Μετάβαση στο περιεχόμενο

Hepos, αξίζει?


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα.

Είμαι νέο μέλος, και θα ήθελα να εκφράσω τις απορίες μου για το HEPOS στους συνάδελφους αγρονόμους τοπογράφους, καθώς είμαι σε δίλλημα σχετικά με την εγγραφή μου στο σύστημα, ή την αγορά δύο δεκτών διπλής συχνότητας ώστε να δουλεύω ανεξάρτητα.

Η βασική μου απορία (αφού έχω διαβάσει όλα τα σχετικά από το site του Κτηματολογίου) είναι πόση ακρίβεια παρέχει στην πράξη το HEPOS? Οταν λέει "μερικών cm σε RTK εφαρμογές" εννοεί 2-3 cm ή και 6-7 cm?. Γιατί, όταν για παράδειγμα υποστηρίζεις ενα τεχνικό έργο, έχοντας στήσει ένα δίκτυο μόνος σου με GPS, γνωρίζεις κάθε φορά που χαράζεις, ότι μεταφέρεις συγκεκριμένα σφάλματα (και κάθε φορά τα ίδια) και στην πράξη αν χαράζεις με διπλόσυχνα GPS πετυχαίνεις ακρίβεια 1-2 cm που είναι αποδεκτή για συνηθισμένες κατασκευές. Αν χαράζεις με HEPOS (που χρησιμοποιεί δικτυακές τεχνικές), έχεις κάθε φορά την ίδια ακρίβεια, ή μπορεί να παρατηρηθεί πχ. σε διάστημα μίας εβδομάδας μια μετάθεση κάποιων cm (λόγω του εικονικού σταθμού και την μή ύπαρξης ενός σταθερού δικτύου με δεδομένη εσωτερική ακρίβεια)? Γιατί αν πράγματι δεν μπορείς να χαράξεις με ακρίβεια 1-2 cm, κατα την γνώμη μου είναι προτιμότερο να δουλεύεις ανεξάρτητα με δικό σου εξοπλισμό.

Περιμένω τις απόψεις σας...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

chris018 ....... αν και δεν εχω χρησιμοποιησει το Hepos γνωμη μου ειναι οτι δε πρεπει να αποφυγης την αγορα δυο μοναδων.

 

Με αυτα που διαβαζω φανταζομαι οτι δε θα εισαι και πολυ σιγουρος για τις μετρησεις σου αν στηριζεσαι μονο στο Hepos ποσο μαλλον για τη χαραξη.

 

Επισης ενα αλλο που εχει το Hepos και δε μου αρεσει ειναι οτι δουλευει με κεραιες κινητης τηλεφωνιας και μου εχουν τυχει πολλα τοπογραφικα σε σημεια οπου δεν επιανε κανενα κινητο και οχι μονο εκτος σχεδιου αλλα και σε οικισμους < 2000 κατοικων.

 

Οπως εχουν αναφερει και αλλα μελη του φορουμ το Hepos θα ειναι καλο μονο στο να γλιτωνουμε την ορειβασια για να κατεβασουμε στασεις για εξαρτηση.

 

Περιμενω και αποψεις πιο εμπειρων μελων....

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με koulosb.

Εγώ θα χρησιμοποιώ μόνο το post processing static καθώς έχω ήδη ζευγος δεκτών. Τέρμα οι αναβάσεις σε κατσάβραχα!!!!!

 

Μόλις μου στείλανε και μέιλ ότι η αίτηση μου στο hepos έγινε δεκτή.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

έχετε υπόψη σας ότι η εξάρτηση που θα πέρνετε από το HEPOS είναι οριζοντιογραφική!

Άρα αν θέλετε και υψομετρική πληροφορία (σε απόλυτα μεγέθη) ... το σκαρφάλωμα στο τριγωνομετρικό.... δεν θα το γλυτώσετε.

Τώρα εάν θέλεις να υποστηρίξεις ένα εργοτάξιο και έχεις κάνει την αποτύπωση την αρχική με HEPOS, τότε θεωρητικά οι ακρίβειες που θα πέρνεις κάθε φορά θα είναι οι ίδιες. Εάν κάνεις μετρήσεις από δίκτυο που έχεις στήσει μόνος σου χωρίς τη βοήθεια του HEPOS τότε δεν μπορεις να στηριχθείς για περαιτέρω εργασίες υποστήριξης στο HEPOS μιας και θα έχουν διαφορετικές ακρίβειες.

