Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα σε αγροτεμάχιο με πρόσωπο σε ανάχωμα ποταμού


Recommended Posts

Καλησπέρα σας

Μου έτυχε περίπτωση με αγροτεμάχιο πάνω από 4 στρ που έχει πρόσωπο σε ανάχωμα λόγω οριοθέτησης ποταμού. Το αγροτεμάχιο βρίσκεται εξωτερικά των αναχωμάτων και όχι μεταξύ αναχώματος και κοίτης του ποταμού. Χρονιά δημιουργίας του αρχικού χωραφιού δεν προκύπτει από κάπου δυστυχώς. Ξέρω μόνο πότε έγινε η διευθέτηση του ποταμού. Επίσης ξέρω για την περιοχή ότι όλη η έκταση είναι ιδιοκτησίες και όχι κλήροι ή κοινόχρηστο.

Για το ανάχωμα έχω τα σχέδια με τα όρια απαλλοτρίωσης του ποταμού και μπορώ να τα υλοποιήσω. Πάνω στο ανάχωμα διέρχεται αγροτική οδός.

Επειδή πλην την όψης του αγροτεμαχίου προς το ανάχωμα σε όλες υπόλοιπες όψεις είναι τυφλό, θέλω να ρωτήσω κατά πόσο μπορώ να θεωρήσω σαν πρόσωπο σε δρόμο το όριο απαλλοτρίωσης του αναχώματος δεδομένου ότι περνάει δρόμος πάνω σε αυτό ή όχι. Εννοείται ότι υπάρχει υψομετρική διαφορά αλλά και σαφής απόσταση από τον υλοποιημένο δρόμο ο οποίος είναι αρκετά πιο μέσα από το όριο απαλλοτρίωσης. Το αγροτεμάχιο πάει για κατάτμηση και με ενδιαφέρει όχι μόνο για αρτιότητα αλλά και για το πως θα το χωρίσω.

Κάθε απάντηση ευπρόσδεκτη!

Link to comment
Share on other sites

1. Ο όρος "αγροτεμάχιο" δεν υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον, για τα εκτός σχεδίου, ισχύει ο όρος "γήπεδο"

2. Για να μπορείς να κάνεις κατάτμηση, θα πρέπει να έχεις πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Συνεπώς, το ερώτημα είναι κατά πόσον η απαλλοτριωμένη έκταση  μπορεί να θεωρηθεί κοινόχρ. δρόμος. Νομίζω πως θα πρέπει να απευθυνθείς στην αρμόδια ΥΔΟΜ.

3. Αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να εξασφαλίσεις πρόσωπο >=25 μ. για το κάθε τμήμα του αρχικού, και ταυτόχρονα επαρκές πλάτος ώστε να μπορεί να είναι οικοδομήσιμο τηρώντας πλ. αποστάσεις >= 15 μ.

Άρα, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από το 3 ώστε να δεις αν μπορεί να γίνει κατάτμηση σε άρτια και οικοδομήσιμα τμήματα

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση tetris!

Ακριβώς, το ερώτημα μου είναι αυτό που θέτεις στο 2. Θα κάνω μια ερώτηση μήπως ξέρουν στην ΥΔΟΜ αλλά πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερη περίπτωση γι αυτό και άνοιξα το θέμα μήπως έχει συναντήσει κάποιος κάτι παρόμοιο.

Πάντως ακόμα και να μην προκύπτουν άρτια και οικοδομήσιμα τεμάχια δεν ενδιαφέρει καθόλου τους ιδιοκτήτες. Θέλουν απλά να χωρίσουν την περιουσία τους και να έχουν αποκλειστικά δικό τους τεμάχιο. Ο καθένας τους μπορεί να έχει πρόσβαση στο χωράφι από γειτονικά χωράφια που είναι ήδη δικά τους. Το να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο δεν είναι προτεραιότητα τους. Είναι δηλαδή πιθανό να χωριστεί το τεμάχιο στα δύο με μόνο το ένα τεμάχιο να έχει όψη στο ανάχωμα και το άλλο να είναι "τυφλό" (αν τελικά θεωρήσουμε το όριο απαλλοτρίωσης σαν δρόμο) διότι έτσι τους βολεύει περισσότερο. Οπότε αν επικρατήσει αυτό το σενάριο θέλω να ξέρω αν αυτό που βλέπει στο ανάχωμα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο για να το γράψω. Από εκεί και μετά αποφασίζουν οι ίδιοι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.