Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους, πολλές είναι οι φορές που μας ζητούν πιστοποιητικό πυροπροστασίας σε εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν Συστήματα Τοπικής Εφαρμογής ( Σ.Τ.Ε. ) όπως κουζίνες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος . Ποια είναι η Ελληνική νομοθεσία ( ή έστω η τελευταία ισχύουσα ) που ορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις βάση των οποίων εμείς θα κρίνουμε αν θα υπογράψουμε ή όχι ? Πως γίνεται μια μελέτη τέτοιου συστήματος από εμάς ώστε να μπορούμε να κάνουμε υποδείξεις σε ιδιοκτήτη και εγκαταστάτη για να συμμορφωθούν? Είναι ένα θέμα που με βασανίζει καιρό και βεβαίως είναι σοβαρό θέμα ασφαλείας της εγκατάστασης. 

Ευχαριστώ προκαταβολικά !

Link to comment
Share on other sites

Σε τι ακριβώς θέλεις βοήθεια; Γίνε λίγο πιο σαφής. Μελέτη; Επιθεώρηση; Για τι είδους κατασβεστικό υλικό; 

Υπάρχει νομοθεσία όσο αφορά τη μελέτη τέτοιων συστημάτων που στηρίζεται στο πρότυπο ΕΝ 2 και περιγράφεται (κατά βάση) στην Π.Δ. 15/2014 

Η επιθεώρηση και η βεβαίωση καλής λειτουργίας των συστημάτων αυτών ακολουθεί άλλο δρόμο, όπως τεχνικά πρωτόκολλα ελέγχου κλπ.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Κωνσταντίνε, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θέλω να μπορώ να μελετήσω μια τέτοια εγκατάσταση και να μπορώ να επιθεωρήσω επίσης μια τέτοια εγκατάσταση προτού υπογράψω την υπεύθυνη δήλωση μηχανικού με σκοπό την έκδοση πιστοποιητικού ( το δεύτερο βέβαια γίνεται με δοκιμές θεωρώ , απλά θέλω να γνωρίζω εάν έχουν εγκατασταθεί τα συστήματα που πρέπει τουλάχιστον ). Για παράδειγμα στη Π.Δ. 15/2014 δεν αναφέρει πουθενά διατομές σωλήνων ή μέγιστη-ελάχιστη ταχύτητα ροής , αυτά υπάρχουν εντός του ΕΛΟΤ ΕΝ 2 ? Υπάρχει κάπου ή την αγοράζουμε ? Βάση της Π.Δ. μπορείς να δεις τον αριθμό ακροφυσίων -  την απόσταση μεταξύ τους και από τη βάση του απαγωγού και των καυτών επιφανειών - την απόσταση της φιάλης - τη χωρητικότητα και το κατασβεστικό υλικό της φιάλης - το σύστημα αυτόματης-χειροκίνητης λειτουργίας - το είδος σωλήνας - και τον τρόπο αυτοδιέγερσης  , αρκούν αυτά για να υπογράψουμε ότι έχει εγκατασταθεί σύστημα βάση ισχύουσας νομοθεσίας?

Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, silverhawk said:

Για παράδειγμα στη Π.Δ. 15/2014 δεν αναφέρει πουθενά διατομές σωλήνων ή μέγιστη-ελάχιστη ταχύτητα ροής , αυτά υπάρχουν εντός του ΕΛΟΤ ΕΝ 2 ?

Όχι απαραίτητα. Η 61047 Φ.701.6/27-11-2009 Διευκρινιστική του Αρχηγείου Π. Σ, ορίζει ότι ο σχεδιασμός ενός παρόμοιου συστήματος μπορεί να γίνει ακόμη και με βάση το Αμερικανικό Πρότυπο NFPA 17A, ή άλλο επίσημο πρότυπο άλλης χώρας ελλείψει εναρμονισμένου Ευρωπαϊκού Προτύπου. 

12 ώρες πριν, silverhawk said:

Βάση της Π.Δ. μπορείς να δεις τον αριθμό ακροφυσίων -  την απόσταση μεταξύ τους και από τη βάση του απαγωγού και των καυτών επιφανειών - την απόσταση της φιάλης - τη χωρητικότητα και το κατασβεστικό υλικό της φιάλης - το σύστημα αυτόματης-χειροκίνητης λειτουργίας - το είδος σωλήνας - και τον τρόπο αυτοδιέγερσης  , αρκούν αυτά για να υπογράψουμε ότι έχει εγκατασταθεί σύστημα βάση ισχύουσας νομοθεσίας?

Λείπει η δοκιμή. Κάθε εταιρεία έχει πάντα έναν μηχανισμό απομόνωσης του προωθητικού και του χημικού και ο μηχανικός που πραγματοποιεί τον έλεγχο δοκιμάζει με χειροκίνητη ενεργοποίηση του συστήματος τις εντολές του υποπίνακα ελέγχου, προς τα διάφορα υποσυστήματα, προωθητικού αερίου, υγραερίου, παροχής ηλεκτρικών εστιών, ανεμιστήρων χοανών κλπ.

Οι διατομές μη σε απασχολούν γιατί οι αποστάσεις είναι μικρές βάσει νομοθεσίας και οι πιέσεις των προωθητικών μεγάλες. Αν θες να το ψάξεις ακόμη περισσότερο μπορείς να βρεις φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά των αντίστοιχων ρευστών και σίγουρα τα μ,ν,Re τους από τους κατασκευαστές.

Οπότε ξεκινάς από το τέλος του νήματος δλδ από τις Εταιρείες:

https://formula.com.gr/index.php/gr/rfs-isafe 

Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό, υπάρχουν κι άλλες εταιρείες με συστήματα τοπικής κατάσβεσης στην Ελλάδα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε ευχαριστώ για ακόμη μια φορά, όπως κατάλαβα κατά βάση τσεκάρουμε όσα ορίζει η Π.Δ. 15/2014 , μετά εμβαθύνουμε αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.