To σφάλμα οριζοντιογραφικό θα είναι το ίδιο για όλους που θα μετράνε με RTK ΗEPOS. Άρα όποιος και να έρθει να σε τσεκάρει θα έχει τις ίδιες ακρίβειες με σένα.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες και εντυπώσεις όταν αρχίσουν να δουλεύουν οι πρώτες άδειες....

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε chris018

εκτεταμένη εμπειρία όπως κατάλαβες δεν υπάρχει

προς το παρόν όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο συνάδελφος GRTOPO στηριζόμαστε στις αναφορές , δημοσιεύσεις και πρακτικά ημερίδων της 'Κτηματολόγιο Α.Ε'

οι συνάδελφοι που δούλεψαν σε μελέτες κτηματολογίου 'πιλοτικά' είναι ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές

οι οριζοντιογραφικές ακρίβειες θα πρέπει να είναι ανάλογες με τις ακρίβειες που επιτυγχάνουμε με τον σημερινό τρόπο δουλειάς με GPS

τώρα γιά τις διαφορές στον προσδιορισμό ενός σημείου απο ένα τριγωνομετρικό της ΓΥΣ και απο την χρήση του Hepos εξαρτάται απο την περιοχή,προφανώς ενιαία ακρίβεια σε όλη τη χώρα αποκλείεται να έχουμε

όσον αφορά τα ορθομετρικά υψόμετρα εδώ τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα και ισως περιορισθούν με την εφαρμογή του τελευταίου EGM-08 μοντέλλου γεωειδούς

κατά την γνώμη μου πάντως ο καλύτερος τρόπος είναι ο προσδιορισμός συντεταγμένων απο το Hepos σε ένα η περισσότερα σημεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν γιά αναφορά (base) και στη συνέχεια δουλειά με τους κλασσικούς πιά τρόπους

η θεματική ενότητα που ανοίξαμε στο φόρουμ μας σχετικά με το θέμα θα δώσει την δυνατότητα για ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εμπειριών

προς το παρόν συγκρατημένα αισιόδοξοι

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Θεοχάρη και GRTOPO ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας.

Πράγματι το συγκεκριμένο forum έχει εξελιχθεί σε πραγματικό βοήθημα.

Επί της ουσίας, αυτό που με απασχολεί είναι πόσο διαφέρουν οι ακρίβειες του Ηepos (RTK και όχι post prossesing) σε σχέση με την ακρίβεια που πετυχαίνουμε με RTK διαδικασίες βασιζόμενοι στην εσωτερική ακρίβεια ενός δικτύου το οποίο έχει ιδρυθεί πάλι με GPS, αλλά χωρίς Hepos.

Σίγουρα περιμένω να δω πως θα περπατήσει το σύστημα, γιατί εκ πρώτης όψεως τα τιμολόγια είναι λογικά και απαλάσσεσαι από την αγορά δεύτερου δέκτη, ενώ γλυτώνεις κάποια μεροκάματα απο την φύλαξη του Base που σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη (επιθέσεις από καχύποπτους χωρικούς, μέχρι διέλευση ζώων)

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε, από την κουβέντα που έγινε μετά το πέρας της ημερίδας για το hepos το φεβρουάριο στο Πολ. Μουσείο (ανοιχτό τραπέζι), ανέκυψαν τα εξής:

Ο υπεύθυνος του ΑΠΘ είχε αναφέρει πως όταν μετρήθηκαν 2500 περίπου τριγωνομετρικά ανά την επικράτεια προέκυψαν διαφορές στις συν/νες κάποιων από αυτών της τάξης των 40~65cm (κάποια είχαν και διαφορές ΜΕΤΡΩΝ, αλλά τα εξαίρεσαν). Είπε επίσης πως από αυτούς τους υπολογισμούς προέκυψε ο κάναβος διορθώσεων που δίνει η Κτηματολόγιο και που θα ενσωματωθεί στα χειριστήρια των GPS που θα δουλεύουν HEPOS.

