Jump to content

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη βραχυχρόνια μίσθωση εν μέσω πανδημίας


Recommended Posts

Εκτόξευση σημείωσαν οι δραστηριότητες στη βιομηχανία βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα στη διάρκεια της πανδημίας, η οποία αποτέλεσε τον κυρίαρχο παράγοντα τόνωσης της συγκεκριμένης αγοράς, σύμφωνα με το 4ο BnB Greece Conference 2022 που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ο Σάιμον Λίμαν από την εταιρία Ajl Atellier (εταιρεία που δραστηριοποιείται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δήλωσε ότι μέσα στη διετία της πανδημίας (2020 - 2021) υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που έκαναν κράτηση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Ελλάδα, μάλιστα, ήδη έχει τα πρωτεία στο ρυθμό ζήτησης στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για το φετινό καλοκαίρι (Ιούνιο - Σεπτέμβριο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Airdna που καταχωρήθηκαν του 2022, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 232% σε σχέση με το 2021. Η Ελλάδα είναι πρώτη στους ρυθμούς ζήτησης ξεπερνώντας την Πορτογαλία που είναι δεύτερη με 196%, και την Κροατία, που είναι τρίτη και σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 151%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία, η Αυστρία, Νορβηγία και η Ισπανία ακολουθούν στην τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα. Εστιάζοντας στα αυξημένα ποσοστά ταξιδιωτών οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο Λίμαν επεσήμανε πως πρόκειται και για τουρίστες, οι οποίοι θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος αντί για ξενοδοχεία, τα εν λόγω καταλύματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μάρθα Ουίλσον, από την εταιρεία ερευνών Airdna σημείωσε ότι η Ελλάδα κινήθηκε με σημαντικούς ρυθμούς ανάκαμψης όσον αφορά στη ζήτηση από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, ξεπερνώντας ακόμη και τους ρυθμούς της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η Ελλάδα το εξεταζόμενο διάστημα κινήθηκε σε ρυθμούς 11,7%, ενώ η Ευρώπη κινήθηκε στο 2,6%.

Στο μεταξύ και στην βραχυχρόνια μίσθωση παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, καθώς τα 2/3 της ζήτησης καταγράφονται στο διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου. Να τονιστεί ότι η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης της Ελλάδας το 2019 ήταν 1,4 δισ. ευρώ, το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 ανέβηκαν ξανά στα 1,33 δισ. ευρώ.

Τα νέα δεδομένα είναι η άλλη όψη της μετατροπής των ακινήτων της Αθήνας από σπίτια μακροχρόνιας μίσθωσης που μπορούν να ικανοποιούν τις στεγαστικές ανάγκες των οικογενειών και των εργαζομένων -ειδικά του κέντρου- σε πεδία άμεσης κερδοφορίας υπαγόμενα στη βιομηχανία του τουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια μία διαδικασία μαζικής εγκατάλειψης σπιτιών από τους ενοικιαστές τους σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες παίρνουν ολοένα και περισσότερο τουριστικό χαρακτήρα, που σηματοδοτεί και την αύξηση του κόστους διαβίωσης σε αυτές. Ως αποτέλεσμα πολλες οικογένειες αναγκάζονται να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές, τη στιγμή που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός χτυπάνε εκτός των άλλων και τα ενοίκια. 

Το κέρδος των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης γίνεται η απώλεια χιλιάδων εργαζόμενων ανθρώπων.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.