Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η απαίτηση καταβολής χρημάτων για την χορήγηση των στοιχείων Πράξης Εφαρμογής είναι νόμιμη?


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Θα ήθελα να θίξω το εξής θέμα. Έχω αναλάβει να εκπονήσω ένα Τοπογραφικό Διάγραμμα σε περιοχή όπου υπάρχει εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη, αλλά εκκρεμεί η κύρωση της Πράξης Εφαρμογής. Το οικόπεδο βρίσκεται εκτός Αττικής σε επαρχιακή πόλη της Θεσσαλίας, που δεν θα αναφέρω προς το παρόν (αρκεί το ζουμ έως την Περιφέρεια).

Όταν απευθύνθηκα στην αρμόδια πολεοδομία για να μου χορηγήσει απόσπασμα & πίνακα της Πρ.Εφ. όπως επίσης και συντεταγμένες του ΟΤ μου και των απέναντι προκειμένου να περάσω τις Ρυμοτομικές, μου ζήτησαν να καταβάλω το ποσό των 100euro !!!

Δεδομένου ότι δεν μου έχει ξανατύχει αυτό ποτέ ξανά (κυρίως δραστηριοποιούμαι σε ολη την Αττική και σε ακτίνα Κόρινθο-Θήβα-Εύβοια- Μύκονο- Άργος- Κόρινθο), ρώτησα με περιέργεια που στηρίζεται αυτή η απαίτηση της πολεοδομίας (με παρέπεμψαν εκεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στην οποία απευθύνθηκα αρχικώς) για πληρωμή ,υποτίθεται δημοσίων στοιχείων (με το σκεπτικό ότι ζήτησα μόνο τις συντεταγμένες των ΟΤ αφού έχει μόνο κυρωθεί η Πολεοδομική Μελέτη και όχι τις συντεταγμένες των προσωρινών οικοπέδων).

Μου απάντησαν στέλνοντάς μου ένα email με τον αριθμό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τον αριθμό πρωτοκόλλου και το κείμενο της απόφασης έτους 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Δημοτική Απόφαση δεν γίνεται πουθενά επίκληση κάποιου νόμου με τον οποίο αποφασίζει το Δημ.Συμβ. !!! Μέσα αναφέρει ότι τα ποσά που θα ζητούνται (διαφέρουν ανά Πολεοδομική Ενότητα) είναι:

"1) Για την προκαταβολή από τους ιδιοκτήτες ποσού ίσου προς 20% της υποχρέωσής τους για εισφορά σε χρήμα και μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα, πριν την χορήγηση οικοδομικών αδειών, σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης και στις οποίες δεν έχει κυρωθεί η μελέτη πράξης εφαρμογής.

2) Για προσκυρώσεις μικρών δημοτικών εδαφικών τμημάτων μονοσήμαντα προσκυρωτέων σε ιδιοκτησίες, στις ίδιες ως άνω περιοχές."

Το ΤΔ που έχω αναλάβει εγώ, δεν είναι για έκδοση οικοδομησιμότητας, αλλά για  συμβόλαιο μεταβίβασης. Ακόμη όμως και αν ήταν για έκδοση άδειας, είναι νόμιμη/οι, τόσο η απαίτηση του Δήμου για την καταβολή εισφοράς, όσο και οι λόγοι που επικαλείται η απόφαση? Και θυμίζω, πληρωμή για να σου διαθέσουν τα στοιχεία της πράξης, δεν αναφέρομαι στην πληρωμή των εισφορών σε γη και χρήμα που προκύπτουν απο την ΠΕ.

Ζητώ κυρίως απάντηση από τους Νομικούς και τους έμπειρους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στο site (έχω έναν Νομικό στο μυαλό που ελπίζω να μου απαντήσει καθώς εκτιμώ την γνώμη του, αλλά δεν θα αναφέρω το όνομά του απο ευγένεια στους υπολοίπους). Όσοι συνάδελφοι Μηχανικοί έχετε αντιμετωπίσει παρόμοιο θέμα παρακαλώ αναφέρετέ το στο thread.

Σας ευχαριστώ πολύ αν είχατε την υπομονή να με διαβάσετε και να με συμπαθάτε για το σεντόνι που έγραψα.

Edited by David Winston
Link to comment
Share on other sites

Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο. Κι επειδή στα 1 & 2 δεν γίνεται αναφορά στην περίπτωσή σου, θα πρέπει να επανέλθεις με νέο αίτημα (με κοινοποίηση στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κι ενδεχομένως στον εισαγγελέα) όπου ρητά θα ζητάς νομική αιτιολόγηση της απαίτησής τους, αναφέροντας ότι η απάντησή τους (e-mail) ΔΕΝ αφορά σε χορήγηση στοιχείων τα οποία (έτσι κι αλλιώς) είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν δωρεάν.

Link to comment
Share on other sites

Εκτιμώ πως, λόγω .... της  απόστασης, έγινε κάποια παρεξήγηση ίσως επειδή στην πολεοδομία πίστεψαν ότι θα βγει κάποια Ο. άδεια με τις εγκυκλίους 

Εγω ποτέ δεν έχω ακούσει να ζητούνται , από Τ.Υ δήμου , χρήματα για χορήγηση τεχνικών στοιχείων. (τι απόδειξη θα κόψουν?).

