Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

https://www.michanikos.gr/forums/topic/66156-πεα-στην-ηλεκτρονική-ταυτότητα-κτιρίων/?do=findComment&comment=1149074

Τα έχουμε ξαναπεί εδώ ^^^

Μόνο στην ΥΑ υπάρχει το -φυσικά απροσδιόριστο- εφόσον απαιτείται, ο 4122 κ ο 4495 είναι πιο ξακάθαροι (με αυτή τη σειρά) κ σίγουρα πιο ισχυροί από την ΥΑ, στην πράξη το βλέπω να επικρατεί η ΥΑ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 139
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπέρα , και τώρα θα τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα, σε γονική παροχή διαμερίσματος (κτίριο με ΟΙ) θα γίνει ταυτότητα για τη μεταβίβαση. Υπάρχει ΠΕΑ από το 2011 από την αγοραπωλησία που προφανώς έχει λήξει λόγω παρέλευσης 10ετίας. Είναι λογικό να το χρησιμοποιήσουμε; 

Ήρεμα ρωτάω 

edit. για ένα περίεργο λόγο στην πλατφόρμα ελέγχου, τα ληγμένα ΠΕΑ φαίνονται ακόμα ενεργά

Edited by killertomato
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 Για την γονικη παροχη απαιτειται ΠΕΑ;;;

  Δεν σε αφηνει το συστημα να προχωρησεις την ΗΤΚ, εάν δεν κανεις καταχωρηση ΠΕΑ;;;

"ήρεμα ρωταω"...:-D

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 8
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

thanks

2 ώρες πριν, dimitris GM said:

  Οπως δεν θα εδινες  ΠΕΑ για τα ανω ακινητα, ομοιως δε θέλει  και για τις γονικες παροχες, δωρεές, αποδοχές....

   Απαιτειται σε μεταβιβασεις, μισθωσεις.

Για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμη ....ποιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να ειπωθεί!

(thanks @dimitris GM)

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,άλλο θέμα η υποχρέωση ή μη καταχώρησης  του ΠΕΑ σε συμβόλαιο (πώληση-ΝΑΙ,δωρεά,γονική κλπ-ΟΧΙ)

και άλλο θέμα η υποχρέωση καταχώρησης ΠΕΑ στην ΗΤΚ,ν.4122/2013,άρθρο 12,όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 65 του ν.4685/2020,

1. Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική:

..........

 γ) κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας μέχρι την ενεργοποίηση της Ταυτότητας του Κτιρίου, κατά τις διατάξεις του ν. 4495/2017 (Α’ 167) στην οποία περιλαμβάνεται υποχρεωτικώς το ΠΕΑ και ο χρόνος ισχύος αυτού,

Με άλλα λόγια ο Συμβ/φος μπορεί να μην έχει οδηγία που να ορίζει ότι πρέπει να το καταχωρήσει πλέον ΚΑΙ στην δωρεά,γονική παροχή κλπ.(δεν το γνωρίζω) αλλά ο μηχανικός (ασχέτως τύπου πράξεως),οφείλει να το καταχωρήσει ως υποχρεωτικό δικαιολογητικό για την σύνταξη της ΗΤΚ.

Edited by ChristinaK
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Χριστίνα και χρόνια πολλά. Το μπέρδεμα το προκαλεί η φράση "εφόσον απαιτείται" που εισήχθη στην σχετική Υ.Α εφαρμογής της Η.Τ.Κ. Ο νόμος δεν έχει το ίδιο λεκτικό και αναφέρει ρητά την απαίτηση επισύναψης ΠΕΑ. Ενδεχομένως το "εφόσον απαιτείται" να παραπέμπει στις περιπτώσεις κτιρίων για τα οποία δεν απαιτείται εκ του νόμου η έκδοση ΠΕΑ και να μην αφορά τις συμβολαιογραφικές πράξεις για τις οποίες δεν απαιτείται η επισύναψη ΠΕΑ.

Το ΤΕΕ μέσω των ερωτοαπαντήσεων δείχνει να τάσσεται υπέρ του λεκτικού του νόμου και στην υπ΄αριθμ 29 ερωτοαπάντηση αναφέρει το εξής:

29. Απαιτείται η καταχώριση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε ΗΤΚ που προορίζεται για γονική παροχή;

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4122/2013, η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας μέχρι την ενεργοποίηση της Ταυτότητας του Κτιρίου, κατά τις διατάξεις του ν. 4495/2017 (Α’ 167) στην οποία περιλαμβάνεται υποχρεωτικά. Συνεπάγεται ότι η απαίτηση ΠΕΑ στην ΗΤΚ δεν καθορίζεται από τη συμβολαιογραφική πράξη για την οποία αυτή προορίζεται, αλλά, το ΠΕΑ είναι υποχρεωτικό, όπου δύναται να εκδοθεί.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ενδεχομένως να έχουμε μπερδέψει το πνεύμα του νόμου. Το ΠΕΑ - από μόνο του και εντελώς μεμονωμένα- έχει απαιτήσεις ύπαρξης (λόγω ΚΕΝΑΚ αν δεν κάνω λάθος).

Από τις υποχρεώσεις ΚΕΝΑΚ (πώλησης ή δικαιοπραξίας ή ανέγερσης) μάλλον "κουμπώνει" κάθε απαίτηση και για ΗΛΤΑ (λέω 'μάλλον' γιατί και γω τώρα το σκέφτομαι).

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, dimitris GM said:

Δεν σε αφηνει το συστημα να προχωρησεις την ΗΤΚ, εάν δεν κανεις καταχωρηση ΠΕΑ;;;

Σε αφήνει, προειδοποίηση βγάζει μόνο.

Θεωρητικά εφόσον συμπληρώνουμε λόγος έκδοσης ητκ (δικαιοπραξία) κ χρήση μπορεί να εφαρμοστεί ότι έχουν στο μυαλό τους, εκτός κ αν η έλλειψη εφαρμογής το καλύπτει (αν έχουν κ κάτι στο μυαλό τους, γιατί δεν είμαι κ τόσο σίγουρος!)

@gktpgeue

Κ ο 4122 δεν είναι τόσο ξεκάθαρος, υποχρεωτικά στη συμπλήρωση ΗΤΚ λέει, δεν το συνδέει με τις υποχρεώσεις ΚΕΝΑΚ.

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

εγώ θα το έβαζα, σιγά τώρα δεν πρέπει να  σκάσουμε για ένα ΠΕΑ. Εντάξει δεν είναι τρομερό δικαιολογητικό,  και θα το έβαζα να είμαι σίγουρος. Η απάντηση ΤΕΕ όπως μπορώ να την καταλάβω είναι ότι πχ βγάζεις μια ΗΤΚ/ΔΙ για μια θέση στάθμευσης, μην βγάλεις ΠΕΑ σε αυτήν, δεν κρίνεται απαραίτητο. Αλλά σύμφωνα και με τον νόμο-οπως τον καταλαβαίνω και εγώ- και με την απάντηση ΤΕΕ, βλέπω ότι "όπου μπορεί να εκδοθεί", "όπου κρίνεται ότι θα έπρεπε να εκδοθεί", το ΠΕΑ να εκδίδεται και να το βάζουμε στην ΗΤ άσχετα με το αν η Ορ.Ιδι. θα πουληθεί, θα γίνει γονική παροχή ή το ζήτησε ο ιδιοκτήτης να συμπληρώσουμε την ΗΤ μια Ορ. Ιδιοκτησίας. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.