύ όποτε έχω ζητήσει από το τμήμα ΤΑΠ Δήμου αναλυτικά πως προκύπτει το ποσό πληρωμής, ποτέ δεν μου έχουν προσκομίσει αναλυτικό υπολογισμό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.