Έκανα μια ερώτηση που για μένα (τοπογράφο πεδίου, εφαρμογής κι όχι Επιστήμονα Γεωδαίτη) ήταν εύλογη : ότι εφόσον υπάρχουν αυτές οι διαφορές δεν πρέπει να επανυπολογισθεί ΌΛΟ το δίκτυο της ΓΥΣ και να αποδοθούν ΝΕΕΣ συντεταγμένες σε ΌΛΑ τα τριγωνομετρικά? Γιατί άν πάω και στήσω σε τριγ. χρησιμοποιώντας τις συν/νες της ΓΥΣ για να κάνω μιά εργασία έστω και καταβιβασμό συν/νων σε στάσεις για ένα εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα για αντιδικία και το τριγωνομετρικό αυτό "κλωτσάει" περισσότερο απ' όσο οι διορθώσεις του κανάβου hepos, και έρθει να με ελέγξει ένας συνάδελφος με HEPOS θα με βγάλει μ@@@@!!!

Την αποψή μου, δυστυχώς αντέκρουσε ο υπεύθυνος του ΑΠΘ, δίνοντας όχι πειστικές εξηγήσεις για μένα, ενώ βρήκε σύμφωνους (με μένα) τους διδάσκοντες του εργαστηρίου γεωδαισίας του ΕΜΠ Πανταζή και Λάμπρου!

Επίσης ρώτησα και το αυτονόητο: αν πάω και μετρήσω με ΗEPOS ένα τριγωνομετρικό, το ΧΥ που θα πάρω θα συμφωνεί με τις συντεταγμένες που θα μου χορηγήσει η ΓΥΣ??

Άρα αυτό που έχω να πω είναι πως κάνοντας χρήση του ΗEPOS είσαι συμβατός ώς προς τα σφάλματα με κάποιον άλλο που θα κάνει επίσης χρήση HEPOS. Αν ο "άλλος" στήσει σε τριγωνομετρικό, το οποίο είναι εκτός των ανοχών του κανάβου διορθώσεων του HEPOS .... τότε σίγουρα οι μετρήσεις και των δύο θα αποδίδουν για το ΊΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ....ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Χ,Υ!!!

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση . Τελικά προκύπτει το ερώτημα ; γιατί δεν δίνουν νέες τιμές στα τριγωνομετρικά ; Μήπως επειδή δε στάθηκαν σε όλα αλλά σε ορισμένα ; άρα δεν μπορούν να αποφανθούν για το σύνολο ; Πιθανόν

 

Ή για να υπάρχει συμβατότητα με τις υπάρχουσες εργασίες που στηρίχθηκαν στις υπάρχουσες ΕΓΣΑ τιμές .

Link to comment
Share on other sites

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

grtopo πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις, καθώς δεν μπόρεσα να έρθω στην ημερίδα για το hepos (επαρχία γαρ).

Η απόκλιση των τριγωνομετρικών μεταξύ τους είναι γνωστό φαινόμενο, και πρακτικά οι επαγγελματίες που τα χρησιμοποιούμε σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, έχουμε εντοπίσει αυτά που έχουν μεγάλο σφάλμα. Αλλά και σύμφωνα με αυτά που γράφεις, είναι πράγματι απαραίτητη η νέα συνόρθωση στα υπόλοιπα τριγωνομετρικά, ώστε να είναι πλήρως συμβατά με το hepos.

Πάντως, είναι σαφές ότι κάποιες τοπογραφικές εργασίες δεν μπορούν να τεκμηριωθούν σε καμία περίπτωση με το hepos. Και εξηγούμαι: Στις πράξεις εφαρμογής αλλά και στις εφαρμογές σχεδίου πόλεως (όπου υπάρχουν πάρα πολλές) κατά τις οποίες έχουν οριστεί συντεταγμένες Οικοδομικών Τετραγώνων, πρέπει αναγκαστικά να εξαρτηθείς από τα συγκεκριμένα τριγωνομετρικά και σημεία πύκνωσης δικτύου που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη. Δηλαδή, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος προκειμένου να χαράξει μια οικοδομική γραμμή, θα χρησιμοποιήσει το hepos, και αν τα όμορα ή απένατι κτήρια ρυμοτομούνται, να το θεωρήσει ως σωστό! (και δεν αναφέρομαι στην ακρίβεια μετατροπής ΕΓΣΑ -->ΕΜΠ3 κλπ, αλλά στην διαφορά των τριγωμετρικών και hepos).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.