Jump to content

Άδεια υποσταθμού της ΔΕΗ


Recommended Posts

Γεια σας, έχω μια περιπτωση άγνωστη προς εμένα.

Έχω αναλάβει την ανακαίνηση καταστήματος προκειμένου να γίνει Σούπερ Μάρκετ. Πριν 1 μήνα πήρα στα χέρια μου την Οικοδομική Αδεια (Πολεοδομίας) για αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση, στην πρόσοψη και δύο τρύπες στην πλάκα δαπέδου ισογείου.

Ζήτησα τη σχετική άδεια από τη ΔΕΗ και μου είπαν πως εξέτασαν το θέμα και χρειάζεται να γίνει υποσταθμός στην πρασιά του οικοπέδου και να βγεί σχετική άδεια από την Πολεοδομία.

Τι γνωρίζεται για άδεια υποσταθμού από την Πολεοδομία? Ποια είναι τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να καταθέσω και ποια είναι η πορεία του φακέλλου?

Link to comment
Share on other sites

Σπάνια περίπτωση. Κατ' αρχήν για να ανεγείρεις κτίριο υποσταθμού στην πρασιά, δηλαδή σε κοινόχρηστο χώρο, θα πρέπει να έχεις τη συναίνεση των συνιδιοκτητών. Θα τη δώσουν; Νομίζω πως από αυτό πρέπει να ξεκινήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ζήτησα τη σχετική άδεια από τη ΔΕΗ και μου είπαν πως εξέτασαν το θέμα και χρειάζεται να γίνει υποσταθμός στην πρασιά του οικοπέδου και να βγεί σχετική άδεια από την Πολεοδομία.

 

Υπέργειος ή υπόγειος ?

 

Δεν έχουν απαγορευτεί οι υποσταθμοί σε πολυκατοικίες ?

Link to comment
Share on other sites

Υπόγειος. Με καθαρές διαστάσεις 3,00χ7,00. Αν έχουν απαγορευτεί οι υποσταθμοί στις πρασιές των πολυκατοικιών, δεν το ξέρω. Υπάρχει σχετική νομοθεσία να το αναφέρει? Υπάρχει περίπτωση να μου ζητήσανε κάτι που έχει καταργηθεί? Και αν δεν είναι κατασκευαστικά εφικτό, τι γίνεται? Το επανεξετάζει η ΔΕΗ?

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που γνωρίζω και ήταν απαραίτητη η δημιουργία υποσταθμού αυτό ζητήθηκε πριν βγει η άδεια , από το μηχανολόγο της πολεοδομίας.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχουν απαγορευτεί οι υποσταθμοί στις πρασιές των πολυκατοικιών, δεν το ξέρω. Υπάρχει σχετική νομοθεσία να το αναφέρει?

 

doraP δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα με τον υπόγειο υποσταθμό στην πρασιά...

Σχετικώς ίδε:

 

Εγγρ-32287/91. "Υποσταθμός της ΔΕΗ στον ακάλυπτο".

Σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με το αρθ.17 του ΓΟΚ/85 η

κατασκευή εγκαταστάσεων των οργανισμών κοινής ωφέλειας

επιτρέπεται κάτω από την πρασιά.

Οι εν θέματι υποσταθμοί μπορούν να κατασκευασθούν στον

προαιρετικά αφιέμενο ακάλυπτο υπόγειο και ισόγειο, αφού

προσμετρηθούν στην κάλυψή και στον Σ.Δ. σύμφωνα με το αρθ.7 του

ΓΟΚ/85.

Link to comment
Share on other sites

Βεβαίωση της ΔΕΗ για την ανάγκη κατασκευής ή μη υποσταθμού, όταν ο όγκος της οικοδομής υπερβαίνει τα 2500 μ3 (υπολογίζεται όλος ο όγκος του κτιρίου που προκύπτει με πλήρη εξάντληση του συντελεστή δόμησης εγκ.4/1977 του ΥΔΕ και 69/1984 του ΥΧΟΠ).

Link to comment
Share on other sites

Το παράξενο της υπόθεσης είναι πως από την Πολεοδομία ΕΠΡΕΠΕ να του ζητήσουν την βεβαίωση της ΔΕΗ κατά την πρώτη άδεια, εκτός αν ήταν πολύ παλιά και δεν υπήρχε τότε η αντίστοιχη νομοθεσία.

Προσοχή στον όγκο μετράει και τυχόν υπόγειο.