Θα πρέπει εδώ να (ξανα)πούμε πως οι πίνακες της Π.Ε. δίνονται πλέον από την υπηρεσία μετα την κύρωση της πράξης. Αφού δηλαδη μεταγραφει στο υποθηκοφυλακείο η Πράξη, δηλαδή οι τελικές ιδιοκτησίες. Στην φάση που είσαι τωρα εσύ μπορείς να πάρεις : τις στάσεις των οδεύσεων της μελέτης, για να κάνεις αποτύπωση και τις συντεταγμένες Χ,Υ, των Τ1,Τ2.......Τν των κορυφών δηλ. των οικ. τετρ., αν και εφ' όσων εχεις κυρωμένη την Πολεοδομική μελέτη. 

Τωρα όσον αφορά την όποια μεταβίβαση που πρέπει να κάνεις.

Αυτή θα αφορά την αρχική ιδιοκτησία που υπάρχει και πριν την πολεοδομική μελέτη. Αυτήν έχει στην μερίδα του ο σημερινός ιδιοκτήτης και αυτή θα μεταβιβάσει. Με την διαφορά εσύ, στο σχέδιο που θα παραδώσεις (καλό είναι αυτό να είναι από δική σου αποτύπωση. Οχι αντιγραφές κλπ), στην δήλωση του Ν. 651/77 να συμπεριλάβεις την "διαδρομή" του αγροτεμαχίου σου που γίνεται πλέον οικόπεδο γι' αυτόν .........τον λόγο (ότι μπαίνει σε σχέδιο).

Κάπου σ' αυτή την ενότητα έδωσα, κάποτε , έναν "σκελετό" της δήλωσης του Ν. 651/77 για παρόμοιες περιπτώσεις. Μπορείς να την βρεις και να την διαμορφώσεις στα δικά σου . Δεν έχω χρόνο να την βρω & δίνω τώρα κάτι παρόμοιο.

Υ.γ. Έκανα  copy από ένα σχέδιο Autocad .... και ότι βγει.

 

image.thumb.png.becfbb259c871bf53e42b11021ac3fcd.png

 

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

33 λεπτά πριν, nbr said:

του αγροτεμαχίου σου που γίνεται πλέον οικόπεδο γι' αυτόν .........τον λόγο (ότι μπαίνει σε σχέδιο).

Μία φιλική παρατήρηση:

Αφού εκπονείται Πράξη Εφαρμογής η ιδιοκτησία είναι ήδη στο σχέδιο (δεν μπαίνει τώρα) και δεν θα πρέπει να γίνει αναφορά σε αγροτεμάχιο αλλά θα πρέπει να γίνει αναλυτική εφαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού και να περιγραφεί το τελικό οικόπεδο και τυχόν ρυμοτομούμενα τμήματα.

Σημ.: Μπορεί μετά την ένταξή του να μην άρτιο και να τακτοποιηθεί από την Π.Ε. Σε κάθε περίπτωση θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την κύρωση και μεταγραφή της Π.Ε. απ' όπου θα προκύψουν το τελικό του σχήμα και η  επιφάνεια. Σήμερα θα μεταβιβαστεί το όλο ως οικόπεδο (ή οικόπεδα) και με τυχόν ρυμοτομούμενα.

 

Edited by sdtopo
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για sdtopo. Το έχω γράψει πως οι παρεμβάσεις σου είναι άρτιες.

Παραπάνω γράφω ότι την δήλωση αυτή την πήρα, απλά σαν παραπλήσια υπόθεση, από ένα δικό μου σχέδιο & απλά περιγράφει εκείνη την περίπτωση, τότε που έγινε.

Όπως βλέπεις, το ακίνητο που περιγράφω με τα στοιχεία του Α, Β κλπ, το χαρακτηρίζω σαν οικόπεδο. (η αναφορά στον όρο "αγροτεμάχιο" γίνεται γιατί ήταν υπόθεση διαιρετών τμημάτων). Η δήλωση του ν. 651/77 να διατυπώνεται, πάντα, ανάλογα με το τι έχει κάποιος να περιγράψει κάθε φορά.

Να πούμε εδώ, για τους συναδέλφους, πως: όταν έχουμε περιοχή στην οποία έχει εγκριθεί μία "Πολεοδομική μελέτη" τότε τα γαιωτεμάχια, εντός αυτής της περιοχής, είναι πλέον οικόπεδα που θα τακτοποιηθούν με τις διαδικασίες της μελέτης της Π.Ε.

  • Like 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε nbr

υπεύθυνη δήλωση για μελλοντικό χρόνο, προυποθέσεις, εάν και εφόσον εάν, περιμένετε και θα δούμε δεν είναι υπεύθυνη (τουλάχιστον)

Ο μηχανικός υπολογίζει ρυμοτομούμενα (βλ.εφαρμογές ρυμοτομικών διαγραμμάτων) εισφορές σε γη και χρήμα σύμφωνα με τις διατάξεις

Γράφεις οικόπεδο άρα εντός σχεδίου

Αν το ρυμοτομούμενο είναι μεγαλύτερο από την εισφορά σε γή και υπάρχει δυνατότητα διάνοιξης δρόμου δεν οικοδομείται......????

μεμονωμένη δεν γίνεται?????

Link to comment
Share on other sites

Αν θα γίνει μεταβίβαση δεν χρειάζεται η δήλωση ν. 651/77 ??

Τα ρυμοτομούμενα σίγουρα και αναφέρονται ! 

 

Εγώ έναν "μπούσουλα" έδωσα και τίποτα παραπάνω.  Η εφαρμογή αυτού?....... προαιρετικός. 

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.