 

ΥΠΕΧΩΔΕ

Αριθ. Πρωτ. οικ. 27998/6848/ΕΓΚ.69/84: Διάγραμμα καλύψεως

Μετά το υπ΄αριθ. 504/16.3.83 έγγραφο της ΔΕΗ, με το οποίο επισημαίνεται η ανάγκη εξασφαλίσεως χώρου για υποσταθμούς της ΔΕΗ σε κτίρια όγκου μεγαλυτέρου των 2.500 μ3, και για να μη καταστρατηγούνται οι σχετικές διατάξεις με τμηματικές άδειες (κάθε μία για όγκο μικρότερο των 2.500μ3).

 

Παρακαλούμε να ζητάτε στο διάγραμμα καλύψεως της αδείας να υπολογίζεται όλος ο όγκος του κτιρίου που θα προκύψει όταν εξαντληθεί ο συντελεστές δομήσεως του οικοπέδου.

 

Στην περίτπωση δε που ο μελλοντικός αυτός όγκος υπερβαίνει τις 2.500μ3, θα ζητάτε απαραιτήτως την έγκριση της ΔΕΗ προκειμένου να χορηγήσετε την οικοδομική άδεια.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩΔΕ

 

Αριθ. πρωτ. οικ. 46280/ΕΓΚ.6/01 : Δέσμευση χώρου οικοδομής για Υ/Σ ΔΕΗ Πόλεως

Σχετ. (α) η υπ΄αριθ. 69/24.4.84 εγκύκλιος ΥΧΟΠ (β) το 32430/3.9.91 έγγραφο Δ/νσης Ο.Κ.Κ. ΥΠΕΧΩΔΕ

(γ) το 2417/6.10.00 έγγραφο της ΔΕΗ Δ/νσης Μελετών Κατασκευών και Λειτουργίας Εγκαταστάσεων διανομής.

(δ) Άρθρο 2 παρ. 17 του ΓΟΚ/85 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

Σε συνέχεια των (α) και (β) σχετικών και μετά το (γ) σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ στο οποίο αναφέρεται η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της, στον όγκο των 2.500μ3 που απαιτείται για δέσμευση τμήματος οικοδομής για υ/σ πόλεως, προσμετρώνται και οι τυχόν υπάρχοντες υπόγειοι χώροι οιασδήποτε χρήσεως, δεδομένου ότι όπως προκύπτει και από το (δ) σχετικό στο κτίριο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι χώροι που αναγράφονται στον εν λόγω ΟΡΙΣΜΌ.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

νομιζω εαν χτισεις καινουριο κτιριο (εστω και μικρο κουτι) για να στεγασεις υποσταθμο πρεπει να εχεις οικοδομικη αδεια.

εαν αποφασισεις να βαλεις εναν προκατασκευασμενο (σε μεταλλικη κατασκευη τυπου compact) τοτε δεν νομιζω οτι χρειαζεται οικοδομικη αδεια.

 

αυτο που γινεται , εαν αποφασισεις να τον βαλεις στο υπογειο, θα πρεπει να γινει ελεγχος-αυτοψια απο πολιτικο μηχανικο της ΔΕΗ για να σου πει αν ο χωρος καλυπτει τις απαιτησεις της ΔΕΗ σε σχεση με τον υποσταθμο. (εχει σχεση με το υψος, την επιφανεια του χωρου, και τις αναγκες αερισμου του μετασχηματιστη).

 

Απο την ΔΕΗ (εαν ο υπαλληλος ειναι σοβατος) θα παρεις καλες πληροφοριες σχετικα με τις διαφορες επιλογες που εχεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καταρχήν, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον! Και το χρόνο που διαθέσατε για το θέμα που μου έχει προκύψει!

Το Ζήτημα είναι πως αν η ΔΕΗ αποφασίσει κάτι.... τότε δεν το ΑΝΑΚΑΛΕΙ για κανένα λόγο, ακόμη και αν έχει κάνει λάθος (όπως στην περιπτωσή μας). Γιατί αντιμετώπισε την υπόθεση ως νέο κτίριο, ενώ το κτίριο είναι υφιστάμενο από το 1970! Είχαμε ζητήσει απαλλακτικό δέσμευσης χώρου για Υ/Σ.

Η συμβουλή κάποιων από την υπηρεσία ήταν να ζητήσουμε "πολιτικό" πρόσωπο να ασχοληθεί!!!

Βέβαια ούτε έτσι καταφέραμε τίποτα με αποτέλεσμα .... να σταματήσει ο ιδιοκτήτης το έργο.

Συνεπως ΠΡΟΣΟΧΗ όταν έχετε παρόμοιο ζήτημα, ανακαίνηση και επαυξηση παροχής ρεύματος απο τη ΔΕΗ, πρέπει να "πιάσετε" το θέμα πριν την κατάθεση του φακέλου για απαλλακτικό υποσταθμού!!!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.